Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: de ontnuchterende realiteit van 15 maart

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Eeva blikt terug op de weken voor 15 maart. De weken waarin Rotterdam een voorloper leek, een kweekvijver van de revolutie en een stad die gewoon snapt hoe het zit. Nu, na 15 maart, valt dat heel erg mee.

DBS-OctaviaVanHorik
beeld: Octavia van Horik

Al 11 reacties — discussieer mee!

 • Er gingen veel mensen naar de stembus. Als er veel mensen naar de stembus gaan betekent dat volgens mij: grote bezorgdheid over welke kant het op gaat met de Nederlandse maatschappij en met de politiek. Dat is goed want er is volgens mij veel mis mee. Een paar generaties geleden waren koeien om op te eten, horigen om te zwoegen, knechten om te werken, edelen om te genieten van macht en rijkdom. Door de emancipatie van de mens en de ontwikkeling van de techniek zijn er allemaal dilemma’s ontstaan waar we onze ogen voor sluiten. De meerderheid wil de gevaren van klimaatverandering niet onder ogen zien. Zowat de hele maatschappij is schizofreen van het meten met twee maten (als je rijk bent mag je stelen, als je arm bent niet; als vluchteling krijg je zomaar van alles, als staatsburger wordt je bestraft; als je in Nederland woont heb je rechten, als je in het buitenland woont niet; de staat mag moorden, de burger niet; kleine huisdieren zijn heilig maar grote huisdieren zijn massaproducten).
  Allemaal goede redenen om je zorgen te maken en op een bepaalde partij te stemmen. Dus niet proberen stemmers van een bepaalde partij te overtuigen, maar hun problemen serieus nemen en samen een partij (her)vormen die echte antwoorden heeft.

 • Idee: BINNENTUIN discussies/gesprekken. Erg veel Rotterdammers wonen in een huis dat uitkijkt op een binnentuin, speeltuin, parkje of stukje groen. Het zijn vaak de mooiste, soms de lelijkste plekken om in te verblijven.
  Laten we de gesprekken over maatschappelijke onderwerpen zoals contact, leefbaarheid, veiligheid en verdraagzaamheid daar verder blijven voeren. Het hele jaar door. Elke eerste zondag van de maand van 12 tot 2u of-zo-iets

 • Een stad die gebukt gaat onder xenofobie!

  Op de verkiezingsdag sprak ik toevallig jurist Asfin Elian, die zich afvroeg waarom mensen die geen argumenten hebben zo vaak terug vallen op het begrip xenofobie, zonder dat verder te preciseren. Zijn dat de mensen die met Turkse vlaggen fascistische groeten brengen en God is Groot in hun eigen taal roepen? Zijn het de mensen die op scholen kinderen wijs maken dat God een hekel heeft aan vrouwen en andersdenkenden? Zijn het mensen die vrouwen niet toelaten op politieke bijeenkomsten? Zijn het mensen die in hun gebedshuizen oproepen tot geweld tegen homoseksuelen en afvalligen? Zijn het mensen die openlijk zeggen dat op het podium geen witte mensen mogen staan? Zijn het de mensen die mijn vriendin Ebru bedreigen? Zijn het de mensen die zeggen dat artsen allochtonen eerder laten sterven? Zijn het de mensen die CDA raadslid Turan Yazir en zijn familie het leven onmogelijk maken? Zijn het de mensen die hun kinderen uithuwelijken ? Zijn het de mensen die een boek waarin opgeroepen wordt tot haat en waarin slavernij wordt goedgepraat als Gods Woord zien?

  Of zo vroegen Ashin en ik ons af zijn het misschien de mensen die net zoals wij boven beschreven mensen niet alleen als een bedreiging maar ook als volkomen gespeend van iedere beschaving beschouwen?

 • WIlders zegt ‘Rot op’ hij is een facist, islamofoob, xenofoob; Aboutaleb zegt ‘Rot op’ hij wordt uitgenodigd door Obama in het Witte Huis en is een held. De houding richting Wilders is net zo xenofobisch, maar ja, selectieve verontwaardiging, een ziekte waar velen aan leiden.

  En, xenofobie is niet alleen iets van autochtoon richting allochtoon, andersom komt het net zo vaak als niet vaker voor dan jij denkt!

 • Xenofobie wordt vaak vertaald als vreemdelingenangst. Het komt uit het Grieks: xenos is vreemd, phobos betekent angst.

  Op wikipedia staat het volgende:

  Xenofobie is afgeleid van het neologisme « xénophobe » dat toegeschreven wordt aan Anatole France in 1901 in verband met de Dreyfusaffaire. Julien Benda definieerde het als een modern aspect van patriottisme. Xenofobie kan omschreven worden als het geheel van beweringen en handelingen die de vreemdeling onrechtmatig kenschetsen als een probleem, een risico of een bedreiging voor de samenleving, waarbij het niet uitmaakt of hij reeds lang gevestigd is of in een ver land woont.

  Ongerede angst voor vreemdelingen dus, niet zozeer de waardevrije vertaling “angst voor het vreemde”

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures