Ga naar de inhoud

Wat zijn de woonopgaven van de stad? Drie alternatieve visies op wonen in Rotterdam — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Om de Woonvisie ten uitvoer te brengen is het stadsbestuur mede afhankelijk van de inzet van marktpartijen en corporaties. Hoe denken zij over de woonopgaven van Rotterdam? Thijs Barendse analyseert het gesprek hierover tussen drie betrokkenen, met als resultaat: drie verschillende visies op wonen in Rotterdam.

De Rotterdamse Woonvisie moet ervoor zorgen dat Rotterdam zich ook op langere termijn positief ontwikkelt als woonstad. De focus ligt op de groeiende vraag naar wonen in Rotterdam, het versterken van de balans in de woonvoorraad en een betere woonkwaliteit. De Woonvisie bouwt hierbij voort op een trend die jaren geleden al is ingezet door eerdere Rotterdamse colleges: het aantrekken en behouden van midden- en hogere inkomens voor de stad. Dat kan het stadsbestuur niet alleen en daarom is de visie bovenal een oproep aan marktpartijen, corporaties, en (collectieven van) particulieren om de handschoen op te pakken. Maar hoe kijken deze partijen op hun beurt naar de woonopgaven en het woonklimaat in de stad? Hoe staat de woningmarkt en het woonbestand er volgens hen voor? Welke interventies zijn noodzakelijk? En staan deze in de Woonvisie? Hierover gingen projectontwikkelaar Bianca Seekles, architecte Ninke Happel en corporatiebestuurder Hedy van den Berk in gesprek tijdens het laatste Stadmakerscongres in de Rotterdamse Schouwburg. Drie visies op wonen in Rotterdam, vanuit drie verschillende vakgebieden.

havensteder-ii-2208
Bianca Seekles beeld: Richard Beukelaar

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam