Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen is het erop of eronder voor de PvdA Rotterdam. Aanloop- en oogstjaar 2017 is cruciaal. Peter van Heemst over waarom het mis kan gaan en over hoe het tij kan keren.

Peter
Peter van Heemst Beeld door: beeld: Jeroen Van de Ruit

De PvdA Rotterdam staat er belabberd voor. Beknopter kan ik de staat waarin de op een na grootste Rotterdamse politieke partij verkeert, niet samenvatten. In maart 2018, bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen, is het erop of eronder. Maar ook 2017 wordt een roerig jaar. Zeer roerig. Het jaar van de nieuwe kandidatenlijst, van een nieuwe lijsttrekker en van een kakelvers verkiezingsprogramma. Het is oogstjaar niet te vergeten. Het jaar waarin de coalitie van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA onvermoeibaar gaat uitventen wat ze in Rotterdam tot stand heeft gebracht. Tussendoor kunnen de Tweede Kamerverkiezingen van maart aanstaande een enorme impact hebben op alles wat in politiek Rotterdam gebeurt.
Ik zal vier argumenten noemen die illustreren dat het groot alarm is voor de PvdA Rotterdam. Maar, zoals altijd in de politiek, staat niets vast. Zelfs naderende ellende niet. En dus sluit ik af met vier punten die er wellicht voor kunnen zorgen dat de soep over een jaar wat minder heet wordt gegeten dan ik ‘m nu opdien.

Flets, dat waren ze na een jaar oppositie en dat zijn ze nog steeds, de Rotterdamse sociaaldemocraten. Er is niet echt één thema te noemen dat hen past als een jas. Zoals de SP onvermoeibaar opkomt voor Rotterdammers, die arm zijn en in de hoek zitten waar de klappen vallen. Of NIDA dag en nacht in de weer is voor een tolerante stad, waarin mensen met zeer uiteenlopende achtergronden goed samenleven. Of GroenLinks vooraan staat in de strijd voor een schone lucht en een veilig milieu. En Leefbaar Rotterdam bijna tot vervelens toe duidelijk maakt dat vluchtelingen en uitgeprocedeerde asielzoekers in Rotterdam niets te zoeken hebben. Zo’n ijkpunt heeft de PvdA niet meer.
Probleem twee dan maar, de onzichtbaarheid in de media. Zelden of nooit slaagt de PvdA erin een zaak sterk en overtuigend over het voetlicht te brengen. De partij was een van de trekkers van het referendum over de woonvisie en moest met lede ogen toezien hoe Rotterdammers massaal de kans lieten lopen hierover daadwerkelijk hun mening te geven. Een afgang voor de stad, maar in het bijzonder voor de grootste initiatiefnemer van deze volksraadpleging. Het onderzoek naar het Waterfront-debacle dat de PvdA wist af te dwingen, was na bijna drie jaar oppositie voeren de eerste keer dat ze echt het initiatief naar zich toe wist te trekken. Het is een schamele oogst.
De PvdA-fractie zit bomvol routiniers. Maar liefst vier van de acht leden kunnen inmiddels bogen op tien jaar raadservaring. Dat schiep bij de start in 2014 grote verplichtingen. Zij zouden de oppositie vleugels moeten geven. Niets bleek minder waar. Drie van deze ervaren volksvertegenwoordigers bakten er bijna niets van. Ze maakten fouten, hielden zich niet aan afspraken, liepen elkaar voor de voeten en leken af en toe het spoor compleet bijster. In juli 2015 schreef ik er een uitgebreidere column over. Het amateurisme van de routiniers levert in de eigen achterban veel irritatie op.
En, eerlijk is eerlijk, de PvdA Rotterdam deelt voluit mee in de malaise die de landelijke PvdA treft. Dat is het trieste lot van lokale politici van landelijke partijen. Als de moederpartij in zwaar weer verkeert, lijdt ook de lokale fractie stevig pijn, hoe hard die ook haar best doet en hoeveel succes zij ook weet te boeken.

Is alles reddeloos verloren? Natuurlijk niet. Niets is beweeglijker, verrassender en bedrieglijker dan de wereld van de politiek. Waar lijken dan de kansjes te liggen voor een wat florissantere finale van de raadsperiode 2014- 2018?
Een nieuwe lijsttrekker kan nieuw elan brengen. Dan moet de PvdA er wel in slagen een ijzersterke kandidaat tevoorschijn te toveren. In 2006 hoopte ze op de komst van oud-FNV-voorzitter Lodewijk de Waal. Hij haakte af. In 2010 stond FNV-vicevoorzitter Agnes Jongerius hoog op de verlanglijst. Maar ook zij durfde het ongewisse avontuur in de Rotterdamse politiek niet aan. In 2014 waren er geen stemmenkanonnen van buiten in beeld. De zoektocht naar een politieke krachtpatser die in 2018 hét gezicht van de PvdA Rotterdam gaat worden, draait inmiddels op volle toeren.
Als van de huidige fractie van acht leden er volgend jaar vijf een punt zetten achter hun raadswerk, is er ruimte voor nieuw talent. Voor nieuwe mensen, die nieuwe groepen aan de PvdA kunnen binden, die borg staan voor nieuwe ideeën, die goed aansluiten bij wat er in de stad leeft en – nog belangrijker – die een campagne extra energie geven.
Dan kan het tij landelijk omslaan. Dat klinkt nu als het voorspellen van een hittegolf hartje winter, maar toch. Stel dat de Tweede Kamerverkiezingen de ene verrassing na de andere oplevert. Dat Asscher ineens én Roemer én Pechtold én Klaver in zijn broekzak steekt ( ik zei: stel hè) en de PvdA naar een daverende overwinning leidt, dan geeft dat ook de lokale PvdA een enorme oppepper. Iedereen weet nog hoe in 2012 Samsom voor een wonderbaarlijke wederopstanding zorgde. En eerder, in 2003, bracht Wouter Bos als new kid on the block in drie maanden de PvdA terug van 23 Kamerzetels naar 42.
En tot slot dromen veel PvdA’ers van de burgemeester-bonus. Zoals een premier bijna altijd electoraal voordeel voor zijn partij oplevert, zo hoopt de PvdA te profiteren van de immense populariteit van Aboutaleb. Als hij in de krant of op tv verschijnt, staat er bijna altijd PvdA achter zijn naam. En diep, heel diep in hun hart, hopen ze bij de PvdA dat al die Aboutaleb-fans ook een beetje fan van zijn partij kunnen worden.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer trainer bij de Rotterdamse stichting MANO.

Profiel-pagina
Jeroen van de Ruit kopie

Jeroen Van de Ruit

Illustrator

Profiel-pagina
Lees 6 reacties
 1. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Luister en lees Duif

  Het lidmaatschap van Leefbaar Rotterdam en/of openlijke sympathie voor de PVV levert je voor 100% een ostracisme op binnen de zgn. maatschappelijke middenveld en beneemt je de kans op ambtelijke carrière.
  Wil je iets in die twee velden bereiken, dan dien je je te schikken aan hun morus van luisteren en vooral napraten, dat degenen die in de partijhiërarchie boven je staan, zeggen.
  Ongetalenteerd breng je het dan tot raadslid (lees meneer Van Heemst over zijn oud collega’s hierboven), maar in een bepaalde machtspositie kan je zelfs wethouder worden en dan rustig afwachten (vandaar de naam wachtgeld ) tot er een beter betalende baan voorbij komt. Burgemeester, project ontwikkelaar , voorzitter van de VNG of FNV kaderlid c.q. tweede kamerlid.
  Voor ongetalenteerde raadsleden is altijd nog een plek als direkteur binnen het maatschappelijk middenveld (Humanitas, woningbouw corporatie) of je gelooft het niet Duif : Politiek commentator van V.B. met behoud van wachtgeld natuurlijk.

  dat alles gaat aan je neus voorbij als je van LR bent.

  1. Profielbeeld van Mike
   Mike

   Gelukkig voor Leefbaar Rotterdam is er behalve plek in het maatschappelijk middenveld ook plek bij de overheid bijvoorbeeld als Directeur Nationaal Programma Rotterdam Zuid of als radiopresentator bij de publieke omroep.

   1. Profielbeeld van R.Sörensen
    R.Sörensen

    Goed zo Mike.
    Je hebt er precies drie dagen en twintig uur over gedaan om die twee banen te vinden!

 2. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  http://www.leefbaarrotterdam.nl/index.php/lr/comments/deutsche_kauft_nicht_bei_juden/

  De PvdA maakt bezwaar tegen de Israëlische vlag op stadhuis, maar niet tegen de Turkse.

  Bezetting Noord Cyprus: Deportatie christelijke bevolking en ontheiliging c.q. sloop van eeuwenoude kerken.
  Oorlog tegen Koerdische minderheid (honderden slachtoffers onder burgerbevolking) en in dat kader steun aan IS.
  Gevangenissen zitten vol met duizenden tegenstanders Erdogan.
  Verheerlijking van bloedige Ottomaanse verleden op scholen verplicht in geschiedenis curriculum.
  Ontkenning Armeense genocide.
  Geen probleem natuurlijk voor de partijgenoten.

  Kwestie van tijd en dan zijn we van die opportunistische baantjesjagers af.

  1. Profielbeeld van Martin Duif
   Martin Duif

   En leefbaar rotterdam heeft geen opportunistische baantjesjagers en nooit coupplegers in eigen gelederen :p

 3. Profielbeeld van Marius
  Marius

  Eerst NIDA prijzen die volgens Van Heemst dag en nacht in de weer is voor een tolerante stad

  http://www.joop.nl/opinies/probleem-nida-en-denk-chanteren-bereik-niets https://www.bnr.nl/nieuws/politiek/10308328/onze-leider-erdogan-zegt-het-rotterdamse-raadslid http://www.nidarotterdam.nl/nieuwsberichten/nida-inspecteert-samen-met-docp-supermarkten-op-levensmiddelen-uit-bezet-palestijns-gebied/

  en dan hopen dat het succes van de door en door geïntegreerde, échte tolerante, respectvolle en wijze Aboutaleb zal afstralen op de partij. Altijd lachen met Peter. En met de PvdA. Nu kan het nog.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.