Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Veel Rotterdamse vrouwen worden lastiggevallen op straat. Snel ging de discussie over de culturele achtergrond van de daders. Ongefundeerd, vindt Willem Sonneveld.

DBS-OctaviaVanHorik
Beeld door: beeld: Octavia van Horik

Schokkend onderzoek van dr. Tamar Fischer aangaande straatintimidatie in Rotterdam. Vrijwel alle Rotterdamse vrouwen (94 procent) bleken in het afgelopen jaar ten minste een van de vormen van intimiderend gedrag meegemaakt te hebben (complimenten, fluiten, sissen, nastaren, naroepen, beledigen, om seks vragen, achternalopen, in het nauw drijven). In 44 procent van de gevallen wordt dit als bedreigend of intimiderend ervaren. Het percentage vrouwen dat met zeer ernstige vormen van intimidatie ervaring heeft, is vijf procent.
De opvallendste conclusie van het onderzoek is dat vrouwen vooral intimidatie ervaren uit een andere dan de eigen bevolkingsgroep. Tegelijkertijd is dat na twintig jaar debatteren over het ‘multiculturele drama’ natuurlijk geen verrassing. ‘Wij’ staat in de samenleving tegenover ‘zij’, en die verhoudingen worden continu benadrukt en op scherp gezet. De loyaliteit betreft vooral de eigen groep en buitenstaanders worden anders of slechter behandeld.

Nationale hobby

Het is bijkans een nationale hobby (vervelend hè) om bij ‘Marokkaanse’ daders naar culturele verklaringen te zoeken voor afwijkend gedrag. Als leerlingen van een Islamitische middelbare school examens stelen, dan heeft de afkomst van deze jongeren daar opeens van alles mee te maken. De criminoloog Jan-Dirk De Jong stelde spottend: “Alsof ze examens stelen in de naam van Allah”.
Hobbyist Joost Eerdmans liet dan ook meteen een aanvullend onderzoek uitvoeren toen bleek dat de onderzoekers van de Erasmus Universiteit de etniciteit of afkomst van de fluitende en sissende mannen niet wilden achterhalen. Wethouder Eerdmans legitimeerde deze exercitie in het Rotterdams Dagblad met: “Uiteindelijk ligt het probleem bij cultuurverschillen en machtsverhoudingen.”
Voor het abnormale gedrag van Hollanders wordt nooit gezocht naar verklaringen die terug te voeren zijn op dé Nederlandsche cultuur. Leefbaar wilde dan ook geen boetes voor fluitende bouwvakkers, maar wel voor “irritant gesis, seksuele toespelingen en jongens die vrouwen zomaar uitschelden voor hoer”. ‘Gewone’ Nederlanders komen overal mee weg. Een witte tatta heeft geen achtergrond. Zo mogen bouwvakkers fluiten en corpsballen vrouwen best ‘slet’ of ‘hoer’ noemen. “Grab them by the pussy.” Ja, toch? Wie daar vragen bij stelt krijgt het verwijt zich druk te maken: “Het zijn toch leuke jongens?”

Niet dan?

Etniciteit en cultuur worden al heel lang in verband gebracht met een andere vorm van deviant gedrag: criminaliteit. Als cultuur de oorzaak van crimineel gedrag zou zijn, dan zou Marokko één van de meest criminele landen ter wereld moeten zijn. Dat is domweg niet het geval.
Een berg wetenschappelijk onderzoek toont voorts aan dat ‘cultuur’ of ‘afkomst’ geen verklaring biedt voor de oververtegenwoordiging van bepaalde groepen in misdaadstatistieken. Onder de streep is ‘cultuur’ niet de oorzaak, maar hét gevolg van gedrag. Zo constateerden onderzoekers in een lijvig rapport uit 2014 bijvoorbeeld dat: “de etnische groep waartoe de jongeren behoren geen enkele relevantie heeft voor hun criminele gedrag.” En: “Uit het onderzoek blijkt dat de rol van de opvattingen, de normen en waarden, veel geringer is dan wordt aangenomen. Niet wát een jongere denkt is belangrijk, maar met wíe hij of zij optrekt.”

Eerdmans kondigde aan nog voor de zomer met een Rotterdams actieplan te komen. Als Joost dit fenomeen net zo hard aanpakt als het vuil op straat en de verkeershufters dan hoeven we daarvan niets te verwachten. Het geeft ons de mogelijkheid om een rustig, serieus en afgewogen gesprek te voeren over oplossingen en oorzaken van straatintimidatie.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

willemsonneveld

Willem Sonneveld

Willem Sonneveld (1983) groeide op onder de rook van Rotterdam. Voor Vers Beton is hij azijnzeiker en politiek redacteur. In zijn vrije tijd staat hij met véél plezier vóór de klas.

Profiel-pagina
photo profile

Octavia van Horik

Illustrator

Octavia van Horik (1987) is grafisch ontwerper, illustrator en Rotterdammer sinds 2008. In haar werk gaat ze op zoek naar de grenzen van het medium om te kijken wat daar aan te morrelen valt. Een setje regels is er nu eenmaal om gebroken te worden.

Profiel-pagina
Lees 12 reacties
 1. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Ik ben 32 jaar docent geweest op een witte school, die zwart werd.

  Wat mij bij die verandering vooral stoorde is de absolute onwil van een deel van mijn leerlingen om de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen te respecteren. Vrouwelijke collega’s werden genegeerd en Nederlandse meisjes lastig gevallen (gebeurde daarvoor amper)
  Een moslima in mijn klas verscheen ineens met een hoofddoek. “Moet het van thuis” vroeg Ik? “Nee dan wordt ik niet lastiggevallen en dat willen ze thuis ook”.
  Brugklassers vertelden mij (die zijn nog eerlijk en hebben niet van Takiyya gehoord) dat ze nooit met een Nederlands meisje zouden trouwen, omdat die (schrijf het netjes E.L.!) onkuis zijn.

  Uiteraard ga je dan als docent geschiedenis en biologie (voorlichting) te rade bij imams (vaders leerlingen en hun bronnen Hadith en Koran. En kijk je vindt het antwoord op je vraag, hoe het zover kon komen. De allerbelangrijkste boodschapper van Allah, schept op over verkrachten en huwt 12 vrouwen waaronder een negenjarig meisje . Het ultieme voorbeeld geeft toch wel een beetje aan dat vrouwen lustobjecten zijn.

  De Koran is over vrouwen duidelijk. Gehoorzamen, tweede rang, akkers voor hun mannen die geen lust mogen oproepen. Een scala aan gedragsvoorschriften, die allen in het nadeel van de vrouwen en het voordeel van mannen uitpakken. Logisch trouwens zo’n Middeleeuwse opvatting in een Middeleeuws boek. Helaas wordt in islamitische scholen en vanuit moskeën iedere dag verteld dat dit de absolute waarheid is.

  De voorschriften voor vrouwen worden alleen overtroffen door de voorschriften ten aanzien van de omgang met ongelovigen. Die zijn niet tweede maar derde rang.

  Ben ik nou de enige die de combinatie maakt?

 2. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Als cultuur de oorzaak van crimineel gedrag zou zijn, dan zou Marokko één van de meest criminele landen ter wereld moeten zijn. Dat is domweg niet het geval.

  In deze zinnen is het woordje dom heel toepasselijk.

 3. Profielbeeld van Laura
  Laura

  Zeer terecht punt. Ik heb meegedaan aan de enquete en was blij verrrast dat aan dit onderwerp serieus aandacht werd besteed i.p.v. dat het gezien wordt als iets waar je als vrouw nu eenmaal mee te maken krijgt.
  Ik heb aangegeven dat ik de enquete op bepaalde punten suggestief vond. Er werd aangestuurd op allochtone afkomst naar mijn idee, in de keuze van foto’s en vraagstelling. (Voor vervolgonderzoek ben ik niet uitgenodigd.) Toen ik zag dat de enquete van Eerdmans afkomstig was verbaasde me dit eerlijk gezegd niet. Hoe Eerdmans de uitslag presenteert vind ik ergens een ontkrachting van de ernst van dit onderwerp. Het wordt eerder afgedaan als een ‘Marokkanen’ probleem i.p.v. een diepgeworteld probleem in hoe sommige mannen tegen vrouwen aankijken. Gemiste kans als je het mij vraagt.

  1. Profielbeeld van Paul
   Paul

   Hoe staat het met de emancipatie in bepaalde culturen? Waarom moet de vrouw zo goed als volledig bedekt en de man niet? Waarom bidt een goede moslima thuis en niet in een moskee, hoeveel vrouwen zie je vrijdags buiten bij de moskee? De marokkaanse moeder van een vriend ging altijd naar de keuken, zodra er 1 man binnen kwam. In vele culturen is de vrouw NOG ondergeschikt, in NL is men daar stukken verder mee. Vraag: wat vind jij ervan dat anno 2016 in Rotterdam zowel DENK als NIDA een bijeenkomst hadden waarbij de vrouw een gescheiden ingang had dan de mannen en in de zaal gescheiden zaten van de man.

 4. Profielbeeld van Paul
  Paul

  Vraag: waarom hoor je NIETS over aziaten?
  Vervolgens stel je dit: ‘Niet wát een jongere denkt is belangrijk, maar met wíe hij of zij optrekt’.
  En met wie trekt men op? De anti-blank haat is groter dan men denkt en zit diep geworteld.
  De ’tatta’s be like…’ actie op facebook, hoor je niemand over, zelfs jij gebruikt het in je artikel (erg jammer), zullen we die eens omdraaien, als ‘geitenneukers zijn als….’ ofzoiets? Dan is de wereld te klein. Het probleem is selectieve verontwaardiging. Als Wilders zegt ‘Rot op’ is hij een racist, als Aboutaleb zegt ‘Rot op’ wordt hij uitgenodigd op het Witte Huis en is hij een internationale held, dat dus.

  1. Profielbeeld van Laura
   Laura

   Paul ik word soms ook moe van dat het lijkt alsof alleen blanke mensen racistisch zijn. Daarnaast ben ik me terdege bewust van onze white privilege en hebben we met onze koloniale geschiedenis nog wel wat goed te maken met minderheden die we eerst naar ons land halen om voor ons te werken en afdanken zodra integratie problemen oplevert. Wel eens een voormalige Westerse kolonie bezocht? Slavernij mag dan verdwenen zijn, uitbuiting helaas niet.
   Zondebokken zijn altijd minderheden; onder kinderen diegene met bril, dik, rood haar, sproeten, etc. Onder volwassenen kampers, Antillianen, Marokkanen, Polen, moslims, welke groep op dat moment dan ook het meest zichtbaar aanwezig is. Misschien dat sommige blanke Nederlanders daarom zo bang zijn dat zo’n groep de meerderheid wordt, dan zijn de rollen omgedraaid.

   1. Profielbeeld van Paul
    Paul

    Na de 3de zin was ik al klaar met je ‘onze white privilege en hebben we met onze koloniale geschiedenis nog wel wat goed te maken’ Paar honderd jaar gelden, hou daar eens over op. Hoor je de joden of de Duitsers? Het is lekker de slachtoffer rol weer innemen ipv eigen verantwoordelijkheid! Maar okay, in die koloniale tijd, vond men in het Midden-Oosten de blanke European wel mooi, dus werd die als slaaf gehouden. In de Romeinse tijd was iedereen slaaf, ongeacht kleur, moet ik daar over beginnen? In Suriname bestaat slavernij nog, is geen ‘blanke’ samenleving. Uitbuiting vind overal plaats, ook in China, hoor ik je niet over, wel heel de tijd anti blank. In de koloniale tijd waren het de ‘zwarte’ machthebbers in Afrika die slaven hielden en verhandelden, o.a. met het westen, maar ook in eigen land. Slavernij is niet alleen de blanke mens toe te wijzen, IEDEREEN DEED MEE! Iemand met sproeten vergelijken met overlast gevend tuig, echt zo kansloos heb ik ze nog nooit gehoord!

  2. Profielbeeld van Aad
   Aad

   Wel eens van straatcultuur gehoord, Paul?
   Het is een combinatie van factoren die bepaalt of een jongere daarin terecht komt, en daarin speelt opvatting -al dan niet religieus van aard- inderdaad geen relevante rol.

   1. Profielbeeld van Paul
    Paul

    Meneer, ik groeide op straat op, met al die gasten, dus ja, ik weet waar ik het over heb. Maashaven, Millinxbuurt, dat was mijn geboorteplek. Ik was 1 van de 3 autochtone in de klas, had 1 autochtone vriend, de rest, een goede 15 waren allemaal buitenlands, voornamelijk marokkaans. Ik was uit de buurt, één van hen, de rest waren k-kaaskoppen. 170 culturen, velen geloven, en dan springt er een bepaalde groep bovenuit, toeval? Moslima’s zijn niet welkom in een moskee, daar groeit men mee op.
    Maar wat vind u van wat DENK en NIDA doen, scheiden van de vrouwen?

 5. Profielbeeld van Arie Waijenberg
  Arie Waijenberg

  Wat een onzin dat “onzinnig mannen” gedrag met etniciteit te maken zou hebben…laten we AUB eens een eenheid vormenof je nu anarchist, socialist ,feminist christen of islamiet bent…..dit soort gedrag bestaat al honderden jaren in Nederland….en ook in andere landen….en dan PUBERS en PUBERGEDRAG hebben niets te maken met etniciteit…alle pubers in welk land dan ook vreten hetzelfde uit…ik constateer dat laatste jaren zelfs politie niet met pubergedrag kan omgaan….ja en dan gaan pubers verder en zoeken de grenzen op….eigen schuld MENEER Agent….ik bied meneer Agent een bijscholings cursus aan om te leren hoe je omgaat met pubergedrag..en dat is echt niet soft..maar wel helemaal los van etniciteit…..

  1. Profielbeeld van Paul
   Paul

   ‘eigen schuld MENEER Agent’??? Een 14 jarige die met een balletjes pistool de politie uitdaagt die met een getrokken pistool staat, dat noemt u puberen? Men heeft echt schijt aan de NL politie, zij zijn blank, de blanke duivel en hebben allemaal een hekel aan hen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.