Ga naar de inhoud

"Rotterdam Zuid kampt met een identiteitscrisis" — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Er is in 2016 genoeg gezegd en geschreven over Rotterdam Zuid. Over de flinke veranderingen die hier gaan plaatsvinden, mede naar aanleiding van de Woonvisie. Maar daar wil Teun de Booij, directeur van stichting Dit is Zuid, het helemaal niet over hebben: “Liever benadruk ik het moois van Zuid.”

Vanaf het kantoor op de zevende verdieping van de Maasilo heeft de Teun de Booij goed zicht over Zuid. Hij vertelt er over de activiteiten die Dit is Zuid sinds dit jaar organiseert. Met zijn stichting presenteert De Booij het ondergeschoven kindje van de Rotterdamse stadsdelen op een andere manier. Niet alleen stadsgenoten, nieuwkomers en toeristen, maar óók de Zuiderlingen zelf moeten de schoonheid en potentie van hun eigen buurt inzien. Het informatiepunt in RAAF dat daartoe dient bestaat bijna een jaar en deze maand presenteerden ze de eerste toeristische kaart van Zuid. Mooie mijlpalen, maar waarom is dat eigenlijk nodig?

Teun de Booij-1
beeld: Fleur Beerthuis

Al 6 reacties — discussieer mee!

 • De identiteitscrisis van Zuid wordt in de eerste plaats veroorzaakt door migratieverschijnselen. De Woonvisie is ook belangrijk maar die zal uit zichzelf de identiteitscrisis niet oplossen.

  Punt is dat een multiculturele samenleving eigenlijk alleen goed kan gedijen in een ‘hoogcultuur’ waarin alle afzonderlijke bevolkingsgroepen trots zijn op hun eigen culturele inbreng maar vooral trots zijn op het geheel.
  Daarvan is nu geen sprake. Zuid is een ingezakte Hollandse cultuur en het gat dat daardoor is ontstaan heet dus ‘identiteitscrisis.’ And nobody seems to know what’s next.

  Zuid heeft daarom een fikse culturele injectie nodig. De sleutel hiervoor ligt m.i. in een goede samenwerking tussen Hollandse bestuurders en Nederlandse Turken. Je kunt bv. een aantrekkelijke culturele as tussen Wilhelminapier, Katendrecht en het toekomstige Feyenoord City maken door in de Kocatepemoskee aan het Afrikaanderplein een dependance van het Topkapimuseum (het oude paleis van de sultan in Istanbul) te vestigen. Gesteld natuurlijk dat zoiets haalbaar is. Amsterdam-Zuid heeft een dependance van de Hermitage in Petersburg en dat is al jarenlang een groot succes. Rond het Afrikaanderplein kun je dan weer allerlei andere, kleinere projecten verzinnen op het terrein van horeca, amusement of wat dan ook. Bedoeling is natuurlijk dat de loop van binnen- en buitenlandse bezoekers erin komt en dat de lokale economie profiteert, maar ook dat duidelijk wordt dat culturen door goede samenwerking een buurt tot bloei kunnen brengen. Die bloei heet dan het ‘Nieuwe Zuid.’ En een goede Woonvisie speelt daar dan weer handig op in.

 • Ik ben in 1944 in Maastricht geboren uit Rotterdamse ouders, Op 18 jarige leeftijd naar Rotterdam vertrokken. Met een Rotterdamse vrouw (Beijerlandselaan) getrouwd. Sinds 1977 woonachtig in Roosendaal.
  Ik bezoek Rotterdam nog regelmatig en soms laat ik kennissen Rotterdam zien, op de fiets. Ik begin en eindig altijd op Zuid. Globale route, Pendrecht, Vreewijk, Arikaanderwijk (markt), Kop van Zuid, Wilhelminapier, Noordereiland, Willemsbrug,Oude haven, Centrum (Markthal, CS).
  En altijd even een bezoekje aan Melief Bender. Parkkade (Ballentent), Maastunnel, Pendrecht.
  Iedere keer weer leuk en interessant.
  (Het is jammer dat Delfshaven net iets buiten de route ligt.)

 • Het is grappig dat “Zuid” op houdt bij de wijken die nog langs de Maas liggen, de Zuidelijke Tuinsteden en Beverwaard worden gemakshalve maar vergeten.

  Wie op identiteitscrisis zoekt op Wikipedia komt op de pagina over Erik Erikson tegen:

  Dat wil zeggen, dat het doormaken van een identiteitscrisis een voorwaarde vormt voor een optimale persoonlijkheidsontwikkeling. Een identiteitscrisis is, als elke crisis, een aanvankelijk negatief beleefde emotionele ervaring, maar een onvermijdelijke hindernis om tot een verdere ontplooiing te komen – als de rijstebrijberg aan de grenzen van luilekkerland.

  De problemen van Zuid zijn wat mij betreft niet de identiteit, het is veel meer het gebrek aan goede kansen bij een aanzienlijk deel van de bevolking. Als dat nou eens verbeterd zou kunnen worden zonder het uitwisselen van kansarme door kansrijke.

 • Goed verwoord. Zuid heeft als voordeel dat het naar de noordelijke oever kan kijken naar alle ontwikkelingen daar en de positieve elementen kan proberen naar zuid te halen. De wijken op op zuid hebben allemaal een eigen karakter en historie die gekoesterd mag worden. Feijenoord hebben ze ook al een groot deel van het industriele verleden weggesloopt helaas. Met Schneider aan het roer gaat men de geschiedenis verloochenen en copy paste doen van de rest van Nederland. Eenheidsworst. Daar wordt niemand enthousiast van, behalve eenheidsworst zelf. Ook niet de bewoners die je als Rotterdam moet willen aantrekken dus.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam