Ga naar de inhoud

Rotterdammers ontberen burgerlijk bewustzijn

Morgen zal de gemeenteraad het besluit nemen over de Woonvisie. Als het woonreferendum ons iets heeft geleerd is het dat de politiek apathische Rotterdammer niet veel binding heeft met zijn stad, volgens Michiel Wallaard. Wat nu?

TimSake-HetFalenVanHetWoonreferendum
beeld: Tim Sake

Als we niet oppassen zal het niet lang duren voordat het woonreferendum ergens weggestopt in de vergetelheid raakt. Op de dag des oordeels bleek dat er onder de Rotterdamse bevolking amper aandacht was voor het referendum. Hooguit onder, zoals het nu neergezet wordt, een groepje beroepsactivisten. Toch zijn er redenen om dit referendum als een belangrijk kantelpunt in de Rotterdamse politieke geschiedenis te gaan beschouwen. Gebleken is dat het Rotterdamse (politieke) burgerschap anno 2016 nog maar bitter weinig voorstelt.

Al 6 reacties — discussieer mee!

 • Lekker makkelijk om te zeggen dat je geen binding met de stad hebt als je niet opdaagt bij een consultatief referendum. Misschien moet je de vorige artikelen eens lezen om er achter te komen waarom dat was.

 • Hoezo ” ..het cliché bevestigd werd dat een groot deel van de Rotterdamse bevolking weinig binding met de stad heeft…”?

  Misschien moet de plaatselijke politiek de democratie serieus nemen door nooit en te nimmer meer lastige materie trachten te vangen in een simpel ja/nee. Weg met het referendum!

  Wat nou “flexburger”?

  Rotterdam is juist wat het is dankzij de Rotterdammer die vertrouwen heeft in zijn stad en daar persoonlijk in investeert op zowel sociaal, cultureel als economisch vlak.Geen trotser volk dan een Rotterdammer.

  Dit ondanks de immer veranderende visie van de politieke partijen.

 • De meeste mensen die ken zijn zeer betrokken bij de stad, niet apathisch of tijdelijk hier. Om mij heen was volop discussie maar bijna niemand ging stemmen omdat ze zich niet meer willen laten vertegenwoordigen door welke van de huidige politieke vertegenwoordigers dan ook.

 • “De lage opkomst bevestigt juist dat wijken aangepakt moeten worden. Als die cohesie zo goed was daar, dan waren ze wel massaal tegen gaan stemmen om hun fijne buurtje overeind te houden.” Nee meneer, om het mooi in het Engels te zeggen, ’they don’t give a shit!’. 170 culturen kent Rotterdam, 50% is allochtoon, 0,0 band met Rotterdam cq Nederland. Kijk naar dat Stads Idee, opkomst van 3x niks, die er komen zijn meestal kennissen.

  Tonnen de maas in voor een referendum, nog altijd beter dan miljoenen spenderen om uit te vechten met Amsterdam wie de hoofdstad wordt van een WK, dat vervolgens niet aan NL werd gegeven!

 • Tja, uitgedaagd om de discussie te verdiepen zou ik de interessante analyse juist willen verbreden. Niet alleen heb ik de hoogst techniese woonvisie doorgeploeterd. Daarna ben ik ook door het lijvige evaluatierapport gegaan van de Erasmus van – twee jaar na de opheffing deelgemeentes – functioneren gebiedscommissies. Wat mis gaat wordt goed omschreven maar geen heldere conclusies en aanbevelingen. Dit bestuursorgaantje zou iets van een gedepolitiseerde experimenteervijver moeten worden voor nieuwe vormen van burgerparticipatie in het bestuur. In kantoor de Rotterdammer is er een afdeling met een gelijk doel. Ze weten echter van nix en houden zich bezig met het ombouwen van stadsinitiatief naar citylab en the right to challenge. Wat dat betekent hebben we 30 november ervaren; als het bestuur zich stokdoof opstelt voor argumenten kun je nooit genoeg kanonnen uitrollen om ze omver te blazen.
  Misschien is mijn verhaaltje hierover te belerend en te weinig intellectueel voor vers beton
  http://www.riorotterdam.nl/de-nieuwe-stad-staat/
  Tegen de tijd dat de toekomst van de gebiedscommissies in de raadszaal van Coolsingel aan de orde komt publiceert http://www.dezwartespiegel.nl een interessant gesprekmet de makers van het rapport http://www.ris.rotterdam.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=view/id=256646/type=pdf/Een_kwestie_van_kiezen_EBMR.pdf

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam