Ga naar de inhoud

Woonreferendum doet democratie meer kwaad dan goed — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Door het tonen van het opkomstpercentage heeft de gemeente Rotterdam de opkomst en de uitslag van het Woonreferendum vermoedelijk beïnvloed. Volgens Inge Janse was het een van de vele fouten in het proces.

woonreferendum-markvanwijk-1
beeld: Mark van Wijk

Op woensdagavond besprak ik met mijn vrouw wat we gingen stemmen. Na lang wikken en wegen kwam ik tot de conclusie dat ik voor ben. Ternauwernood, met angst in mijn hart, maar toch. Vooruitgangsoptimisten rollen zo.

Ik keek eerst even op de site of de opkomst nog steeds zo laag was. We zaten op 16 procent.
Buiten regende het. Donker was het ook al. Veel kou. En die wind he?
Gelukkig realiseerde ik me opeens dat ik helemaal niet naar buiten hoefde om te stemmen. Met zo’n lage opkomst is niet naar de stembus gaan de facto hetzelfde als vóór stemmen, namelijk een manier om de Woonvisie in de huidige vorm door te laten gaan.

En da’s gek. Want dat betekent dat tegenstanders het bij dit referendum lastiger hadden dan voorstanders. Tegenstanders moesten én de kiesdrempel van 30 procent halen én de stemming winnen. Voorstanders moesten óf de kiesdrempel niet halen óf de stemming winnen.

Dat is al een discrepantie op zich. Maar een bijkomende complicatie is dat de gemeente Rotterdam besloot om constant de opkomstpercentages weer te geven. Dat klinkt heel transparant en democratisch en 2.0, maar dat is het niet. Want doordat het opkomstpercentage een onderdeel van de uitslag is, beïnvloedt de gemeente diezelfde uitslag.

Al 16 reacties — discussieer mee!

 • Toch ook wel typerend dat veel mensen ook helemaal geen stempassen hebben ontvangen of stempassen met daarop verkeerde gegevens erop (adressen die niet als stemlokaal zijn gebruikt bijvoorbeeld). Ik vraag me af of dat dan ook nog invloed heeft gehad op het uiteindelijk niet gaan stemmen.

  • Je hebt het helemaal door Inge.

   Een kwartier na het openen van de stembureaus liep het storm en begon er onrust in de lange rijen wachtenden te ontstaan. Toen hebben de verantwoordelijke wethouders (beide LR natuurlijk) en ondergetekende besloten om het geheime wapen transparantie in te zetten.
   Verrassend dat we dit bedacht hebben, want als rechts populisten denken wij natuurlijk nergens over na!

   • “want als rechts populisten denken wij natuurlijk nergens over na!”

    Als ik alleen op deze reactie moet afgaan, klopt je conclusie 😉

    Vrees niet: ik heb bijvoorbeeld Marco Pastors, Ronald Buijt en Ronald Schneider hoog zitten, net als jou.

    Het gaat mij niet om de opkomst die er was, het gaat mij erom dat het systeem fundamenteel niet klopt: voorstanders worden bevoordeeld (twee opties om te winnen), tegenstanders benadeeld (verplicht aan twee criteria voldoen voordat je kunt winnen), en de gemeente kan mogelijk de opkomst beïnvloed hebben door haar keuze voor transparantie.

    Niemand kan ooit bepalen hoe de werkelijkheid eruit zag zónder deze criteria, dus spreken over hoe het verliep heeft geen zin. Het gaat erom dat de fundamenten niet klopten.

    Dus, Ronald: bewijs vooral dat rechts-populisten wél goede denkers zijn en maak duidelijk waarom mijn betoog niet klopt. Ik ben serieus benieuwd en laat me graag verrassen!

 • Het bemerken van een lage opkomst kan ook als effect hebben, dat je juist wel gaat stemmen en anderen probeert te motiveren om te gaan stemmen via de sociale media b.v.
  Een ander punt is, dat de SP 10.000 mensen zo angstig heeft gemaakt, dat ze hun handtekening gezet hebben voor dat referendum.
  Een precedent, want er zijn grotere partijen die meer mensen op de been kunnen krijgen.
  Dus voortaan kan LR als ze hun zin niet krijgen in de raad bij voorbaat al zeggen “dan vragen een referendum aan !”
  “Kost wel 1,6 miljoen, maar ja democratie is niet goedkoop”Leo de Kleijn (scheefwonen wel trouwens)

 • Ik word alleen maar gesterkt in mijn standpunt al heel lang dat referenda in ons land met een getrapte democratie onnodig zijn. Je houdt het volk een worst voor terwijl het de meeste zaken niet kan beoordelen. Daarvoor zijn politici en politieke partijen.
  Ik ben ook al tégen allerlei subsidies aan regering, politieke partijen en externe figuren. Vooral ook aan journalisten die gewoon hun werk moeten doen als ‘doorgeefluik’ of in eigen opinies op eigen skosten. Vers Beton, is weliswaar zogenoemd neutraal geweest, maar een doorwrocht lezer van de site beoordeelt het anders dat de meeste verhalen toch in de linkse hoek zitten. Er is niks mis mee, maar kom er wel voor uit Eeva!

 • “Een ander punt is, dat de SP 10.000 mensen zo angstig heeft gemaakt, dat ze hun handtekening gezet hebben voor dat referendum.”

  Zou het ook misschien zo kunnen zijn dat mensen die niet “bang gemaakt zijn”, tegen de plannen zijn omdat zij niet zo geloven in de visie die er uit spreekt? Bijvoorbeeld omdat zij vinden dat je mensen niet puur kunt indelen naar de hoogte van hun inkomen en dat je mensen ook niet kunt opleggen hoe duur zij móeten gaan wonen in een tijd waarin de economische onzekerheden steeds verder toenemen?

 • Nee zo is het Karima. De SP heeft zaaltjes gehuurd en daar met de mensen de woonvisie besproken. Daarna aan de degenen, die bezwaar maakten gevraagd: “Wil je je handtekening zetten?”
  Ook op straat ! Rustig samen op een bankje de woonvisie doorpluizen en dan vragen wilt u misschien tekenen?
  Dat 10.000 keer! Goed dat het zo secuur gedaan is, want zo’n handtekening bleek achteraf 160 waard!

  Mensen niet indelen op hoogte van hun inkomens? Lijkt me prima, komt er een einde aan nivellering en al die subsidies.

  • Oh, ik heb nog even op de SP site gekeken Karima.
   Lees hier hun visie één dag voor het referendum.

   Je gaat naar de stembus

   Je gaat en stemt voor
   Je stem telt mee voor de de opkomst en je geeft aan in te stemmen met grootschalige sloop van betaalbare woningen.

   Je gaat en stemt blanco
   Je stem telt mee voor de de opkomst en je geeft aan dat je neutraal staat tegenover de woningplannen van het Rotterdams stadsbestuur

   Je gaat en stemt tegen
   Je stem telt mee voor de opkomst en je geeft aan dat – minstens om acht goede redenen – je tegen de sloop van 20.000 betaalbare woningen bent.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam