Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Deze week: tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 zette Rotterdam weer een record neer. Nergens in Nederland gingen er zo weinig kiesgerechtigden naar de stembus als in Rotterdam. Awais Hassan denkt dat dit jaar veel van zijn stadsgenoten wél gaan stemmen.

three-crowd-opinie-maus-bullhorst
Beeld door: beeld: Maus Bullhorst

Zoals een goede Rotterdammer dat betaamt bekijk ik de wereld met een gezonde dosis scepsis. Zo ook de politiek. Al die mannen in Den Haag die elkaar napraten, voor de verkiezingen beloftes maken die ze helemaal niet kunnen waarmaken en dat vervolgens inderdaad niet doen. En ook ik twijfel iedere keer weer: heeft het zin om te stemmen? En op welke partij nu dan?
Maar Rotterdammers kunnen het zich bij uitstek niet permitteren om verkiezingen over te slaan. Want in onze stad zijn de meest kwetsbare groepen – laaggeschoolden, jongeren, allochtonen, nieuwkomers – oververtegenwoordigd. En juist deze groepen worden keer op keer gepakt door partijen – van de PvdA tot eigenlijk alle rechtse partijen. Veel van mijn stadsgenoten worden uitgemaakt voor bloedzuigers, parasieten en testosteronbommen en moeten zo snel mogelijk het land uit.
Rotterdammers kijken daarom misschien te nuchter naar verkiezingen. Ronald Goedemondt gaf een prachtige impressie van deze nuchterheid in zijn cabaretshow ‘Spek’.
Misschien relativeren Rotterdammers al die verkiezingsbeloften helemaal kapot. Of erger, het hebben van stemrecht.

Jong en oud

Ja, onderzoeken naar opkomst bij verkiezingen tonen dat jongeren, allochtonen en stedelingen minder geneigd zijn om te gaan stemmen. En Rotterdam is een jonge kleurrijke stad.
Toch zijn er momenten waarop Rotterdammers zich laten horen. Als er politici zijn die er wél uitspringen. Die hen zien staan. Zoals Pim Fortuyn dat deed. Zoals NIDA dat afgelopen gemeenteraadsverkiezing heeft laten zien. Zoals DENK dat de komende Tweede Kamerverkiezingen gaat doen.
Mijn voorspelling is dat Rotterdammers de komende verkiezingen naar de stembus zullen gaan omdat het ene deel – wit en oud – de PVV gaat steunen om de grootste te worden. En het andere deel, de jongeren en de allochtonen, ervoor zullen zorgen dat de partij van de Rotterdammer Kuzu succesvol de Kamer inkomt.
Thuisbasis Rotterdam gaat voor DENK het verschil maken. Dit het politiek gevolg van een mondige generatie die in Nederland is geboren en getogen en nu volwassen wordt. Deze kleurrijke generatie heeft door dat de traditionele partijen niet thuisgeven wanneer het ertoe doet. Aan de ene kant is deze groep beter opgeleid dan ooit, daarnaast is er een groeiend zelfbewustzijn over hun toekomst in dit land. Een peiling op de Hogeschool Rotterdam toont dat DENK de populairste partij is onder haar studenten.
Nog een verschil met vier jaar geleden gaat misschien wel komen van de nieuwe groep van hoogopgeleide welgestelden die in de afgelopen vier jaar in de stad is komen wonen. Zij stemmen GroenLinks en D66.
Misschien lukt het ons niet om het laagterecord te prolongeren, maar onze stem zal in alle verscheidenheid gehoord worden.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Awais

Awais Hassan

Awais Hassan (1984) is geboren, getogen en gewoon gebleven op Zuid. Leest graag de open gezichten van de stad. Hij is econoom en werkt als manager bij een retailer.

Profiel-pagina
Maus avatar 300x300

Maus Bullhorst

Illustrator

Maus Bullhorst (1988) is illustrator en eeuwig student. Dit jaar is hij van plan om af te studeren aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam, de school waar hij vroeger bijna in woonde en volgens sommigen zijn eigen ‘MausBaus Station’ had. Bullhorst illustreert regelmatig voor de Correspondent en Trouw en maakt met liefde werk over Rotterdam voor Vers Beton. Zijn werk is strak en kleurrijk maar vooral herkenbaar.

Profiel-pagina
Lees 19 reacties
 1. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Heb te snel op reactie plaatsen gedrukt. Verdient en de laatste zin moet direct achter (DENK) staan.

  1. Profielbeeld van R.Sörensen
   R.Sörensen

   Op de site van LR kan je zelf corrigeren. Dat moet toch niet zo moeilijk zijn om dat hier ook te doen?

   1. Profielbeeld van Henry Koster
    Henry Koster

    Ronald, vergeet het maar dit heeft u en heb ik al meerdere malen opgemerkt maar het boeit ze niet. Net zo min dat iedere troll ook zo namens jou of mij kan posten zonder enige check, desnoods met een facebook login ofzo. Misschien zal ik als proef op de som eens ‘als’. U een lofrede op de multiculturele samenleving posten en u als mij een Lofrede over de Verrijking en verlichting van de Islam… Moet je eens zien hoe verward men wordt en haken wij ook eens een linkse pluim…

  1. Profielbeeld van Inge Janse
   Inge Janse

   Kom op Ronald. Ik snap dat je een punt wilt maken, maar als je statistisch er zo naast zit, dan wordt het een beetje pijnlijk. Awais spreekt over Rotterdam, het NOS-bericht over Nederland. Is het je weleens opgevallen dat het stemgedrag van die twee niet 100% overeenkomt? (ik gebruik hier een eufemisme – red.).

   Het door hem aangehaalde HR-onderzoek (http://profielen.hr.nl/2017/opiniepeiling-wat-stemmen-studenten-van-de-hogeschool-rotterdam/) lijkt me handiger om te gebruiken (hoewel het methodologisch rammelt en enkel kijkt naar het hbo, maar het in het land der stemwijzende blinden is eenogig onderzoek koning).

   1. Profielbeeld van R.Sörensen
    R.Sörensen

    Het is roerend om te lezen dat je het zo voor Awais Hassan opneemt Inge.
    Volgens mij kan hij zich zelf ook heel goed verdedigen, maar veel witte redacteuren hebben de neiging om onze gekleurde stadgenoten enigszins te onderschatten en bieden ze daarom ongevraagd en onnodig de helpende hand.
    Als docent op een 100% zwarte school heb die neiging niet. Iedereen kan van mij een veeg uit de pan krijgen als hij/zij dat m.i. verdiend (lof DENK)

    Dat persé ongevraagd willen helpen is trouwens een typisch socialistisch trekje; net als andersdenkenden willen opvoeden (VARA) De onderste maatschappelijke klasse dient bij de hand genomen te worden en te worden beschermd tegen de onderdrukkende klasse. Daardoor ontstaat ook dat verschrikkelijke cultuurrelativisme.

    Ik zou dat weleens aan het scherm willen toevertrouwen, maar ik vrees de RODE pen van de Vers Beton censor (centrice?)

    Dat er zo erg statistisch naast zitten valt ook wel mee trouwens.
    Nu is het zo dat in onze welvaart samenleving eigenlijk geen onderdrukte c.q. laagste klasse is dus is er kunstmatig één gecreeerd.

   2. Profielbeeld van Inge Janse
    Inge Janse

    “De onderste maatschappelijke klasse dient bij de hand genomen te worden en te worden beschermd tegen de onderdrukkende klasse. ”

    Precies. Daarom geef ik jou les in statistiek. Want ook jij hebt recht op statistisch inzicht, Ronald! Juist jij! :)

   3. Profielbeeld van R.Sörensens
    R.Sörensens

    Zou je niet eerst met propositielogica beginnen?

    Kan me trouwens indenken dat Judith van Bonte afwil.

   4. Profielbeeld van R.Sörensen
    R.Sörensen

    Bedankt Inge.

    Zondagmiddag de familie bijelkaar, kleinkinderen op schoot en gezellig naar je filmpje kijken.

 2. Profielbeeld van Vic
  Vic

  Onder leden van de Unie? Right… vraag me af waar de gemiddelde leeftijd ligt :)

 3. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Hallo Inge

  Je redenatie is plausibel alleen vraag ik me af wat het nut is voor De Unie om met haar conclusie te komen ? Zie dat niet zo.

  Voor dhr. Hassan lijkt me het nut om te simplificeren eenvoudig. De alinea waarin staat dat Denk (Erdogan) de Rotterdamse jongeren* wel ziet staan zegt voldoende. Meneer Hassan steunt Erdogan en dat is zijn goed recht, maar tegelijkertijd demoniseert hij andersdenkenden door hen woorden in de mond te leggen. Hij bedrijft dus politiek onder het mom van een leuk stukje schrijven. Typisch links natuurlijk. Als ik iets schrijf of zeg gaan terecht alle belletjes rinkelen en alle lampjes branden: PVV en LR.
  Links heeft de verfoeilijke neiging te doen of ze neutraal c.q. objectief zijn. Trappen we dus niet in.

  * Vooral de niet islamitische en niet Turkse meerderheid natuurlijk.

  1. Profielbeeld van Inge Janse
   Inge Janse

   “Je redenatie is plausibel alleen vraag ik me af wat het nut is voor De Unie om met haar conclusie te komen ? Zie dat niet zo.”

   Waarom laat De Unie onderzoek doen? Om de pers te bereiken en zo relevant(er) te zijn in het maatschappelijk veld (het is geen onderzoeksclub a la CPB of SCP, dus ze doen geen onderzoek voor het onderzoek). En hoe bereik je de pers? Met een ronkende kop (en niet met ‘meerderheid stemmers nog twijfelend over keuze’, want dat is geen nieuws). En wat is een ronkende kop? Een feit dat tegen de gangbare opvatting ingaat.

   Dus dat. Lies, damned lies and persberichten ;)

  2. Profielbeeld van Awais
   Awais

   Even voor de duidelijkheid: ik vind Erdogan een autocratische lul. Verder, dit is Rotterdam vanuit mijn ogen.

   1. Profielbeeld van Henry Koster
    Henry Koster

    Precies en dat is de zere plek. Dit is Rotterdam, dit is Nederland. DENK is er eigenlijk alleen voor en door Turken met Erdogonistische trekjes en sympathieën. Net als NIDA er vooral is voor Gaza en de anti Israël lobby. Ze zijn net zulke populisten als waar zij hun politieke opponenten PVV en LR van beschuldigen. Alleen focust de PVV en LR zich wel op Rotterdam en ja alle Rotterdammers en PVV op Nederland en Nederlanders en allochtonen die geen afkeer hebben tegen Nederland. Ik stem tegenwoordig maar SGP ondanks dat ik volgens de kieswijzer PVV zou moeten stemmen en dat is niet omdat ik bang ben als PVV’er te worden gezien want er is niets mis met een PVV’er of Leefbare net zo min als een Denkert of een Nidaan zolang deze zich menselijk en redelijk opstelt. Ik stem SGP vanwege de ethiek en het feit dat zij de PVV niet bij voorbaat uitsluiten voor samenwerking! Ik sta niet achter standpunten zoals alle moskeeën sluiten of de Koran bannen maar wel baas worden over eigen grenzen en sommige sociale topics. Overigens mag men ook van Geert vinden wat men wilt, ik geef het u te doen te leven zo als hij wordt gedwongen te leven en nog zo monter, strijdbaar en vaak zinnig over te komen. Ook al ben je het niet met alles eens gun hem een kans. Werkt het niet dan werkt het niet maar bij voorbaat
    Uitsluiten is nu toch juist datgene waar alle deugmensen tegen zijn (ja, totdat het hen niet uitkomt natuurlijk. – Trumpiaanse toestanden. Men knipt en plakt een paar onhandige uitspraken van deze gekozen president uit een toespraak van bijna 90 minuten en men kijkt niet de hele toespraak. Ik trapte er bijna in…

 4. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  http://wnl.tv/2017/02/10/pvv-populairst-hoger-opgeleiden/

  Hle goeie analiese. Ik bent ook zoon PVV stemmert.

  Veel van mijn stadsgenoten worden uitgemaakt voor bloedzuigers, parasieten en testosteronbommen en moeten zo snel mogelijk het land uit.

  Ik bent dan wel niet so verschrikkelijk hoog opgelijd, maar ik ziet hier toch een mening van de schrijver zelf, die ie in de mont van andere leg. So ken je lekker steming make.

  1. Profielbeeld van Inge Janse
   Inge Janse

   To whom it may concern: het onderzoek is terug te lezen op https://www.unie.nl/Portals/1/documenten/Nieuws/20170207_DeUnie_Politieke_inventarisatie.pdf.

   Ik mis daarin of de deelnemers representatief / aselect zijn, dus helemaal zeker weten of het een reëel beeld geeft, doe ik niet*.

   Grootste manco in de conclusies bij het onderzoek is natuurlijk dat niet de PVV het grootst is, maar de groep die niet weet wat ze gaan stemmen (12% vs 37%).

   Om maar iemand te citeren: So ken je lekker steming make.

   *ja, het onderzoek zegt ‘Daarnaast is het onderzoek uitgevoerd onder een representatieve steekproef van werkende (loondienst en ZZP) middelbaar en hoger opgeleide Nederlanders. De steekproef is representatief op de kenmerken: geslacht en leeftijd (18+) en opleidingsniveau
   (n=1573).’, maar dat zegt mij weinig over hoe representatief het echt is. Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat bij dit soort polls er automatisch meer mensen meedoen die tegen de gangbare situatie zijn dan ervoor.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.