Ga naar de inhoud

Hoe Rotterdam de internationale spil van cocaïnesmokkel werd — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De landelijke pers smult van de zaak rondom corrupte douanier Gerrit G die vele duizenden kilo’s cocaïne de havens binnenliet. Hoe kon Rotterdam zo’n lucratieve ‘hub’ voor cokehandel worden? Damian Zaitch promoveerde daarop en onthult de werkwijze van smokkelaars. 

De ‘war on drugs’ binnen de douane lijkt weinig effectief. Het is nauwelijks nog nieuws als er weer een lading cocaïne in een container is aangetroffen. Er is dit jaar al meer dan twaalfduizend kilo onderschept. Een recordvangst, en dus een flinke aderlating voor de smokkelaars. Maar toch blijft de smokkel moeilijk uit te bannen.
Er blijft immers wereldwijde vraag naar de drugs die maar in drie landen ter wereld wordt geproduceerd: Colombia, Bolivia en Peru. Bovendien, de smokkel is lucratief. De exportprijs (lees: verkoopprijs) van een kilo cocaïne ligt rond de tweeduizend euro; de importprijs (lees: straatwaarde) in Nederland is grofweg het vijftienvoudige. Door de enorme marges loont het om havenpersoneel en óók douaniers om te kopen, zoals te zien in de rechtszaak tegen Gerrit G. Zodat een onderschepte lading niet per se einde oefening is.
Internationale cocaïnesmokkel en de rol van Nederland als doorvoerland heeft de interesse van Damián Zaitch, sinds 2009 verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij heeft enkele jaren geleden zijn proefschrift gewijd aan de cocaïnesmokkel van Colombia naar Nederland. Centraal stond de vraag óf  – en hoe – de cocaïnesmokkelaars goed gebruik konden maken van internationaal transport naar Nederland – via de havens van Rotterdam, Amsterdam en Schiphol. Daarvoor heeft hij contact gezocht met de Colombianen die in Nederland actief zijn. Zaitch is een expert in het onderzoek naar cocaïnehandel als vorm van transnationale criminaliteit.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures