Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Afgelopen maand sprak wethouder Langenberg zich uit tegen het aansluiten van de kolencentrales op het Rotterdamse warmtenet. Stap 1 richting het halen van het Parijsakkoord is daarmee gezet. Vatan Hüzeir en Chris Roorda leggen uit what’s next.

In juli dit jaar publiceerden we met veertig anderen op Vers Beton een pleidooi tegen de plannen om de kolencentrales op de Maasvlakte aan te sluiten op het Rotterdamse warmtenet. Daarmee was het Rotterdams Klimaat Initiatief geboren, een beweging van Rotterdammers die willen dat de stad stopt met vasthouden aan het fossiele energie verleden en kiest voor een duurzame toekomst.
Nu, een half jaar later, lijken de plannen voor kolenwarmte definitief van de baan. Wethouder Langenberg sprak zich afgelopen maand uit tegen deze plannen om kolencentrales aan te sluiten op het Rotterdamse warmtenet. Dat bleef niet onopgemerkt: Telegraaf kopte “Kolenwarmte lijkt voorbij”, het Financieel Dagblad schreef dat de toekomst van de Rotterdamse kolencentrales onzeker wordt en de kolenlobby schoot in de verdediging.
De eigenaren van de kolencentrales, Uniper en Engie, hoopten zich juist onmisbaar te maken door warmte te leveren aan de regio. Maar na het Rotterdamse ‘nee’ tegen de kolenkachel keerden ook de gemeente Westland en LTO-glaskracht zich tegen de kolenwarmte. Eerder hadden gemeente Den Haag en bierbrouwer Heineken hetzelfde gedaan. Het is precies de boodschap die wij ook wilden overbrengen: laten we stoppen met investeren in de kolencentrales en ons richten op de toekomst.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

chrisroordazw_th

Chris Roorda

Chris Roorda is onderzoeker en adviseur bij DRIFT (Dutch Research Institute for Transitions) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is ook een van de initiatiefnemers van Rotterdams Klimaatinitiatief.

Profiel-pagina
Vatan_Huzeir

Vatan Hüzeir

Vatan Hüzeir is oprichter en directeur van Changerism en mede-initiatiefnemer van Rotterdams Klimaat Initiatief.

Profiel-pagina
Saskia Haex

Saskia Haex

Profiel-pagina