Ga naar de inhoud

Zo hoopt de voorzitter van de RRKC de cultuursector toekomstbestendig te krijgen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Deze week stelt de gemeenteraad het Cultuurplan vast. Jacob van der Goot wil dat de cultuursector meesurft op de Rotterdamse renaissance. De RRKC-voorzitter wil dat de cultuursector diverser, vernieuwender en financieel gezonder wordt.   

djemaa-zondag-17
Djemaa el Fna: zondag beeld: Fleur Beerthuis

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • Jacob stelt zich voor en wil de sector divers en financieel gezond maken. De vraag is uiteraard waar komt Jacob zelf vandaan ….en hoe divers is hij met zijn eigen board om hem heen?
  Zijn oud gediende en hijzelf komen met een correct (politiek) verhaal maar is weinig zeggend. Het wordt dus weer RRKC volgen op hun aankomende wapenfeiten. De kop, met de titel “toekomstbestendig maken” is evenmin richting gevend. Hoe slecht het ook gaat met het toekomstige beleid Ars Longa vita Brevis blijft altijd overeind staan. Desalniettemin wens ik hem veel succes toe want heeft hij het succes dan heeft ook Rotterdam daar mogelijk profijt van .

  Ronald Motta

 • Beste Ronald,

  Dank je voor je steunbetuiging en je belangstelling. Volg ons via http://www.rrkc.nl en social media om op de hoogte te blijven van de debatten en bijeenkomsten die de RRKC organiseert. Graag ontmoeten we je bij één van deze gelegenheden. Op de website vind je ook de samenstelling van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur en de adviescommissies. We streven er naar om de RRKC even divers te laten zijn als Rotterdam zelf.

  Vriendelijke groeten

  Jacob van der Goot

  • Jacob, dank voor je reactie en de uitnodiging (waarvan ik na het lezen van introductie reeds van op de hoogte was).
   Ik voel mij echter geenszins geroepen om naar dit soort vrijblijvende bijeenkomsten te komen en gratis adviezen te verstrekken. Uiteraard kijk ik wel uit naar je eerste ongevraagde RRKC advies en mogelijk gaat dit over het beleid gericht op de poppodia. Zover ik weet is dit nog een erfenis die je als opvolger hebt meegekregen uit het recente verleden. Zoals je weet is er ongemerkt 8 mln aan Waterfront fraude weggelekt dus een soortgelijk bedrag moet toch ook aangesproken kunnen worden voor nieuw progressief poppodia beleid in Rotterdam. Ik hoop dat je het college kunt overtuigen van je eerste advies en wens je er succes mee,

   Ronald Motta.

 • “De culturele sector, de gemeente, het bedrijfsleven en de inwoners van Rotterdam zijn samen verantwoordelijk voor een bloeiend cultureel leven in de stad. Wanneer we gebruik maken van het momentum en de energie die er nu leeft, kan Rotterdam als cultuurstad echt een stuk verder komen.”

  Goed punt! Ik zou daaraan willen toevoegen: Wanneer de culturele sector, de gemeente, het bedrijfsleven en de inwoners weten hoe zij kunnen bijdragen aan een bloeiend cultureel leven in de stad, ieder vanuit hun eigen rol, dan wordt die verantwoordelijk eerder omgezet in een daadwerkelijke bijdrage.

  Hoe ziet het RRKC haar rol daarin? Wil zij ook een concreet handelingsperspectief schetsen voor die partijen?
  Een paar voorzetten: advies over het vormen van een onafhankelijk Rotterdams Fonds voor de Kunsten, gematcht met geld uit bedrijfsleven. Of advies over hoe festivals in de binnenstad en wooncomfort van haar bewoners beter afgestemd kan worden.

  Ik zie uit naar de debatten, veel succes!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De muur als politiek medium

  • Kunst en Cultuur

  Muurkunst maakt steden leesbaar, het vertelt je iets over de maatschappelijke thema’s die er spelen. Het is het meest laagdrempelige canvas waar kinderen en jongeren zich op kunnen uitdrukken. In deze Talk of the Town zingt Siebe Thissen een lofzang op street art, murals en graffiti.

 • Door het Arab Film Festival en de aardbeving in Marokko besefte ik: mijn moeder is een Atlasleeuwin

  • Kunst en Cultuur

  De aardbeving in Marokko heeft ook impact op de familie van Amal Akbour. Haar zeventigjarige moeder wil ter plekke gaan helpen. Het doet Akbour denken aan de vrijgevochten vrouwen die ze op het witte doek tijdens het Arab Film Festival zag.

 • De Tweede Wereldoorlog maakte vooral joodse kunstenaars onzichtbaar in Rotterdam

  • Kunst en Cultuur

  In deze Talk of the Town sprak Siebe Thissen met kunsthistoricus Sandra Smets over haar nieuwe boek De vuurvogelgeneratie. Kunstenaars in een verwoeste stad. Over hoe het Boymans tijdens de bezettingsjaren steeds verder verstrikt raakte in het web van nazipropaganda en hoe joodse kunstenaars in de vergetelheid raakten.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam