Ga naar de inhoud

Slopen, ja, maar dan wel voor álle Rotterdammers — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Erik Hoeflaak stemde niet vorige week. Want met slopen van slechte woningen is niets mis, vindt hij, maar de woonvisie zoals hij nu is heeft een beperkte blik op de problemen in de stad. Hoe kan het beter?

Voor het eerst van mijn leven heb ik niet gestemd. Dat viel me niet mee. Maar het voelde niet goed om te gaan stemmen. De Woonvisie bevat zo veel onderwerpen, daar kun je niet simpel ja of nee tegen zeggen. Als ik voor had gestemd, dan had ik de eenzijdige focus van het College op midden en hogere inkomens bevestigd. Maar een tegenstem was een stem tegen slopen en ik ben niet tegen slopen: het is juist goed om twintigduizend slechte woningen zo snel mogelijk te slopen. Maar je moet er wel bij nadenken: hoe doe je dat zorgvuldig, zonder iemand de stad uit te jagen? En wat bouw je ervoor terug en waar?

20161130-vers-beton-woonreferendum
beeld: Bram van Rijen

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • Hoewel het gebied Hillegersberg-Schiebroek uit 5 wijken bestaat, wordt het ‘in de stad’ vaak begrepen als een enkele, ‘rijke’ wijk genaamd ‘Hillegersberg’. Dat is niet juist.

  De wijk Hillegersberg-Noord, die de meest welgestelde wijk van HiS is, staat sterk onder druk vanwege de aanleg van extra asfalt. Ik weet niet veel van Park Zestienhoven, maar wel dat Rotterdam The Hague Airport wil uitbreiden.
  U gebruikt wijken die om infrastructurele redenen onder druk staan als voorbeelden. Dat vind ik niet constructief.

 • Ik ben het eens met de visie van dhr. Hoeflaak, maar denk dat de doorstroming niet vanzelf op gang komt als er eenmaal duurdere woningen gebouwd zijn. Vóór 2010 was het voor mensen met een middeninkomen nog mogelijk om te verhuizen naar het duurdere segment van de gereguleerde huur. Dat waren de woningen met een huur tussen de aftoppingsgrenzen voor de Huurtoeslag en de liberalisatiegrens. Het grote voordeel van deze woningen is dat de huurprijs aan een maximum gebonden is.

  Nu moeten de mensen met een middeninkomen naar de geliberaliseerde huur, de vrije sector, als zij niet willen of kunnen kopen. Ik denk dat dit voor veel mensen in deze tijd geen echte optie is. Niemand is nog zeker van een bepaald (hoog) inkomen en vrije sectorhuren zijn niet aan een maximum gebonden. Verder kan men voor vrije sectorhuurwoningen geen Huurtoeslag krijgen als het inkomen sterk daalt.

  Met de gestage afname van de gereguleerde huurvoorraad is het ook echt niet zeker dat iemand weer terug kan als de vrije sectorhuur te hoog wordt. En de verhuurder zal ook de huur niet snel verlagen, maar blij zijn als de huurder vertrekt want dan kan hij een nóg “marktconformere” huur vragen aan de volgende huurder. Naar de vrije sector doorstromen is dus een vrij riskante keus die niet iedereen aandurft.

  Ik hoop dat de politiek gaat inzien dat het heel goed zou zijn voor de doorstroming als de maximum inkomensgrens voor de gereguleerde huurwoningen boven de aftoppingsgrenzen afgeschaft wordt, zodat mensen (weer) een verstandige (doorstroom)keus kunnen maken die past bij hun individuele situatie.

  En aan dhr. Sörensen zou ik willen vragen: wat bedoelt u precies met uw opmerking? Dat menging van rijk en arm slecht is voor alle Rotterdammers? Ooit was dat volkomen normaal hoor, voordat de strenge Europa-CDA-VVD-toewijzingsregels er waren. En volgens mij werd niemand daar slechter van!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures