Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Eeva blikt terug op de weken voor 15 maart. De weken waarin Rotterdam een voorloper leek, een kweekvijver van de revolutie en een stad die gewoon snapt hoe het zit. Nu, na 15 maart, valt dat heel erg mee.

DBS-OctaviaVanHorik
Beeld door: beeld: Octavia van Horik

Een maand geleden plakte ik een verkiezingsposter achter mijn raam in het Oude Noorden. Er stond op: “STEM! Ja, jij ook!” Ik wilde mijn buurtgenoten bewegen om gebruik te maken van hun stemrecht. En dat is broodnodig. Rotterdam was al jaren de nationale hekkensluiter als het gaat om opkomstcijfers. Hoe komt het toch dat zo veel Rotterdammers, en met name jongeren en stadgenoten met een migratieachtergond, niet stemmen? Op verkiezingsdag sprak ik toevallig met filosoof Tina Rahimy, die met een zwaar gemoed de uitslagen afwachtte. Zij opperde een mogelijke verklaring: “Wat de uitslag ook wordt, de PVV heeft al gewonnen omdat het mensen heeft wijsgemaakt dat ze politiek onmachtig zijn.”
In de weken vóór 15 maart kreeg ik voorzichtig het idee dat het tij toch aan het keren was. Ik zag en hoorde veel over initiatieven die jongeren politiek wilden activeren en politieke onderwerpen bespreekbaar maken. Caterine Beaten sprak voor Vers beton met twee van deze initiatiefnemers; Malique Mohamud (Concrete Blossom) en Shirin Mirachor (Vote2017).  Abdelkarim el Fassi reed voor de Correspondent heel Nederland door om gesprekken te voeren over politiek. Een week geleden bezocht ik Talk Theater van Shantie Singh en Munish Ramlal over hét thema dat de verkiezingen domineerde: ‘De Nederlandse identiteit’. Biculturele sprekers kregen hier het podium. Het resultaat was een programma met zowel scherpte als nuance, zowel humor als inhoud en verbeelding. Wát een verademing in dit tijdsgewricht.
Ik kon de gedachte niet onderdrukken dat Rotterdam zó veel verder is dan de rest van Nederland. Op deze bijeenkomsten werd bescheiden geopperd en hardop gefilosofeerd; zal Rotterdam nu 15 jaar na de Fortuyn-revolte opnieuw de kraamkamer van een politieke revolutie zijn? Zal met de demografische veranderingen in deze stad de politiek meebewegen? Een revolutie van jongeren die hun burgerrechten en gelijkwaardigheid in de samenleving opeisen, die een halt toeroepen tegen racisme en uitsluiting, die niet meer pikken dat het woord ‘integratie’ wordt gebruikt om met twee maten te meten. Deze generatie Rotterdammers kijkt met een steeds groter onbegrip naar de hysterische en schadelijke identiteitspolitiek uit de verkiezingscampagnes – waar hééft de rest van Nederland het toch over?

The capital of same old

Toen kwam 15 maart. De dag begon met internationale aandacht voor Rotterdam in The Guardian, dit keer waren we niet ‘the new capital of cool‘, maar een stad die gebukt gaat onder xenofobie. Maar de opkomstcijfers waren bemoedigend. Zou de stad het ongelijk van dit artikel bewijzen? Om 21:00 uur bleek dat deze stad een historische opkomst kende: 72,4% is de hoogste opkomst in 30 jaar. Rotterdammers hebben zich van zich laten horen en dat is goed nieuws.
De uitslag bleek echter een reality check voor mijn filterbubbel. De PVV is gegroeid ten opzichte van vier jaar geleden. Het werd op 803 stemmen na nét niet de grootste in de stad. Die plaats moesten ze afstaan aan de doe-maar-normaal-of-pleur-op-politiek van de VVD. Samen zijn ze goed voor éénderde van de Rotterdamse stemmen. Forum voor Democratie kreeg meer stemmen dan Artikel1. Met andere woorden: Rotterdam is niet zo’n uitzonderlijke stad en ligt niet zo ver van het Nederlandse gemiddelde. Er is nog veel werk te doen voor hen die hopen dat een nieuwe progressieve tegenbeweging hier begint.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Eeva Liukku

Eeva Liukku

Hoofdredacteur

Eeva Liukku (Rotterdam, 1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
[email protected]

Profiel-pagina
photo profile

Octavia van Horik

Illustrator

Octavia van Horik (1987) is grafisch ontwerper, illustrator en Rotterdammer sinds 2008. In haar werk gaat ze op zoek naar de grenzen van het medium om te kijken wat daar aan te morrelen valt. Een setje regels is er nu eenmaal om gebroken te worden.

Profiel-pagina
Lees 11 reacties
 1. Profielbeeld van Daniel
  Daniel

  Er gingen veel mensen naar de stembus. Als er veel mensen naar de stembus gaan betekent dat volgens mij: grote bezorgdheid over welke kant het op gaat met de Nederlandse maatschappij en met de politiek. Dat is goed want er is volgens mij veel mis mee. Een paar generaties geleden waren koeien om op te eten, horigen om te zwoegen, knechten om te werken, edelen om te genieten van macht en rijkdom. Door de emancipatie van de mens en de ontwikkeling van de techniek zijn er allemaal dilemma’s ontstaan waar we onze ogen voor sluiten. De meerderheid wil de gevaren van klimaatverandering niet onder ogen zien. Zowat de hele maatschappij is schizofreen van het meten met twee maten (als je rijk bent mag je stelen, als je arm bent niet; als vluchteling krijg je zomaar van alles, als staatsburger wordt je bestraft; als je in Nederland woont heb je rechten, als je in het buitenland woont niet; de staat mag moorden, de burger niet; kleine huisdieren zijn heilig maar grote huisdieren zijn massaproducten).
  Allemaal goede redenen om je zorgen te maken en op een bepaalde partij te stemmen. Dus niet proberen stemmers van een bepaalde partij te overtuigen, maar hun problemen serieus nemen en samen een partij (her)vormen die echte antwoorden heeft.

 2. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Heel vriendelijk Nienke, maar hebben jij en de censor E.K. op school nooit de stijlfiguur ironie besproken?

  1. Profielbeeld van Daniel
   Daniel

   Humor: Ik voel me bedreigd door fundamentalisten. Dat zijn nog eens xenofoben!

 3. Profielbeeld van Nienke Binnendijk
  Nienke Binnendijk

  Xenofobie wordt vaak vertaald als vreemdelingenangst. Het komt uit het Grieks: xenos is vreemd, phobos betekent angst.

  Op wikipedia staat het volgende:

  Xenofobie is afgeleid van het neologisme « xénophobe » dat toegeschreven wordt aan Anatole France in 1901 in verband met de Dreyfusaffaire. Julien Benda definieerde het als een modern aspect van patriottisme. Xenofobie kan omschreven worden als het geheel van beweringen en handelingen die de vreemdeling onrechtmatig kenschetsen als een probleem, een risico of een bedreiging voor de samenleving, waarbij het niet uitmaakt of hij reeds lang gevestigd is of in een ver land woont.

  Ongerede angst voor vreemdelingen dus, niet zozeer de waardevrije vertaling “angst voor het vreemde”

 4. Profielbeeld van Daniel
  Daniel

  Xenofoob: Wie mensen met een andere huidskleur als bedreiging voelen. Een xenofoob is dus geen rassist. Sympathie voor Wilders is weer een derde ding! ;-)

 5. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Een stad die gebukt gaat onder xenofobie!

  Op de verkiezingsdag sprak ik toevallig jurist Asfin Elian, die zich afvroeg waarom mensen die geen argumenten hebben zo vaak terug vallen op het begrip xenofobie, zonder dat verder te preciseren. Zijn dat de mensen die met Turkse vlaggen fascistische groeten brengen en God is Groot in hun eigen taal roepen? Zijn het de mensen die op scholen kinderen wijs maken dat God een hekel heeft aan vrouwen en andersdenkenden? Zijn het mensen die vrouwen niet toelaten op politieke bijeenkomsten? Zijn het mensen die in hun gebedshuizen oproepen tot geweld tegen homoseksuelen en afvalligen? Zijn het mensen die openlijk zeggen dat op het podium geen witte mensen mogen staan? Zijn het de mensen die mijn vriendin Ebru bedreigen? Zijn het de mensen die zeggen dat artsen allochtonen eerder laten sterven? Zijn het de mensen die CDA raadslid Turan Yazir en zijn familie het leven onmogelijk maken? Zijn het de mensen die hun kinderen uithuwelijken ? Zijn het de mensen die een boek waarin opgeroepen wordt tot haat en waarin slavernij wordt goedgepraat als Gods Woord zien?

  Of zo vroegen Ashin en ik ons af zijn het misschien de mensen die net zoals wij boven beschreven mensen niet alleen als een bedreiging maar ook als volkomen gespeend van iedere beschaving beschouwen?

  1. Profielbeeld van Eeva Liukku
   Eeva Liukku

   Een voormalig docent die niet weet wat xenofobie is.

   I rest my case.

   1. Profielbeeld van Paul
    Paul

    WIlders zegt ‘Rot op’ hij is een facist, islamofoob, xenofoob; Aboutaleb zegt ‘Rot op’ hij wordt uitgenodigd door Obama in het Witte Huis en is een held. De houding richting Wilders is net zo xenofobisch, maar ja, selectieve verontwaardiging, een ziekte waar velen aan leiden.

    En, xenofobie is niet alleen iets van autochtoon richting allochtoon, andersom komt het net zo vaak als niet vaker voor dan jij denkt!

 6. Profielbeeld van Elsie
  Elsie

  Idee: BINNENTUIN discussies/gesprekken. Erg veel Rotterdammers wonen in een huis dat uitkijkt op een binnentuin, speeltuin, parkje of stukje groen. Het zijn vaak de mooiste, soms de lelijkste plekken om in te verblijven.
  Laten we de gesprekken over maatschappelijke onderwerpen zoals contact, leefbaarheid, veiligheid en verdraagzaamheid daar verder blijven voeren. Het hele jaar door. Elke eerste zondag van de maand van 12 tot 2u of-zo-iets

  1. Profielbeeld van Nienke Binnendijk
   Nienke Binnendijk

   Hey Elsie, wat een leuk idee! Ik meld me vast aan,

   Nienke

   Ps De gemeente probeert nu ook zoiets met “het gesprek van de stad”, over Rotterdam in 2037

   1. Profielbeeld van R.Sörensen
    R.Sörensen

    Leuk idee, maar er wordt weer geen rekening gehouden met kerkgangers! (ik meen dit niet echt hoor Nienke)

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.