Ga naar de inhoud

Creatief ondernemerschap: zo kan de Afrikaanderwijk er wel van profiteren — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De Afrikaanderwijk heeft weinig economisch voordeel van creatief ondernemerschap, concludeerde Jeannette Nijkamp eind vorig jaar in haar promotieonderzoek. Vers Beton ondervroeg Nijkamp en de initiatieven Creative Factory en Stichting Freehouse over wat het hen wél succes in de wijk levert. 

creativefactory_1600x1600px_cees_boot
beeld: Cees Boot

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • Vindt de conclusie wel heel erg kort door de bocht. Het onderzoek vond plaats in de begin periode van de Afrikaander coöperatie. Dan zoek je naar nieuwe wegen hoe je als maatschappelijk ondernemer iets toevoegt in een wijk. Dat toon je niet in 2 of 3 jaar aan, daar heb je een langere tijd voor nodig. Ik denk dat wanneer je nu hetzelfde onderzoek nog een keer zou doen, dat je tot heel andere conclusies komt. Gezien het aantal vrijwilligers die zijn verbonden aan de coöperatie denk ik dat de impact op deze groep groot is. Er ontstaat werk, mensen worden geholpen hun leven weer op te pakken en krijgen weer perspectief. Dat kost tijd en veel geld en daar zijn ondernemers als Annet heel druk mee. Respect voor dit soort ondernemers die hun nek uitsteken, pioniers die met vallen en opstaan en op eigen risico onze stad en wereld echt iets mooier maken. Wanneer al het andere heeft gefaald, is het tijd voor verandering en wachten we niet meer af wat voor subsidie er komt, maar doen we zelf wel. Echt Rotterdams dus.

 • Geboren en getogen op de Dordtselaan, mijn ouders geboren in de wijk. Ooit een straat van stand, nu in de top 10 Vogelaarswijken, oorzaak tientallen jaren NEGEREN van de burger door PvdA en Peper! Autochtoon NL is er weggetrokken omdat ze zich niet meer konden indentificeren met de wijk. 95% niet autochtoon, daar schiet niemand wat mee op. In de jaren 70 waarschuwde men voor ghetto vorming, en zie nu. Op de Dordtselaan zitten 4 NL winkels, pornotheek, cafe, cv monteur en een viswinkel. Achter de Dordtselaan woont een hele turkse enclave bij elkaar. Voertaal is daar niet NL, winkels zijn allemaal Turks. De inititiaven zijn leuk bedoelt, maar je gaat niet zomaar 40 jaar afbraak repareren. Bedenkt ook eens dat velen ook 0,0 interesse hebben in de NL maatschappij en randzaken. Kijk naar de Beijerlandselaan, wat een aftandse winkestraat is dat geworden, terwijl het ooit een winkelstraat met allure was. Reden, immigranten op één hoop gooien en het zelf maar laten uitzoeken, want dat was het beleid uit de jaren 70, 80 en 90. De puinzooi die men heeft gecreëerd, om dat op te lossen, ben je decenia verder. En nogmaals, immigratie is pas 60 jaar aan de gang, 170 culturen laten samensmelten in die tijd, is utopisch!

  Daarbij, onderzoeken, denken het beter te weten want we hebben gestudeerd, heel veel mooie termen, denkend het allemaal te kunnen oplossen. Wie van al die partijen komen nou echt van Zuid, zijn opgegroeid in wat nu Vogelaarswijken zijn?

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures