Ga naar de inhoud

Het gaat niet best met de Rotterdamse filmwereld, al zeggen ze het zelf — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Tijdens het IFFR ademt de stad film, maar hoe staat het met de Rotterdamse producties in de rest van het jaar? Heeft Rotterdam überhaupt een filmwereld? We vroegen het aan verschillende makers en organisatoren.

Je ontkomt er in deze periode niet aan: het International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft de stad overgenomen. De stad ademt film. Toch zijn er op het festival dit jaar niet veel films te zien met een Rotterdamse link. Daarom vroegen wij ons af: hoe staat het eigenlijk met de Rotterdamse filmwereld? Bestaat die wel? We vroegen het aan mensen in de filmindustrie, van de makers tot aan de directeur van het IFFR. De nuchtere conclusie: Amsterdam is toch écht het centrum van de Nederlandse filmwereld. Het gaat niet al te best in Rotterdam op filmgebied, en dat terwijl deze stad in potentie zoveel te bieden heeft. Sommigen hebben voorzichtig hoop op betere tijden.

aap
beeld: Maus Bullhorst

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • Goed dat er aandacht besteedt wordt aan dit onderwerp, alleen jammer dat het zo aan de oppervlakte blijft. Het zou juist zinvol zijn om dit podium te gebruiken om een discussie los te maken die verder gaat dan slechts het benoemen van de overduidelijke zaken.

  Het Rotterdams Media Fonds is de nek omgedraaid vanwege een combinatie van factoren, maar bovenal door een slechte communicatie van de sector naar de politiek en een stuitend gebrek aan kennis bij lokale politici en beleidsmakers over de inner workings van de filmsector.

  Verder vind ik het vreemd dat in dit artikel o.a. Rotterdamse filmproducenten ontbreken, zoals Holland Harbour / Studio ZoHo, Volya Films, maar ook lokale politici.

  Ik juich elk initiatief toe wat er toe leidt dat er een nieuw fonds komt in Rotterdam, alleen ben ik van mening dat niet elk initiatief wat daartoe genomen wordt de juiste is. Twee (recentelijke) columns van Fidan Ekiz in het AD zijn eerder goedbedoelde luchtballonnetjes, zonder enige kennis van zaken. Op een email van mij aan Fidan is tot op de dag van vandaag niet gereageerd, ondanks haar eigen oproep in het AD ertoe. Om iets te bereiken op dit vlak is meer nodig dan af en toe wat roepen.

  De interviews met Martin van Waardenberg zijn een regelmatig terugkerend item in de media, maar een écht plan en een visie anders dan ‘pleur er gewoon een bak geld tegenaan en geef ons dat’ heb ik nog niet gezien.

  Een aantal jaren geleden heb ik het initiatief genomen om – op persoonlijke titel – met diverse politici in Rotterdam te gaan praten. Te horen hoe zij aankeken tegen het RMF, hoe zij aankeken tegen de ontmanteling ervan, waar het mis ging, wat er anders had gemoeten en of er te praten viel over een nieuw fonds.

  En er valt altijd te praten merkte ik. Er werd ook een klein resultaat geboekt. D66 nam in haar verkiezingsprogramma een paragraaf op over de over de wens tot het onderzoeken van een nieuw fonds. Ik zou daar graag weer mee verder gaan, sterker nog: ik heb ook een concreet plan gepresenteerd voor een nieuw fonds. En niet alleen bij D66, maar ook bij Leefbaar, bij CDA, bij PvdA en bij de SP.

  Daar werd totaal niet afwijzend gereageerd. Een fonds dat middels een éénmalige kapitaalinjectie zelfvoorzienend kan doordraaien en waar Rotterdam tot in lengte van dagen plezier van kan hebben.

  Het feit dat er nog geen infrastructuur is, is dan ook het minste probleem. De uitdaging is dat je continuïteit moet bieden; een continuïteit van filmproducties van enige schaal, waardoor het voor facilitaire bedrijven, creatieven, studenten en crewleden aantrekkelijk wordt om zich in deze stad te vestigen (of hier te blijven).

  “Rotterdam, een stad waar je kunt wonen, werken en recreëren” was volgens mij lange tijd het motto van deze stad. Met dat wonen zit het wel goed, en qua recreatie gaat het ook de goede kant op. Maar als je wilt kunnen werken in deze stad, in de filmsector (die breder is dan sec alleen het maken van een film), dan moet je daar gericht in investeren met een beleid dat gericht is op continuïteit, groei en talentontwikkeling.

 • Goede analyse, In-Soo. Infrastructuur is inderdaad niet het belangrijkste probleem.

  Een doordacht fonds kan prachtige dingen opleveren. Wat debat betreft:

  Ik zie zelf vooral potentie in een fonds waarin de grote steden en zelfs dorpen van Zuid-Holland optrekken. Rotterdam is aan de kleine kant qua industrie wat dat betreft. Een provinsiale samenwerking lijkt me bruikbaar. Er zitten goede makers, spullen, locaties, faciliteiten en verhalen in heel Zuid-Holland. Op goede afstand van elkaar. Zo hoeven alle gemeentes maar een relatief klein bedrag in te leggen voor een puik fonds. Het fonds laten stoppen bij de stadsgrens lijkt me bovendien zonde. Ik ken verschillende goede mensen en faciliteiten in Gouda, Delft, Den Haag, Leiden, Schiedam, Dordrecht waar ik graag mee werk. Zonde om die niet niet te includeren in de kansen en mogelijkheden.

  Maar ja, het is wel zo: Iemand moet een dergelijk initiatief wel gaan adverteren en leiden. Ga je er mee door, In-Soo? Wat heb je van anderen nodig om het van de grond te krijgen?

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures