Ga naar de inhoud

Waarom ik voor de Woonvisie stem — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Waar veel Rotterdammers nog geen flauw idee hebben wat ze 30 november gaan stemmen, heeft Tom Wolbrink zijn mening rond. Hij stemt vóór. Omdat hij houdt van Rotterdam, en nog meer van de Afrikaanderwijk.

versbeton_241116_voor-03
beeld: Michael van Kekem

Ik stem voor. Zo, dat hoge woord is eruit.
Eigenlijk heb ik helemaal niets met referenda. Daarnaast erger ik me kapot aan het promofilmpje van Leefbaar Rotterdam vóór de woonvisie en frons ik mijn wenkbrauwen als een wethouder bij voorbaat op een lage opkomst rekent zodat er blijkbaar niets met de uitkomst van het referendum gedaan hoeft te worden. De vraag voor of tegen de Woonvisie is sowieso een simplificering van een buitengewoon veelzijdig vraagstuk.

Maar we mogen nou eenmaal stemmen. En aangezien de luidsprekerauto’s in mijn straat brullen dat er 20.000 woningen gesloopt worden, je een leuke prijs kan winnen als je een ‘tegen’-poster voor het raam hangt en de SP mijn brievenbus vult met een flyer op A3-formaat waarin staat te lezen dat “de wethouder liegt dat hij barst”, is er blijkbaar iets groots op komst.

 

Op de Facebookpagina Woonreferendum lees ik zelfs dat 40.000 mensen moeten verhuizen en duizenden mensen niet meer kunnen terugkeren naar hun eigen stad. Dit allemaal door de Woonvisie. Daarnaast schijnt Rotterdam een enorme groeipotentie te hebben. Deze wordt door de woonvisie geknakt voordat we de vruchten kunnen plukken omdat er tot 2030 slechts 16.000 woningen bijkomen.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Ingezonden brief

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De column van Daphne Bakker afgelopen week deed wat stof opwaaien. Zo ontving de redactie een brief van Wouter Vanstiphout en Michelle Provoost van de Independent School for the City waarin zij reageren op het stuk van Bakker.

 • Een boek uitgeven over de architect van het gebouw dat je gaat slopen, heet in het Surinaams ‘dikatie’

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Daphne Bakker vraagt zich vertwijfeld af hoe het kan dat Nanne de Ru, sloper van Pompenburg, ook de uitgever is van een boek over de architect van het gebouw: Carel Weeber. Tijdens de boekpresentatie raakt ze verward: er wordt gefluisterd dat de sloop van Pompenburg niet doorgaat.

 • Ruim 460.000 Rotterdammers wonen in huizen met risico op oververhitting

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Huizen die hun hitte niet kwijt kunnen vormen een risico voor de gezondheid. Volgens de huidige bouweisen zouden deze woningen niet meer gebouwd mogen worden. Toch woont maar liefst 70% van de Rotterdammers in zo’n huis, waaronder bijna 70.000 ouderen voor wie hitte extra gevaarlijk is, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en Investico.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures