Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De wekelijkse opinierubriek ‘De Beste Stuurlui’ is terug op Vers Beton! Tara trekt van leer tegen de straatvervuiling in de Gouvernestraat, het meest rampzalige visitekaartje dat je als stad kunt afgeven aan IFFR bezoekers.

three-crowd-opinie-maus-bullhorst
Beeld door: beeld: Maus Bullhorst

Het Internationale Film Festival Rotterdam (IFFR) is de aanleiding voor zo’n honderdduizend bezoekers om naar Rotterdam te komen. Busladingen vol lopen kirrend van bewondering langs het station. Een stel: “Kijk, lieverd, dat is nog eens iets anders dan die bouwput bij ons in … (vul in).” Ze lopen over het Kruisplein, dat is getransformeerd tot een heuse boulevard, richting de West-Kruiskade. Hippe Aziatische restaurants en supermarkten links en rechts. “God, wat is dit toch een héérlijke multi-culti stad! Kijk, ‘ramen’, wat zouden dát nou weer zijn!” “Gewoon noodles, schat, maar wacht. Volgens mij moeten we hier links.”
Ze lopen door de Gouvernestraat naar hun bestemming, totdat: “GATVERREDAMME!” Vrouwlief is zojuist in een dikke, dampende hondendrol gaan staan en staart in shock naar haar geruïneerde suède pump. Haar man neemt de straat in zich op. Op de stoep, die bepaald niet breed is, staan aan weerszijden rijen plastic vuilcontainers van nabijgelegen restaurants. Een stukje verderop zijn twee gewone containers, propvol met meurende vuilniszakken. De straat lijkt een slagveld van lege KFC-buckets, afgekloven kippenbotten en hondenresidu in alle vormen, kleuren, geuren en maten. “Het lijkt hier verdomme wel een vuilnisbelt!”
Sinds dit jaar doet de geboorteplek van IFFR, de heilige grond waar vroeger LantarenVenster zat, weer mee met het festival: KINO! Een plek die prachtig is gerenoveerd en ondanks haar historische feel tintelfris ruikt. De stad heeft deze nieuwkomer omarmd en ook hun restaurant doet goede zaken. Toch kun je je afvragen of het de kreeftensoep is of de Scandinavische film noir, die deze dag de meeste indruk zal maken op de bezoekers. De Gouvernestraat in zijn huidige staat is het meest rampzalige visitekaartje dat je als stad kunt afgeven. Voor de ondernemers in deze straat, waar toevallig ook het kantoor van Vers Beton huist, is dat buitengewoon frustrerend en voor Rotterdam als stad een gemiste kans.
Mede-directeur van KINO, Jan de Vries, doet wat hij kan: “We vegen hier dagelijks zelf de stoep en sinds het begin ben ik hierover in gesprek met de gebiedscommissie. Het probleem is de bovengrondse vuilcontainers. Die zitten te vol. Er komen hele zwermen meeuwen en ongedierte op af. De gebiedscommissie doet haar best maar ondertussen verbetert er niets.” De Gaffelstraat is volgens hem een voorbeeld van hoe het wél kan: “Ondergrondse containers en nieuwe bestrating. Maar daar worden dan ook nieuwe huizen gebouwd. Het lijkt soms wel alsof deze straat niemand iets kan schelen, omdat het sociale woningbouw is. Maar als het daar kan, waarom hier dan niet?”
Vuil trekt vuil aan, betoogt de broken windows theory. Het schoonhouden van een straat, daarentegen, werkt preventief tegen vuil en vandalisme. Ons ‘Kendoe-college’ is bij deze uitgenodigd eens te komen kijken in de gore Gouvernestraat. Laat je suède schoenen thuis. Mochten jullie zelf geen tijd (of zin) hebben, stuur dan snel een veegteam en laat boetes uitdelen aan de asociale hufters die hun honden overal laten kakken. Regel die containers en maak het hier weer ‘leefbaar’. Alsjeblieft, doe iets!

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

WhatsApp Image 2019-09-03 at 08.40.31

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

[email protected]

Profiel-pagina
Maus avatar 300x300

Maus Bullhorst

Illustrator

Maus Bullhorst (1988) is illustrator en eeuwig student. Dit jaar is hij van plan om af te studeren aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam, de school waar hij vroeger bijna in woonde en volgens sommigen zijn eigen ‘MausBaus Station’ had. Bullhorst illustreert regelmatig voor de Correspondent en Trouw en maakt met liefde werk over Rotterdam voor Vers Beton. Zijn werk is strak en kleurrijk maar vooral herkenbaar.

Profiel-pagina
Lees 4 reacties
 1. Profielbeeld van Gerard
  Gerard

  Welkom in de goorste straat van Rotterdam: de Gouvernestraat?
  Natuurlijk ben ik niet blij met de kop “Welkom in de goorste straat van Rotterdam: de Gouvernestraat” mede gelet op het feit dat ik hier zelf al vanaf 1968 woon. Maar de achteruitgang is mij ook niet on op gemerkt gebleven de afgelopen jaren. In de jaren tachtig kreeg ook de Gouvernestraat veel nieuwbouwwoningen. Het stadsbestuur had in die jaren al plannen om het Oude Westen (waar dus ook de Gouvernestraat is gelegen) tegen de vlakte te gooien, door de inzet en protesten van vele wijkbewoners werd dit voorkomen.
  Winkels op de West-Kruiskade zijn voor miljoenen op geknapt, maar vooral de Gouvernestraat had het nakijken, met stinkende bovengrondse containers, stoepen waar geen mens normaal over kunnen lopen, laat staan voor mensen die afhankelijk zijn van gebruik van een rolstoel of schootmobiel.
  Ik hoor u al denken, maar wat heb u als bewoner dan zelf geprobeerd hier aan te verbeteren? Laat ik mijn zelf niet op de borst kloppen, maar heb mij meer dan 40 jaar ingezet voor de wijk, op het gebied van schoon heel en veilig, maar de afgelopen tijd wat daarvan terug getrokken omdat er geen beginnen aan bleek te zijn. Nee, ik laat het maar een beetje over aan ons KENDOE stadsbestuur.

 2. Profielbeeld van stekjes
  stekjes

  Op de Achter haven is het ook meer dan erg. Het zijn niet de honden die er schuldig aan zijn maar de eigenaars.

 3. Profielbeeld van Mvdv
  Mvdv

  Nounou.. het lijkt meer en meer om rotterdam’s uitstraling naar buiten te gaan, waarbij het uitgangspunt of de standaard een bepaald soort ‘leukigheid’, ver-hip-ificatie, of zoals tegenwoordig meer gebezigd: ‘gentrificatie’ lijkt te zijn; waarvan het belang vrij eenzijdig door ‘ons soort mensen’, die het voorál vanuit een ‘groter algemeen belang’ (met een naar mijn idee bekrompen inzicht van algemeenheid) voorstaan, gewichtig benadrukt wordt.

  Mijdt platgeslagen ‘kendoe’ algemeenheden en laat rotterdam wat meer laissez-faire, met een heerlijk ECHT ‘multi-culti’ straatbeeld; want nergens ter wereld zijn de ‘leuke straatjes’ zo onecht schoon als bij ‘ons’, uitgezonderd wat scandinavische, en duitstalige landen, niet echt ‘voorbeelden’ van multi-culti echtheid wat mij betreft.

  Die gouvernestraat komt er vast vanzelf een heel eind bovenop.
  Nog even aan wal blijven staan wat mij betreft, ik sta er ook :)

 4. Profielbeeld van Sandra
  Sandra

  Herkenbaar. Ik woon aan de Noordmolenwerf, een achterafstraatje pal in het centrum. Een echte woonstraat met jaren ’70 en ’80 architectuur, prima woningen (niet hip, wel ontzettend prettig ingedeeld, ruim en degelijk). De meeste zijn koophuizen. En ook ons straatje is erg verwaarloosd. Treurige perken, overal hondenpoep en zwerfafval omdat de inrichting van de straat niet meteen uitnodigt om je netjes te gedragen. Vijf stappen verder: de glimmende Meent en de Coolsingel die heel binnenkort een opknapbeurt krijgt. Is de stadsvernieuwing in Rotterdam enkel een mooie façade voor bezoekers en voor de rijke bewoners van de shiny nieuwbouwprojecten? Ik begrijp dat de budgetten beperkt zijn en dat je eerst heel zichtbare plekken wil aanpakken, maar ik hoop ook dat er aandacht komt voor de rustiger straten waar echte Rotterdammers wonen :(

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.