Ga naar de inhoud

Sloopplan als in Woonvisie in jaren zeventig na protest verworpen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Ook in de jaren zeventig leidde een sloopplan tot veel ophef. Anders dan tot nu toe met de Woonvisie lukte het na protest dit plan van tafel te krijgen. Hoe slaagden de actievoerders toen erin het verzet succesvol te organiseren, vragen Anne Jongstra en Jacques Börger zich af.

Toen de Rotterdamse huurdersverenigingen met steun van de Socialistische Partij vorig jaar een stadsreferendum afdwongen over de Woonvisie van wethouder Schneider zullen sommige betrokkenen ongetwijfeld even hebben teruggedacht aan de vroege jaren zeventig. Misschien koesterden ze zelfs de stille hoop dat ze het succes van die tijd konden herhalen.
In 1969 had de gemeente na veel vijven en zessen een ambitieus plan gelanceerd voor de aanpak van de oude wijken rond het centrum. In een tijdsbestek van twintig jaar zouden naar schatting 22.000 woningen worden ‘gesaneerd’. Dat saneren was eigenlijk een eufemisme voor slopen. Met name in het Oude Westen, Rubroek, het Oude Noorden en Feijenoord zouden heel veel huizen moeten wijken voor kantoren, nieuwe verkeerswegen en moderne woningen.
De bewoners van die wijken hadden gemengde gevoelens over de saneringsplannen. Ze vonden het prima dat hun buurt onder handen werd genomen, want ze waren hun huizen met beschimmelde muren, verrotte kozijnen en gebrekkige sanitaire voorzieningen meer dan beu. Maar sloop van complete woonblokken en soms zelfs een hele buurt ging hen te ver. Dan moesten ze de vertrouwde omgeving, waar veel van hun vrienden en familie woonden, verruilen voor zo’n anonieme nieuwbouwwijk. Geen aanlokkelijk vooruitzicht. Dat de huren er ook hoger zouden zijn, maakte het ongemak nog groter.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

De Stadsagenda

  • South Explorer etaleert wat er gebeurt op het gebied van kunst en cultuur op Rotterdam  Zuid. Dat zijn culturele hotspots, tijdelijke locaties, kunstenaars-verzamelgebouwen,  galeries, de Oude Kerk, individuele ateliers, een bioscoop, een theater, boek- en  kunstwinkels.

    Venue: verschillende locatie verspreid over Rotterdam Zuid. Voor plattegrond zie het vouwblad door de stad of kijk op de website: southexplorer.nl
    Datum:
  • Drie dagen vol verrassende artiesten en nieuwe ontmoetingen waarin muziek, kunst en performances je uitdagen om het onbekende te ontdekken.

    Datum:
  • Conny Janssen Danst op locatie met NEXT #2 in de Grote of Sint Janskerk Dynamische pop-up dansvoorstelling van Dalton Jansen ter ere van het jubileum.

    Venue: Grote of Sint Janskerk
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Opdrachtgevers en projecten managen waar je warm van wordt? Vuurrood zoekt een accountmanager met hart voor development en communicatie projecten

  • Als geen ander weet jij dat eenzaamheid onder ouderen in Rotterdam groot is en je vindt het belangrijk om hier iets aan te doen. Jij wilt daar met ons het verschil in maken en vrijwilligers motiveren om zich in te zetten voor een ander. Dan ben jij wellicht de consulent die wij zoeken!

  • Voor het ruimtelijk ontwerp van Roodkapje’s anarchief, een tentoonstellings- en verzamelruimte voor anarchivale experimenten, is Roodkapje met een Open Call op zoek naar een ontwerper/designer/kunstenaar.

  • Bekijk alle vacatures