Ga naar de inhoud

Het Collectiegebouw: een blob of een icoon? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Dit jaar zou de bouw van het Boijmans van Beuningen Collectiegebouw moeten starten. Het plan ligt vanaf de presentatie al onder vuur, vooral de effecten ervan op de directe omgeving. In een gastbijdrage ontleedt Bart Bekooy daarom nu de vormgeving van het gebouw.

Depotgebouw Boijmans
beeld: Rémon Mulder

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Ondanks de verwachte insteek best aardig artikel waarbij het Timmerhuis of VanNelle (nog) geen iconen zijn …!)

  Én de vraag onbeantwoord blijft: hoe zou de Rotterdamse pap eruit (kunnen/moeten) zien?

  • Jazeker, er zijn meer iconen, maar ik heb ook geen uitputtende lijst gemaakt.
   – Over wat de ‘Pap’ kan zijn, heb ik persoonlijke voorkeuren. Het gaat voor een deel om het uiterlijk, maar ook om de mentaliteit: gebouwen en woonblokken kunnen fraai en aandachtig zijn ontworpen, zonder dat ze om aandacht schreeuwen. Ze nemen dan bewust een plaats in in het grotere geheel. En maak ze zo dat ze oud kunnen worden, op een mooie manier. Kijk eens naar wat bijv. Kühne&co maken, of het recente project aan de Gaffelstraat van Pasel.Künzel (er is kennelijk iets met de ü…).
   En goede herbestemmingen: enorme en verouderde volumes worden stevig verbouwd zodat er niet op nieuwe plekken gebouwd hoeft te worden: Westblaak, de studentenwoningen aan het Buizengat, etc.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • In gesprek over een nieuwe fossiele frontlinie: vloeibaar gas uit de VS

  Venue: Oase Rotterdam
  Datum:
 • Recht op Rust

  • Evenement

  Bij dezen nodigen we je uit voor de actie Recht op Rust, een kunstzinnige manifestatie op het plein voor Rotterdam Centraal in de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 oktober.

  Venue: Stationsplein
  Datum:
 • On Thursday 9 November Kim Stanley Robinson – one of our greatest living science-fiction writers – will join us on the occasion of his latest book The Ministry for the Future

  Venue: Hofpleintheater
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam