Ga naar de inhoud

Het Collectiegebouw: een blob of een icoon? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Dit jaar zou de bouw van het Boijmans van Beuningen Collectiegebouw moeten starten. Het plan ligt vanaf de presentatie al onder vuur, vooral de effecten ervan op de directe omgeving. In een gastbijdrage ontleedt Bart Bekooy daarom nu de vormgeving van het gebouw.

Depotgebouw Boijmans
beeld: Rémon Mulder

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Ondanks de verwachte insteek best aardig artikel waarbij het Timmerhuis of VanNelle (nog) geen iconen zijn …!)

  Én de vraag onbeantwoord blijft: hoe zou de Rotterdamse pap eruit (kunnen/moeten) zien?

  • Jazeker, er zijn meer iconen, maar ik heb ook geen uitputtende lijst gemaakt.
   – Over wat de ‘Pap’ kan zijn, heb ik persoonlijke voorkeuren. Het gaat voor een deel om het uiterlijk, maar ook om de mentaliteit: gebouwen en woonblokken kunnen fraai en aandachtig zijn ontworpen, zonder dat ze om aandacht schreeuwen. Ze nemen dan bewust een plaats in in het grotere geheel. En maak ze zo dat ze oud kunnen worden, op een mooie manier. Kijk eens naar wat bijv. Kühne&co maken, of het recente project aan de Gaffelstraat van Pasel.Künzel (er is kennelijk iets met de ü…).
   En goede herbestemmingen: enorme en verouderde volumes worden stevig verbouwd zodat er niet op nieuwe plekken gebouwd hoeft te worden: Westblaak, de studentenwoningen aan het Buizengat, etc.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Gebouw Babel is het zachtaardige antwoord op de harde woontoren

  • Architectuurkritiek

  De eerste bewoners hebben hun intrek genomen in woontoren Babel aan de Lloydpier. Robert-Jan de Kort maakt de balans op en noemt het “een zachte toren, als tegenhanger van alle ‘harde’ woontorens waaraan Rotterdam lijkt te zijn overgeleverd.” Een architectuurkritiek.

 • Het Weense woonmodel: “Wonen als de rijken, voor iedereen”

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  “De Nederlandse ziekte.” Zo noemen ze in Wenen problematisch woonbeleid. Vergeleken met de blakende sociale huursector in de Oostenrijkse hoofdstad, is ons woonbeleid op sterven na dood. In Wenen wil iedereen een sociale huurwoning. “We willen hier nooit meer weg.”

 • Nieuwbouwplannen verscheuren de Pompenburgflat

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Aan het Hofplein verrijst RISE, de hoogste woontoren van Europa. De sociale huurflat Pompenburg moet daarvoor worden gesloopt. De ooit zo harmonieuze sfeer in het karakteristieke wooncomplex is om te snijden. Maar komt die nieuwe toren er wel? Volgens experts kleven er veel risico’s aan het project, dat bovendien veel minder betaalbare woningen oplevert dan wordt voorgeschoteld.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam