Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De landelijke pers smult van de zaak rondom corrupte douanier Gerrit G die vele duizenden kilo’s cocaïne de havens binnenliet. Hoe kon Rotterdam zo’n lucratieve ‘hub’ voor cokehandel worden? Damian Zaitch promoveerde daarop en onthult de werkwijze van smokkelaars. 

De ‘war on drugs’ binnen de douane lijkt weinig effectief. Het is nauwelijks nog nieuws als er weer een lading cocaïne in een container is aangetroffen. Er is dit jaar al meer dan twaalfduizend kilo onderschept. Een recordvangst, en dus een flinke aderlating voor de smokkelaars. Maar toch blijft de smokkel moeilijk uit te bannen.
Er blijft immers wereldwijde vraag naar de drugs die maar in drie landen ter wereld wordt geproduceerd: Colombia, Bolivia en Peru. Bovendien, de smokkel is lucratief. De exportprijs (lees: verkoopprijs) van een kilo cocaïne ligt rond de tweeduizend euro; de importprijs (lees: straatwaarde) in Nederland is grofweg het vijftienvoudige. Door de enorme marges loont het om havenpersoneel en óók douaniers om te kopen, zoals te zien in de rechtszaak tegen Gerrit G. Zodat een onderschepte lading niet per se einde oefening is.
Internationale cocaïnesmokkel en de rol van Nederland als doorvoerland heeft de interesse van Damián Zaitch, sinds 2009 verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij heeft enkele jaren geleden zijn proefschrift gewijd aan de cocaïnesmokkel van Colombia naar Nederland. Centraal stond de vraag óf  – en hoe – de cocaïnesmokkelaars goed gebruik konden maken van internationaal transport naar Nederland – via de havens van Rotterdam, Amsterdam en Schiphol. Daarvoor heeft hij contact gezocht met de Colombianen die in Nederland actief zijn. Zaitch is een expert in het onderzoek naar cocaïnehandel als vorm van transnationale criminaliteit.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

dscf1653

Jaap Rozema

Auteur

Jaap Rozema (1983) schrijft over wetenschap en economie. Hij probeert niet om het wetenschappelijke verhaal te ontdoen van al haar vooronderstellingen, maar juist te betogen dat deze bijdragen aan waarheidsschepping. Tevens is hij fractiemedewerker bij de Partij voor de Dieren in Rotterdam.

Profiel-pagina
Maus avatar 300x300

Maus Bullhorst

Illustrator

Maus Bullhorst (1988) is illustrator en eeuwig student. Dit jaar is hij van plan om af te studeren aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam, de school waar hij vroeger bijna in woonde en volgens sommigen zijn eigen ‘MausBaus Station’ had. Bullhorst illustreert regelmatig voor de Correspondent en Trouw en maakt met liefde werk over Rotterdam voor Vers Beton. Zijn werk is strak en kleurrijk maar vooral herkenbaar.

Profiel-pagina