Ga naar de inhoud

“Het AZC in Beverwaard is de bewoners van IJsselmonde door de strot geduwd” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In navolging op Kevin van Eikeren en Robbert de Vrieze bericht deze keer gebiedscommissielid Marjan Gonsalvez uit ‘haar’ IJsselmonde. Na een periode vol tumult werd de gebiedscommissie vorig jaar op non actief gezet. Samen met Gonsalves blikken we terug op de situatie.

Begin januari 2016 werd gebiedscommissie IJsselmonde door het Rotterdamse stadsbestuur op non actief gezet. Dit besluit kwam na enkele weken vol spanningen en conflicten. De situatie was ontstaan ná de aankondiging van het asielzoekerscentrum in Beverwaard. Leefbaar Rotterdam verzette zich, tot ongenoegen van de andere partijen, hevig tegen de plannen. De helft van de gebiedscommissieleden, veelal van Leefbaar, weigerde vervolgens om mee te werken aan een onderzoek over het functioneren van de gebiedscommissie. Vooral (voormalig) voorzitter Norbert Swaneveld en vicevoorzitter Marjan Gonsalves werden bekritiseerd vanwege hun houding in het debat. Zij zouden zich te veel hebben laten leiden door partijbelangen.

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • LR heeft op geen enkele wijze bijgedragen aan de komst van dat AZC.
  Het is ons dus inderdaad door de strot gedrukt door Den Haag.
  Als het aan de rest van de gemeenteraad had gelegen waren er 5000 gelukzoekers meer gekomen!

  Marjan : Niet wrijven in een vlek!

 • Pure onzin met je gelukszoekers. Het zijn mensen die vluchten voor oorlog en geweld. Gelukszoekers zijn die de zakken zitten te vullen en juist onrust brengen in een mooie wijk als Beverwaard door iedereen op te hitsen met onjuistheden en leugens voor eigen gewin. Leefbaar IJsselmonde een paar Leefbaar leden in de stad zijn de onrustmakers. Gevaarlijk voor de inwoner van Rotterdam. En als Leefbaar zich niet wil conformeren aan democratisch besluit en eigen Leefbaar wethouder moeten ze opstappen en niet als gelukszoeker blijven zitten

 • Jammer dat enige vorm van zelfreflectie bij dit soort gebiedscommissieleden ontbreekt. Leefbaar Rotterdam heeft in de gemeenteraad zelfs vervolgonderzoek tegengehouden. Zelfs wanneer onderstaande signalen beschreven werden in een onafhankelijke quickscan:

  [..]
  . De gebiedsdirecteur krijgt nagenoeg dagelijks klachten van gebiedsambtenaren over de houding en het gedrag van de voorzitter. Dit varieert van het claimen van de voor de gebiedsnetwerkers bedoelde elektrische fiets tot het passeren van ambtenaren inzake procedures bij bewonersinitiatieven

  . Diverse ambtelijke medewerkers hebben het idee dat sprake is van ‘cliëntelisme’ 39. Met name aan zaken die de eigen achterban aangaan, wordt in de optiek van de ambtenaren vanuit de voorzitter en eerste vicevoorzitter aandacht en prioriteit gegeven

  . Ambtenaren worden – voordat zij nog contact hebben gehad met bewoners – rechtstreeks in gekopieerd in mailwisselingen tussen voorzitter en bewoner. Dit leidt ertoe dat ambtenaren zich voor het blok richting bewoners gezet voelen, zonder dat zij soms bepaalde bevoegdheden/verantwoordelijkheden hebben

  . De voorzitter en de partij Leefbaar Rotterdam IJsselmonde hebben zich enkele keren in het openbaar negatief uitgelaten over (vermeende) handelingen van ambtenaren. Dit beschouwen meerdere ambtenaren als een aantasting van hun integriteit dan wel als tendentieus. Enkele ambtenaren voelen zich als gevolg van deze uitlatingen niet meer veilig
  [..]

  Daarnaast zit Leefbaar Rotterdam gewoon in het Rotterdamse stadsbestuur. Zij hebben de komst van het AZC dus gefaciliteerd. Stellen dat Leefbaar tegen de komst van dit AZC was is dus feitelijk onjuist, sterker nog ze hebben er zelf aan bijgedragen. Dubbelspel heet zoiets en de Rotterdammer in de maling nemen.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures