Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

In deze columnreeks houdt maandelijks steeds een ander gebiedscommissielid ons op de hoogte van de ontwikkelen in zijn of haar gebiedscommissie. Robbert de Vrieze, gebiedscommissielid in Delfshaven, pleit voor een nieuw bestuurlijk model met meer democratie.

Dertig november verscheen het onderzoeksrapport van DRIFT over de evaluatie van het bestuurlijk model Rotterdam, met daarin een belangrijk rol voor de gebiedscommissies. Conclusie: er is nog steeds te veel strijd en te weinig synergie tussen clusters, Coolsingel en gebieden.
Het rapport van DRIFT legt de vinger op de zere plek; het centrale doel van het Bestuurlijk Model Rotterdam, gebiedsgericht werken, komt in de praktijk niet uit de verf. Dat merk ik ook aan de dagelijkse dingen in Delfshaven. We zijn voornamelijk bezig met adviseren en reageren op stedelijk beleid en programma’s. Een lokaal thema op de stedelijke agenda krijgen lukt sporadisch en bij hoge nood, toevallige oplettendheid of als er een sterke gezamenlijke lobby is. Dat is voor een gebiedscommissie vaak vechten tegen het systeem maar leidt vooral tot veel frustratie bij bewoners die zich niet gehoord en vertegenwoordigd voelen door ‘de politiek’.

crooswijk-44

Lees meer

Crooswijkers zijn geen slapjanussen

In deze nieuwe columnreeks  houdt maandelijks steeds een ander gebiedscommissielid ons…

Lokale (bewoners)initiatieven in Delfshaven dichten de gaten die de stedelijke bureaucratie laat vallen. Zorg en welzijn is over zoveel organisaties uitgesmeerd dat de bewoner de dupe is. Je komt bijvoorbeeld pas voor schuldhulpverlening in aanmerking als er sprake is van meervoudige problematiek: “Helaas kunnen we nu niets voor u doen, komt u gerust terug als u een verslaving of geestelijke stoornis heeft opgedaan!” Deze mensen kunnen nu (informeel) terecht bij lokale initiatieven zoals Zorgvrijstaat West, het Incassomonster, Buurtsteunpunt en Buurthuiskamer de Oranjerie. Dit wordt deels gefinancierd door het participatiebudget van het gebied, ongeveer 615.000 euro per jaar.

Meer democratie

Sommige mensen denken dat de oplossing ligt in minder democratie, meer controle en meer concentratie van macht. Ik denk dat de oplossing juist ligt in méér democratie. Met andere democratische vormen als loting, co-creatie, participatieve democratie, burgerbegrotingen en deliberatieve democratie worden meer mensen deelgenoot van de democratische ervaring.
Laat ik dat illustreren met een persoonlijk voorbeeld. Toen ik in 2014 als gebiedscommissielid begon en te maken kreeg met de gemeentelijke overheid, vroeg ik mij weleens af waar ‘zij’ in hemelsnaam mee bezig waren. Nu ik ook voor een klein beetje ‘zij’ ben, heb ik meer oog en waardering voor de complexiteit van de overheid die voor veel uiteenlopende en soms tegenstrijdige zaken verantwoordelijk gehouden wordt. Bovendien heb ik, en het netwerk van bewonersinitiatieven in Delfshaven, nu meer handvaten om daar daadwerkelijk zelf ook iets aan te doen!

Complementaire Democratie

In het rapport van DRIFT wordt dit complementaire democratie genoemd. Een lokaal tegenwicht voor de centralistische, op efficiency gerichte logica van het ‘concern’ Rotterdam. De centrale opgave is er een van cultuurverandering en gaat verder dan alleen de gebiedscommissies. Hoe kunnen we prikkels in het systeem opnemen die verleiden tot samenwerking van de verschillende onderdelen van het politiek-bestuurlijk-maatschappelijk ecosysteem van de stad Rotterdam?
Op basis van onze ervaringen in Rotterdam West zoals Mooi, Mooier Middelland,  Delfshaven Coöperatie en landelijke initiatieven als Democratic Challenge, doe ik hierbij een voorstel voor een concrete invulling; iedere wijk een burgerbegroting!
De wijk kiest zelf het meest geschikte instrument; loting, co-creatie, wijkontwikkelingsmaatschappij of buurtcoöperatie. Een belangrijke voorwaarde is financiële transparantie van de gehele Rotterdamse begroting om zo cofinanciering en sturing op impact mogelijk te maken. Bij verkiezingen van gebiedscommissies moet de nadruk worden gelegd op inhoud en vaardigheid maar laat personen vrij om zich te associëren met politieke partijen of andere groeperingen. En, ondersteun ongebonden burgers om zich te organiseren en profileren voor een gelijk speelveld met politieke partijorganisaties.
 

FLB-20161001-MG-9715
Beeld door: beeld: Florian Braakman

Zorg tevens voor een lerend opleidingstraject voor mensen die zich in willen zetten voor lokale maatschappelijke ontwikkeling en wijkeconomie. Hef de clusters op en breng ambtenaren in vervlochten teams op basis van thema en plek bij elkaar. Laat wijken een gemeenteraadslid kiezen die de wijk adopteert en stel (raads)commissievergaderingen open voor gebiedscommissieleden en wijkinitiatieven. Daarbij moet er afscheid worden genomen van saaie en formele gebiedscommissievergaderingen. In plaats daarvan moeten er lokale, breed bezochte thematische denk en doe-bijeenkomsten worden georganiseerd.

En ten slotte; democratie is ook cultuur. En cultuur heeft rituelen nodig waar mensen zich in herkennen. Wijkbegrotingen kunnen worden gekoppeld aan een evenement zoals de Dag van de Lokale Democratie. Door de wijkbegrotingen te verbinden aan de begrotingscyclus van de stad, creëren we wederzijdse afhankelijkheid die stimuleert tot samenwerking.

Op 19 februari wordt in de commissie gebieden gesproken over een nieuw voorstel voor het bestuurlijk model van Rotterdam. Op 2 februari wordt deze behandeld in de gemeenteraad.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Robbert de Vrieze

Robbert de Vrieze

Robbert de Vrieze (1973) noemt zich maatschappelijk ontwerper na studies industrieel ontwerpen, fijnmechnische techniek en architectuur. Daarnaast is hij aanstichter en pragmatisch idealist van WIJ Delfshaven en (a-)politicus in de gebiedscommissie Delfshaven. Is als boerenzoon uit Zeeland door de wousheid van de Botlek van jongs af aan gefascineerd door Rotterdam.

Profiel-pagina
braakman

Florian Braakman

Fotograaf

Florian Braakman (1988) is een autonoom-documentair fotograaf. Fotografie is een manier om vragen te stellen en grip te krijgen op onze snelle alledaagse realiteit. De poëtische, associatieve en verhalende kracht van het beeld staan centraal in zijn werk.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties
 1. Profielbeeld van Hendricus Koster
  Hendricus Koster

  Ha Robbert,

  Saaie gebiedscommissievergaderingen in Delfshaven??? Je hebt mij toch nog om een beetje rohring en vuurwerk in te brengen. Saai zeker niet verder ben ik het een keer eens met jouw stukje…

  Je collega

  1. Profielbeeld van Robbert de Vrieze
   Robbert de Vrieze

   True. Met Henry altijd leven in de brouwerij. Maar dat -en 28 agendapunten afwerken in ruim 3 uur- nodigt mensen nou niet direct uit om mee te bouwen aan de stad. Aansluiten bij de urgentie en kansen van het gebied en daar een eigen agenda op maken, dan kun je iets voor mensen betekenen. Als een gebiedscommissie alleen doorgeefluik van gemeentelijk beleid is blijft het meer een exercitie voor de bühne.

   Zie hier overigens voor de reactie van de gebiedscommissie Delfshaven op het rapport van DRIFT: https://drive.google.com/file/d/0BxPyoD29AK7rN1ZPREVzeHYwdVU/view

   1. Profielbeeld van Hendricus Koster
    Hendricus Koster

    Idd Robbert, ik sta ook 100% achter deze reactie. Tot spoedig!

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.