Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Deze week: als we toch niet luisteren, zullen we dan gewoon ophouden met praten? Awais Hassan gooit het bijltje er in elk geval bij neer.

DBS-OctaviaVanHorik
Beeld door: beeld: Octavia van Horik

Daar was ik dan ineens met mijn glanzende bol op tv. De Stelling van Nederland, een pop-up tv-show geleid door Jort Kelder, trok naar Rotterdam. De debatshow van EenVandaag zou gaan over integratie, islam en armoede in Rotterdam. Het werd een chaotische show en was daarmee onbedoeld een perfecte afspiegeling van het ‘debat’ zoals we dat nu kennen.
Hoewel Jort een kundige debatleider is, bestond de opzet uit veel te veel mensen die opsprongen om telkens een uitgekauwde soundbite te roepen zonder op elkaar in te gaan. Een side-kick die twijfelachtige cijfers als cijfers de zaal in pompte. Niemand luisterde, iedereen probeerde punten te scoren. Het had meer weg van het spel whack-a-mole dan van een debat. Herkenbaar?

whereserasmus

Lees meer

Heel de wereld is je vaderland, ook als je niet wit bent

Lotfi el Hamidi laat zijn licht schijnen op de overwinning van rechts Rotterdam. Want een…

Geen zalvende werking

Sinds Fortuyn zitten we nu al 15 jaar in islam- en integratiedebatten, en we benoemen alles en de tv shows leven van deze politieke overcorrectie. Het was, kortom, het zoveelste debat waar veel stof opwaaide om uiteindelijk meer verdeeld dan verenigd uit te komen. En de therapeutische werking van het debat blijft volledig uit. De zalvende verlossing dat we alles hebben uitgepraat en hand-in-hand over een regenboog huppelen naar een zonnige toekomst, komt er niet.
Sluitstuk is dat iemand als Joris Luijendijk nog maar eens met een vissersboot door de overbeviste stukje zee om weer een podium te geven aan het ‘pleur op’-volk. Dan weet je dat het echt klaar is met het benoemen. Eindstand: we zijn nog steeds verdeeld en maken ons zorgen om hoe verdeeld wij zijn.

Ik verklaar het debat daarom – in ieder geval voor mijzelf – gesloten. De standpunten zijn helder. We zijn het gewoon niet met elkaar eens, en we gaan dat ook niet worden als we in debat blijven gaan. Niet door onszelf in te graven en onszelf als de gouden norm te nemen voor hoe de ander moet zijn. Laten we daarom overeenkomen dat we niets overeenkomen.

Omarm het pluralisme

We hebben geen andere keus dan het pluralisme te omarmen in plaats van het pleuropisme. Kunnen we nu alsjeblieft stoppen met praten? En gewoon samen leven en samen zijn, met respect voor alle verschillen van mening? En met respect voor de ander als mens?
Na de opnames ging het divers samengestelde publiek met elkaar door hetzelfde deurtje naar buiten. Terug de wereld in, waarin we allemaal op de menselijke schaal onze hoop en zorgen hebben. En verlangen naar dezelfde universele waarde: liefde.
Klaar met praten. Liefhebben. En gemixte baby’s maken.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Awais

Awais Hassan

Awais Hassan (1984) is geboren, getogen en gewoon gebleven op Zuid. Leest graag de open gezichten van de stad. Hij is econoom en werkt als manager bij een retailer.

Profiel-pagina
photo profile

Octavia van Horik

Illustrator

Octavia van Horik (1987) is grafisch ontwerper, illustrator en Rotterdammer sinds 2008. In haar werk gaat ze op zoek naar de grenzen van het medium om te kijken wat daar aan te morrelen valt. Een setje regels is er nu eenmaal om gebroken te worden.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
 1. Profielbeeld van Marius
  Marius

  Goed stuk en eens met Awais Hassan. De argumenten kennen we nu wel. Het enige dat zoden aan de dijk zet, is een overheid die ingrijpt waar ze moet ingrijpen.

 2. Profielbeeld van John C
  John C

  Tegen al die ‘pleurtop’ scanderende figuren zou je de overtreffende trap kunnen stellen:
  ‘Tieft’ jij effe mooi ‘ away’ ????

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.