Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Hou toch eens op met die culturele verklaringen van straatintimidatie

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Veel Rotterdamse vrouwen worden lastiggevallen op straat. Snel ging de discussie over de culturele achtergrond van de daders. Ongefundeerd, vindt Willem Sonneveld.

DBS-OctaviaVanHorik
beeld: Octavia van Horik

Al 12 reacties — discussieer mee!

 • Ik ben 32 jaar docent geweest op een witte school, die zwart werd.

  Wat mij bij die verandering vooral stoorde is de absolute onwil van een deel van mijn leerlingen om de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen te respecteren. Vrouwelijke collega’s werden genegeerd en Nederlandse meisjes lastig gevallen (gebeurde daarvoor amper)
  Een moslima in mijn klas verscheen ineens met een hoofddoek. “Moet het van thuis” vroeg Ik? “Nee dan wordt ik niet lastiggevallen en dat willen ze thuis ook”.
  Brugklassers vertelden mij (die zijn nog eerlijk en hebben niet van Takiyya gehoord) dat ze nooit met een Nederlands meisje zouden trouwen, omdat die (schrijf het netjes E.L.!) onkuis zijn.

  Uiteraard ga je dan als docent geschiedenis en biologie (voorlichting) te rade bij imams (vaders leerlingen en hun bronnen Hadith en Koran. En kijk je vindt het antwoord op je vraag, hoe het zover kon komen. De allerbelangrijkste boodschapper van Allah, schept op over verkrachten en huwt 12 vrouwen waaronder een negenjarig meisje . Het ultieme voorbeeld geeft toch wel een beetje aan dat vrouwen lustobjecten zijn.

  De Koran is over vrouwen duidelijk. Gehoorzamen, tweede rang, akkers voor hun mannen die geen lust mogen oproepen. Een scala aan gedragsvoorschriften, die allen in het nadeel van de vrouwen en het voordeel van mannen uitpakken. Logisch trouwens zo’n Middeleeuwse opvatting in een Middeleeuws boek. Helaas wordt in islamitische scholen en vanuit moskeën iedere dag verteld dat dit de absolute waarheid is.

  De voorschriften voor vrouwen worden alleen overtroffen door de voorschriften ten aanzien van de omgang met ongelovigen. Die zijn niet tweede maar derde rang.

  Ben ik nou de enige die de combinatie maakt?

 • Wat een onzin dat “onzinnig mannen” gedrag met etniciteit te maken zou hebben…laten we AUB eens een eenheid vormenof je nu anarchist, socialist ,feminist christen of islamiet bent…..dit soort gedrag bestaat al honderden jaren in Nederland….en ook in andere landen….en dan PUBERS en PUBERGEDRAG hebben niets te maken met etniciteit…alle pubers in welk land dan ook vreten hetzelfde uit…ik constateer dat laatste jaren zelfs politie niet met pubergedrag kan omgaan….ja en dan gaan pubers verder en zoeken de grenzen op….eigen schuld MENEER Agent….ik bied meneer Agent een bijscholings cursus aan om te leren hoe je omgaat met pubergedrag..en dat is echt niet soft..maar wel helemaal los van etniciteit…..

 • Vraag: waarom hoor je NIETS over aziaten?
  Vervolgens stel je dit: ‘Niet wát een jongere denkt is belangrijk, maar met wíe hij of zij optrekt’.
  En met wie trekt men op? De anti-blank haat is groter dan men denkt en zit diep geworteld.
  De ’tatta’s be like…’ actie op facebook, hoor je niemand over, zelfs jij gebruikt het in je artikel (erg jammer), zullen we die eens omdraaien, als ‘geitenneukers zijn als….’ ofzoiets? Dan is de wereld te klein. Het probleem is selectieve verontwaardiging. Als Wilders zegt ‘Rot op’ is hij een racist, als Aboutaleb zegt ‘Rot op’ wordt hij uitgenodigd op het Witte Huis en is hij een internationale held, dat dus.

 • Zeer terecht punt. Ik heb meegedaan aan de enquete en was blij verrrast dat aan dit onderwerp serieus aandacht werd besteed i.p.v. dat het gezien wordt als iets waar je als vrouw nu eenmaal mee te maken krijgt.
  Ik heb aangegeven dat ik de enquete op bepaalde punten suggestief vond. Er werd aangestuurd op allochtone afkomst naar mijn idee, in de keuze van foto’s en vraagstelling. (Voor vervolgonderzoek ben ik niet uitgenodigd.) Toen ik zag dat de enquete van Eerdmans afkomstig was verbaasde me dit eerlijk gezegd niet. Hoe Eerdmans de uitslag presenteert vind ik ergens een ontkrachting van de ernst van dit onderwerp. Het wordt eerder afgedaan als een ‘Marokkanen’ probleem i.p.v. een diepgeworteld probleem in hoe sommige mannen tegen vrouwen aankijken. Gemiste kans als je het mij vraagt.

 • Paul ik word soms ook moe van dat het lijkt alsof alleen blanke mensen racistisch zijn. Daarnaast ben ik me terdege bewust van onze white privilege en hebben we met onze koloniale geschiedenis nog wel wat goed te maken met minderheden die we eerst naar ons land halen om voor ons te werken en afdanken zodra integratie problemen oplevert. Wel eens een voormalige Westerse kolonie bezocht? Slavernij mag dan verdwenen zijn, uitbuiting helaas niet.
  Zondebokken zijn altijd minderheden; onder kinderen diegene met bril, dik, rood haar, sproeten, etc. Onder volwassenen kampers, Antillianen, Marokkanen, Polen, moslims, welke groep op dat moment dan ook het meest zichtbaar aanwezig is. Misschien dat sommige blanke Nederlanders daarom zo bang zijn dat zo’n groep de meerderheid wordt, dan zijn de rollen omgedraaid.

 • Meneer, ik groeide op straat op, met al die gasten, dus ja, ik weet waar ik het over heb. Maashaven, Millinxbuurt, dat was mijn geboorteplek. Ik was 1 van de 3 autochtone in de klas, had 1 autochtone vriend, de rest, een goede 15 waren allemaal buitenlands, voornamelijk marokkaans. Ik was uit de buurt, één van hen, de rest waren k-kaaskoppen. 170 culturen, velen geloven, en dan springt er een bepaalde groep bovenuit, toeval? Moslima’s zijn niet welkom in een moskee, daar groeit men mee op.
  Maar wat vind u van wat DENK en NIDA doen, scheiden van de vrouwen?

 • Na de 3de zin was ik al klaar met je ‘onze white privilege en hebben we met onze koloniale geschiedenis nog wel wat goed te maken’ Paar honderd jaar gelden, hou daar eens over op. Hoor je de joden of de Duitsers? Het is lekker de slachtoffer rol weer innemen ipv eigen verantwoordelijkheid! Maar okay, in die koloniale tijd, vond men in het Midden-Oosten de blanke European wel mooi, dus werd die als slaaf gehouden. In de Romeinse tijd was iedereen slaaf, ongeacht kleur, moet ik daar over beginnen? In Suriname bestaat slavernij nog, is geen ‘blanke’ samenleving. Uitbuiting vind overal plaats, ook in China, hoor ik je niet over, wel heel de tijd anti blank. In de koloniale tijd waren het de ‘zwarte’ machthebbers in Afrika die slaven hielden en verhandelden, o.a. met het westen, maar ook in eigen land. Slavernij is niet alleen de blanke mens toe te wijzen, IEDEREEN DEED MEE! Iemand met sproeten vergelijken met overlast gevend tuig, echt zo kansloos heb ik ze nog nooit gehoord!

 • Hoe staat het met de emancipatie in bepaalde culturen? Waarom moet de vrouw zo goed als volledig bedekt en de man niet? Waarom bidt een goede moslima thuis en niet in een moskee, hoeveel vrouwen zie je vrijdags buiten bij de moskee? De marokkaanse moeder van een vriend ging altijd naar de keuken, zodra er 1 man binnen kwam. In vele culturen is de vrouw NOG ondergeschikt, in NL is men daar stukken verder mee. Vraag: wat vind jij ervan dat anno 2016 in Rotterdam zowel DENK als NIDA een bijeenkomst hadden waarbij de vrouw een gescheiden ingang had dan de mannen en in de zaal gescheiden zaten van de man.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures