Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

“Ik wil dóóóód!” gilde een vrouw in het publiek.  In de decembereditie van de Uitagenda blikt Ferrie terug op een even hilarisch als rampzalig optreden in een bejaardentehuis. 

lasergame
Beeld door: beeld: ikRotterdam

In de jaren tachtig was kerst nog leuk. Rotterdam was een troosteloze stad waar het wemelde van de junks en ander gespuis, waar massa’s dode vissen je treurig aanstaarden vanuit de Maas en de chemische industrielucht je longen verschroeide. In dit apocalyptische oord bood de decembermaand een welkome afwisseling van warmte en genegenheid.
Wij, de zangertjes van het Delfshavens Kinderkoor, hadden in deze periode een verantwoordelijke taak. Onze onbezoedelde keeltjes moesten een sprankje hoop bieden in de werkloze gribusbende. Bewust van onze heilige missie draafden wij door de Maasstad en regio. Onze stemmetjes galmden door zieltogende winkelcentra, door rokerige zaaltjes in aftandse buurthuizen en over naargeestige, met sneeuwblubberhondenpoepdrab bedekte pleintjes.
De dankbaarste optredens waren natuurlijk in de seniorencomplexen. Die noemden we toen nog gewoon bejaardenhuizen. Ze zaten bomvol, want palliatieve sedatie bestond nog niet. Hier zongen we extra mooi, want de bejaarden waren superzielig. Ze hadden zich het schompes gewerkt om de stad na de oorlog op te bouwen, en nu moesten ze meemaken dat hun trotse wereldhaven afgleed tot haveloze poel van verderf.

Gelukkig leken de meeste oudjes weinig mee te krijgen van de erbarmelijke staat waarin de stad verkeerde. Helaas kregen ze ook weinig mee van onze zoete kerstliedjes. Vanuit de muffe recreatieruimte keken ze ons glazig aan. Dit was onze eer te na, dus haalden we bovenaards uit bij Gloria in excelsis Deo. Een verkeerde tactiek, zo bleek. “Ik wil dóóóód!” gilde een vrouw in het publiek. “Moeder! Kom me toch halen!” vulde een andere toeschouwer aan. Onze dirigent siste “doorzingen jongens!” en wiste het zweet van zijn voorhoofd. Terwijl enkele jammerende bejaarden werden afgevoerd, vielen twee kleine kinderkoormeisjes flauw.
Het was ook veel te warm in de zaal, zei de recreatiecoördinator na afloop. Gelukkig smaakte de chocomelk oké. Ik keek uit het raam over de stad en besefte: ooit komt het goed met Rotterdam.

Vers Beton schrijft iedere maand een column voor de Uitagenda Rotterdam.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Ferrie

Ferrie Weeda

Ferrie Weeda (1977) studeerde geschiedenis en Nederlands. Zijn wieg stond aan de Coolhaven – nog steeds zijn domein. Ferrie houdt van publiek en van de stad. Hij is voorzitter van BuurtBestuurt Coolhaveneiland. Als stadsgids en schrijver deelt hij zijn betrokken en bevlogen verhalen over geschiedenis, samenleving en cultuur. Gerrit, Ferries jack-russell uit Tiel, is vernoemd naar Erasmus.

[email protected]

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
 1. Profielbeeld van Pieter van Maanen
  Pieter van Maanen

  Geef mij een column vol mooie woorden als ‘onbezoedeld’, ‘gribusbende’ en vooral ‘sneeuwblubberhondenpoepdrab’ en mijn dag is weer goed. Alleen het woord ‘koorknaap’ ontbreekt, maar dat bedenk ik er zelf wel bij.

 2. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Een in wezen zeer serieuze en mooie column wordt m.i. ontsierd door een blasfemistische tekening, die de heiligheid van Catharina en de stigmata van Christus ridiculiseren. De plaatsing in het kader van deze column ontgaat me ten ene male.
  Dan kan ik maar één reden voor de plaatsing bedenken: Beledigen van het Rooms Katholieke geloof.

  Stuitend voor al die Italiaanse, Portugese, Spaanse, Kaap Verdiaanse, Phillipijnse, Poolse, Brabantse, Limburgse en andere katholieke mensen, die zo hard in onze stad werken en gewerkt hebben.
  Misschien kan de bisschop van Rotterdam zijn afkeer uitspreken, zodat gerechtigheid kan geschieden en gelovigen weten wat hen te doen staat. De tekenaar (Kneepkens?) kan vanaf nu niet meer over straat zonder voortdurend over zijn schouder te kijken, veronderstel ik.
  Advies aan de redactie. Wissel voortdurend van vergaderplaats en varieer de vergadertijden. Je weet, maar nooit.

  Nog iets, maar dan serieus. Als je bewust een voor vele kwetsende tekening plaatst (dat mag van mij) dan heb je het morele recht verloren kritiek te hebben op anderen, die ook gebruik maken van hun vrijheid van meningsuiting. .

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.