Ga naar de inhoud

Welkom in de goorste straat van Rotterdam: de Gouvernestraat

De wekelijkse opinierubriek ‘De Beste Stuurlui’ is terug op Vers Beton! Tara trekt van leer tegen de straatvervuiling in de Gouvernestraat, het meest rampzalige visitekaartje dat je als stad kunt afgeven aan IFFR bezoekers.

three-crowd-opinie-maus-bullhorst
beeld: Maus Bullhorst

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • Herkenbaar. Ik woon aan de Noordmolenwerf, een achterafstraatje pal in het centrum. Een echte woonstraat met jaren ’70 en ’80 architectuur, prima woningen (niet hip, wel ontzettend prettig ingedeeld, ruim en degelijk). De meeste zijn koophuizen. En ook ons straatje is erg verwaarloosd. Treurige perken, overal hondenpoep en zwerfafval omdat de inrichting van de straat niet meteen uitnodigt om je netjes te gedragen. Vijf stappen verder: de glimmende Meent en de Coolsingel die heel binnenkort een opknapbeurt krijgt. Is de stadsvernieuwing in Rotterdam enkel een mooie façade voor bezoekers en voor de rijke bewoners van de shiny nieuwbouwprojecten? Ik begrijp dat de budgetten beperkt zijn en dat je eerst heel zichtbare plekken wil aanpakken, maar ik hoop ook dat er aandacht komt voor de rustiger straten waar echte Rotterdammers wonen 🙁

 • Nounou.. het lijkt meer en meer om rotterdam’s uitstraling naar buiten te gaan, waarbij het uitgangspunt of de standaard een bepaald soort ‘leukigheid’, ver-hip-ificatie, of zoals tegenwoordig meer gebezigd: ‘gentrificatie’ lijkt te zijn; waarvan het belang vrij eenzijdig door ‘ons soort mensen’, die het voorál vanuit een ‘groter algemeen belang’ (met een naar mijn idee bekrompen inzicht van algemeenheid) voorstaan, gewichtig benadrukt wordt.

  Mijdt platgeslagen ‘kendoe’ algemeenheden en laat rotterdam wat meer laissez-faire, met een heerlijk ECHT ‘multi-culti’ straatbeeld; want nergens ter wereld zijn de ‘leuke straatjes’ zo onecht schoon als bij ‘ons’, uitgezonderd wat scandinavische, en duitstalige landen, niet echt ‘voorbeelden’ van multi-culti echtheid wat mij betreft.

  Die gouvernestraat komt er vast vanzelf een heel eind bovenop.
  Nog even aan wal blijven staan wat mij betreft, ik sta er ook 🙂

 • Welkom in de goorste straat van Rotterdam: de Gouvernestraat?
  Natuurlijk ben ik niet blij met de kop “Welkom in de goorste straat van Rotterdam: de Gouvernestraat” mede gelet op het feit dat ik hier zelf al vanaf 1968 woon. Maar de achteruitgang is mij ook niet on op gemerkt gebleven de afgelopen jaren. In de jaren tachtig kreeg ook de Gouvernestraat veel nieuwbouwwoningen. Het stadsbestuur had in die jaren al plannen om het Oude Westen (waar dus ook de Gouvernestraat is gelegen) tegen de vlakte te gooien, door de inzet en protesten van vele wijkbewoners werd dit voorkomen.
  Winkels op de West-Kruiskade zijn voor miljoenen op geknapt, maar vooral de Gouvernestraat had het nakijken, met stinkende bovengrondse containers, stoepen waar geen mens normaal over kunnen lopen, laat staan voor mensen die afhankelijk zijn van gebruik van een rolstoel of schootmobiel.
  Ik hoor u al denken, maar wat heb u als bewoner dan zelf geprobeerd hier aan te verbeteren? Laat ik mijn zelf niet op de borst kloppen, maar heb mij meer dan 40 jaar ingezet voor de wijk, op het gebied van schoon heel en veilig, maar de afgelopen tijd wat daarvan terug getrokken omdat er geen beginnen aan bleek te zijn. Nee, ik laat het maar een beetje over aan ons KENDOE stadsbestuur.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Recht op Rust

  • Evenement

  Bij dezen nodigen we je uit voor de actie Recht op Rust, een kunstzinnige manifestatie op het plein voor Rotterdam Centraal in de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 oktober.

  Venue: Stationsplein
  Datum:
 • On Thursday 9 November Kim Stanley Robinson – one of our greatest living science-fiction writers – will join us on the occasion of his latest book The Ministry for the Future

  Venue: Hofpleintheater
  Datum:
 • On Tuesday 3 october De Dépendance welcomes Rosie Collington

  Venue: Erasmus Paviljoen
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam