Ga naar de inhoud

Raadslid zijn. Hoe moet dat eigenlijk? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Raadsleden zetten zich in voor het besturen van de stad. Maar wat doet zo’n raadslid eigenlijk op een willekeurige dag? En tegen welke beperkingen en spanningen loopt een raadslid aan? Vers Beton liep een dag mee met Querien Velter (SP) en Ingeborg Hoogveld (Leefbaar Rotterdam).

“Het heeft bijna een jaar geduurd voordat ik relaxter omging met de debatten. Soms vind ik het nog steeds wel spannend hoor”, kijkt Velter (SP) terug op haar beginperiode als raadslid in 2014. Ze houdt zich voornamelijk bezig met huisvesting en is op die regenachtige woensdag dan ook aanwezig bij de commissie bouwen, wonen en buitenruimte. “Negen van de tien keer heb ik een debat met Schneider. Ik denk dat menig raadslid kan onderschrijven dat het een vreselijke wethouder is om mee in debat te gaan. Hij geeft nooit antwoorden en houdt ellenlange betogen. Joost Eerdmans vind ik een veel prettigere wethouder om mee te debatteren omdat hij eerlijk is, soms wel te eerlijk.”

Al één reactie — discussieer mee!

 • Ik wil echt niet iedereen in de raad over 1 kam scheren maar heb nu welgeteld 3 keer in het publiek gezeten en het gaat vooral om elkaar het woord te ontnemen en te kakken te zetten. Er werd tegen mij gezegd in mijn bescheiden rolletje als gebiedscommissielid dat ik soms op de man speel maar vergeleken met de raad is dat peanuts. Tenminste ben ik te overtuigen van mijn ongelijk en ben ik bereid mijn standpunt aan te passen indien ik merk dat een voorstel (zelfs mijn mij grootste ‘ tegenstander’ hout snijd. Overigens men heeft het blijkbaar zoooo druk dat standaard de helft continue op laptop, iPad of mobiel op Marktplaats, Twitter en ja zelfs Vers Beton bezig is tijdens de debatten. Nogmaals niet iedereen maar toch echt wel de meerderheid.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam