Ga naar de inhoud

Iedere wijk een burgerbegroting

In deze columnreeks houdt maandelijks steeds een ander gebiedscommissielid ons op de hoogte van de ontwikkelen in zijn of haar gebiedscommissie. Robbert de Vrieze, gebiedscommissielid in Delfshaven, pleit voor een nieuw bestuurlijk model met meer democratie.

Dertig november verscheen het onderzoeksrapport van DRIFT over de evaluatie van het bestuurlijk model Rotterdam, met daarin een belangrijk rol voor de gebiedscommissies. Conclusie: er is nog steeds te veel strijd en te weinig synergie tussen clusters, Coolsingel en gebieden.
Het rapport van DRIFT legt de vinger op de zere plek; het centrale doel van het Bestuurlijk Model Rotterdam, gebiedsgericht werken, komt in de praktijk niet uit de verf. Dat merk ik ook aan de dagelijkse dingen in Delfshaven. We zijn voornamelijk bezig met adviseren en reageren op stedelijk beleid en programma’s. Een lokaal thema op de stedelijke agenda krijgen lukt sporadisch en bij hoge nood, toevallige oplettendheid of als er een sterke gezamenlijke lobby is. Dat is voor een gebiedscommissie vaak vechten tegen het systeem maar leidt vooral tot veel frustratie bij bewoners die zich niet gehoord en vertegenwoordigd voelen door ‘de politiek’.

Al 3 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures