Ga naar de inhoud

Zo gaan Rotterdammers 42 megaton CO2 besparen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het klimaat is te belangrijk om aan het individu over te laten, betoogt Maurice Specht. Tijd voor collectieve actie: een revolverend spouwmuurfonds, waarmee we 75.000 Rotterdammers kunnen mobiliseren en 42 megaton CO2 kunnen besparen.

EPSON MFP image
beeld: Rémon Mulder

Al 12 reacties — discussieer mee!

 • Dit is een geweldig initiatief. Het idee is net nieuw; wel dat er een club is die het gaat doen. Corporaties mogen niet of zelden, voor particulieren is het per huishouden net te veel uitzoekerij.

  Behalve klimaat, milieu en de portemonnee is dit ook een flinke werkgelegenheid voor Rotterdam. En structureel.

  Als dit verder opgepakt wordt doe ik graag mee. Mijn huis niet: dat heeft sinds 3 jaar al spouwmuurisolatie.

 • Even voor de goede orde Peter. Zie je nu zelf hoe raar dit is?
  Je wil meewerken aan het doorvoeren van een maatregel, waaraan jezelf voldaan hebt.
  Klinkt erg klassiek links: Ik vind dat ik iets heeeeel erg goeds gedaan heb, dus anderen moeten hetzelfde gaan doen. Hoe?

 • Geld lijkt me het probleem niet maar wel hoe “we” dit massaal in Rotterdam gaan doen, bijna iedereen die maar een beetje initiatief heeft heeft dit al lang gedaan. Hoe gaan we woningeigenaren massaal overtuigen spouwmuurisolatie te nemen.

  Voor nieuwe huizen geldt een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) die om het zoveel jaren wordt verhoogd, dus nieuwe huizen hebben elke zoveel jaar minder energie nodig. Voor bestaande bouw is het geprobeerd met het energielabel maar moeten we niet ook naar een minimum EPC voor bestaande bouw?

  • Dag Mike,
   mensen die initiatief nemen hebben dit vaak al gedaan of uitgezocht. Het is dus nodig om een grotere groep te verleiden. De beste manier lijkt me dan ook om mensen te “ontzorgen” en ze een scherp aanbod te doen.

   Voor isolatiebedrijven is het voordeliger om een heel woonblok te doen dan een losse woning. In mijn geval daalde de prijs van €1.000 naar € 750 omdat mijn buurvrouw ook meedeed. Dat moet nog lager kunnen. Als de woningen hetzelfde zijn kan de aanbieder een standaard offerte maken, scherp plannen en inkopen. Een avondje in een buurthuis of liever nog bij iemand die al geisoleerd is dan een klein opstapje. Rotterdammers zijn best wel voor straat- en buurtacties (kijk maar naar alle Opzoomer-acties)

   De moeilijkste groep blijft helaas VvE’s. Daar is veel te winnen, maar blijkt het keer op keer lastig om iedereen mee te krijgen. Die groep is ook in Rotterdam groot. Gelukkig doet een club als VvE belang en Vereniging eigen huis wel eea.

   Persoonlijk geloof ik niet in strengere wetgeving. Dat leidt tot weerstand, discussie, ontwijkgedrag. Dan blijven we hangen in gedoe; actie is beter.

 • Beetje commercieel stukje. Alleen de advertentie van de spouwmuurvuller ontbreekt.

  Laat ik dan ook een duit in het zakje doen (vinger van de censuurknop E.L.)
  Plant gewoon veel meer bomen op vrije plekken: Liefst vruchtenbomen. Ik heb al moties ingediend in gemeente en provincie en gehaald, maar zie er weinig van.
  Er staat in heel Rotterdam nog maar één mispel is me verteld (golfbaan Kralingen)
  Betegelde tuinen helpen ook niet erg.

 • ???? Top idee Hilde! Eenvoudig en overzichtelijk.

  Het mooie aan het idee vind ik juist dat het een commercieel stukje is. We gaan echt niet structureel de boel redden als het uit vrijwilligerswerk, puur idealisme en goede doelen werk moet komen. Juist de economisch sluitende modellen kunnen ervoor zorgen dat we onze kinderen in 2035 wel in de ogen kunnen kijken! In 2035 is ons Carbon Budget op bij business as usual, daarom tijd for wat unusual business lijkt mij zo.

 • Beste Maurice, als na de terugverdientijd het rendement per jaar 11% bedraagt (lees ik dat goed?), heb je dan overwogen een businessplan te maken? Als huishoudens ‘winst’ maken op de energierekening, willen ze wellicht een deel van de winst met je delen en bij een rentetarief zoals we nu hebben, is dat deel voor (groene) investeerders wellicht voldoende om bij je in te stappen.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures