Ga naar de inhoud

Lobbylocomotief van Rotterdam komt krijsend tot stilstand

De Gouden Eeuw van grote, spraakmakende Rotterdamse plannen die met ruggensteun van Den Haag tot stand kwamen, is voorbij, constateert Peter van Heemst. Is Rotterdam het lobbyen verleerd?

Peter2
beeld: Jeroen van de Ruit

Al 5 reacties — discussieer mee!

   • Het plan is duidelijk nog niet uitgekristalliseerd, zullen we maar zeggen. “Wie in Den Haag aanklopt, moet zijn huiswerk op orde hebben. Dat is een gouden regel”. LOL.

    Maar goed, ik ben blij met elke poging om Zuid aan te sluiten op het culturele elektriciteitsnet. Dat is terecht ook een doelstelling van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ).

    Het is me overigens onduidelijk of we het hier nu hebben over het door Aboutaleb zo gewenste Kenniscentrum Migratie of over een apart cultureel instituut. In het AD van afgelopen zaterdag staat weer een interview met Marco Pastors die het Kenniscentrum Migratie omarmt. So I am a bit lost here.

    Aangezien iedereen op Zuid dankzij Lodewijk Pincoffs – die de havens op Zuid liet aanleggen, waardoor de stad uitbreidde naar de Linker Maasoever – een (vergeten) migratiegeschiedenis heeft, kán het samengaan, maar dan moet het plan echt goed zijn.

    We moeten wel voorkomen dat er een nieuw groot politiek correct bolwerk op Zuid ontstaat. Liever gaat het de vlag dragen van ‘Mutual Enlightenment’ – Wederzijdse Verlichting. Ofte wel Verbinding, als je dat modewoord wilt gebruiken. Deze stad heeft natuurlijke empathie tussen de verschillende culturen nodig, geen opgelegde. Dus graag wat frisse, losse geesten in het bestuur, mocht het zo ver komen.

    Enfin, we zullen de uitslag van het Kameronderzoek afwachten.

 • Interessante bijdrage van Van Heemst. Ik vraag mij af of nog een rol speelt dat op dit moment geen van de partijen aan de Coolsingel vertegenwoordigt is in het kabinet. Volgens mij is het een pre voor toegang tot een coalitiepartij, dat een of meerdere partijen ook op het Stadhuis aan de macht is. Nu zitten zowel VVD als PvdA in de oppositie in Rotterdam…
  Verder kun je met een lobby een hoop doen, maar een slecht plan krijgt geen steun, al zet je nog zoveel lobby kracht in. Kan het zo zijn dat het plan voor derde stadsbrug en verplichte anti-conceptie gewoon slechte plannen zijn?? Openlijke ruzie is wel pikant…

  Over de lobby van de tweede maasvlakte kan ook meer gezegd worden. Zo was die lobby er een van lange adem, lees het proefschrift van Dirk Koppenol, Lobby for Land. Wethouder Van den Muijsenberg (VVD) noemde ooit de 2e maasvlakte hard nodig, omdat het havenbedrijf 13 bedrijven onvoldoende ruimte kon bieden. Dat was begin jaren negentig. Draagvlak in de gemeenteraad, bij bewoners, bij het kabinet ontbrak toen. “Rotterdam” had net de Betuwelijn gekregen en moest even een toontje lager zingen. Pas na een nut en noodzaakdiscussie, steun vanuit de natuur- en milieubeweging en positieve kosten- en batenanalyse (inhoudelijke argumenten + draagvlak) was er ruim tien jaar later wel voldoende steun mainport en natuurontwikkeilng en een meerderheid van het parlement.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures