Ga naar de inhoud

Wat zijn de woonopgaven van de stad? Drie alternatieve visies op wonen in Rotterdam — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Om de Woonvisie ten uitvoer te brengen is het stadsbestuur mede afhankelijk van de inzet van marktpartijen en corporaties. Hoe denken zij over de woonopgaven van Rotterdam? Thijs Barendse analyseert het gesprek hierover tussen drie betrokkenen, met als resultaat: drie verschillende visies op wonen in Rotterdam.

De Rotterdamse Woonvisie moet ervoor zorgen dat Rotterdam zich ook op langere termijn positief ontwikkelt als woonstad. De focus ligt op de groeiende vraag naar wonen in Rotterdam, het versterken van de balans in de woonvoorraad en een betere woonkwaliteit. De Woonvisie bouwt hierbij voort op een trend die jaren geleden al is ingezet door eerdere Rotterdamse colleges: het aantrekken en behouden van midden- en hogere inkomens voor de stad. Dat kan het stadsbestuur niet alleen en daarom is de visie bovenal een oproep aan marktpartijen, corporaties, en (collectieven van) particulieren om de handschoen op te pakken. Maar hoe kijken deze partijen op hun beurt naar de woonopgaven en het woonklimaat in de stad? Hoe staat de woningmarkt en het woonbestand er volgens hen voor? Welke interventies zijn noodzakelijk? En staan deze in de Woonvisie? Hierover gingen projectontwikkelaar Bianca Seekles, architecte Ninke Happel en corporatiebestuurder Hedy van den Berk in gesprek tijdens het laatste Stadmakerscongres in de Rotterdamse Schouwburg. Drie visies op wonen in Rotterdam, vanuit drie verschillende vakgebieden.

havensteder-ii-2208
Bianca Seekles beeld: Richard Beukelaar

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures