De Gouden Eeuw van grote, spraakmakende Rotterdamse plannen die met ruggensteun van Den Haag tot stand kwamen, is voorbij, constateert Peter van Heemst. Is Rotterdam het lobbyen verleerd?
Gerelateerde inhoud
Steun onafhankelijke journalistiek
Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.
Al 5 reacties — discussieer mee!
Beste Peter, even een funny question. Wat nu te denken van de lobby van Duco Hoogland voor een Cultuurhuis op Zuid?
http://www.rijnmond.nl/nieuws/150360/Onderzoek-naar-groot-cultuurhuis-Rotterdam-Zuid
Dat is een hele funny question Kees.
Leent zich voor een hele funny vervolg column. Maar ik ben er wel helemaal voor. En dan ontworpen door Francine Houben. Met veel leer- en lesruimtes voor kinderen en leerlingen van Zuid. En mix van educatie, cultuur en ontspanning. Incl. Een muziekmuseum
Het plan is duidelijk nog niet uitgekristalliseerd, zullen we maar zeggen. “Wie in Den Haag aanklopt, moet zijn huiswerk op orde hebben. Dat is een gouden regel”. LOL.
Maar goed, ik ben blij met elke poging om Zuid aan te sluiten op het culturele elektriciteitsnet. Dat is terecht ook een doelstelling van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ).
Het is me overigens onduidelijk of we het hier nu hebben over het door Aboutaleb zo gewenste Kenniscentrum Migratie of over een apart cultureel instituut. In het AD van afgelopen zaterdag staat weer een interview met Marco Pastors die het Kenniscentrum Migratie omarmt. So I am a bit lost here.
Aangezien iedereen op Zuid dankzij Lodewijk Pincoffs – die de havens op Zuid liet aanleggen, waardoor de stad uitbreidde naar de Linker Maasoever – een (vergeten) migratiegeschiedenis heeft, kán het samengaan, maar dan moet het plan echt goed zijn.
We moeten wel voorkomen dat er een nieuw groot politiek correct bolwerk op Zuid ontstaat. Liever gaat het de vlag dragen van ‘Mutual Enlightenment’ – Wederzijdse Verlichting. Ofte wel Verbinding, als je dat modewoord wilt gebruiken. Deze stad heeft natuurlijke empathie tussen de verschillende culturen nodig, geen opgelegde. Dus graag wat frisse, losse geesten in het bestuur, mocht het zo ver komen.
Enfin, we zullen de uitslag van het Kameronderzoek afwachten.
Interessante bijdrage van Van Heemst. Ik vraag mij af of nog een rol speelt dat op dit moment geen van de partijen aan de Coolsingel vertegenwoordigt is in het kabinet. Volgens mij is het een pre voor toegang tot een coalitiepartij, dat een of meerdere partijen ook op het Stadhuis aan de macht is. Nu zitten zowel VVD als PvdA in de oppositie in Rotterdam…
Verder kun je met een lobby een hoop doen, maar een slecht plan krijgt geen steun, al zet je nog zoveel lobby kracht in. Kan het zo zijn dat het plan voor derde stadsbrug en verplichte anti-conceptie gewoon slechte plannen zijn?? Openlijke ruzie is wel pikant…
Over de lobby van de tweede maasvlakte kan ook meer gezegd worden. Zo was die lobby er een van lange adem, lees het proefschrift van Dirk Koppenol, Lobby for Land. Wethouder Van den Muijsenberg (VVD) noemde ooit de 2e maasvlakte hard nodig, omdat het havenbedrijf 13 bedrijven onvoldoende ruimte kon bieden. Dat was begin jaren negentig. Draagvlak in de gemeenteraad, bij bewoners, bij het kabinet ontbrak toen. “Rotterdam” had net de Betuwelijn gekregen en moest even een toontje lager zingen. Pas na een nut en noodzaakdiscussie, steun vanuit de natuur- en milieubeweging en positieve kosten- en batenanalyse (inhoudelijke argumenten + draagvlak) was er ruim tien jaar later wel voldoende steun mainport en natuurontwikkeilng en een meerderheid van het parlement.
Waardevolle reactie dit. Coalitiesamenstelling zal zeker een rol spelen. Maar moet in mijn ogen niet overdreven worden. Ook de mate van budgettaire ruimte kan invloed hebben. In tojden van krapte krijgt de stad per definitie minder voor elkaar dan wanneer het rijk wat ruimer bij kas zit. En -laatste punt- de breedte van een lobby telt ook. Als de vier grote steden iets vtagen is dat vaak kansrijker dan wanneer een stad iets bepleit