Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Lokale democratie de dupe van internationaal armpje drukken

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Deze week schrijft Eeva Liukku over het wedstrijdje internationaal armpje drukken tussen Rutte en Erdogan twee weken geleden. Zij hebben er electoraal baat bij, de lokale democratie is het slachtoffer.

DBS-OctaviaVanHorik
beeld: Octavia van Horik

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • Zullen we posters ophangen van die ene man van zo’n 75 jaar geleden? Mag ik dat symbool op mijn jas dragen? Gelijke behandeling, ga eens kijken in een moskee, kerk, synagoge en al die mannen instituten die als basis ongelijkheid hebben! Bedenk ook eens dat vrijheden misbruikt kunnen worden/sommige mensen niet met vrijheden kunnen omgaan!

  Mogen Turken, vanwege 2 paspoorten, eigenlijk zowel in NL als in Turkije stemmen? Als dat zo is, dan is daar dus weinig democratisch aan, want ik als NL-er met 1 paspoort, mag alleen voor de NL politiek stemmen oftwel ik kan maar in 1 land politiek invloed uitoefenen.

 • Mevrouw Liukku,

  Dus commentaar op een artikeltje c.q. stukje c.q. kinderopstelletje over vrijheid van meningsuiting die zgn. gevaar loopt, wordt gecensureerd vrij laat dus er is over nagedacht. Zielig, triest, droevig en zwak zijn net niet de juiste woorden, maar ik ben wel gevleid! Dus sowieso mijn dank.

  Even voor de inhoud.
  Fortuyn vond artikel 1 van de grondwet een belemmering voor de vrijheid van meningsuiting. Deze discussie wordt dus al 16 jaar gevoerd. Dat zou u kunnen weten als u niet barstensvol vooroordelen zit en u dus niet verdiept in meerdere zaken die o.a. door Fortuyn ter berde werden gebracht.
  We mogen volgens uw stukje (volgende keer over je cavia?) dus wel Erdogan verheerlijken en roepen dat hij onze president is, maar minder , minder … mag niet . Waarom onderbouwt u dat niet? Waarom slechts een vermelding van het oordeel van de rechters en geen veroordeling van uw kant, want dat is de teneur van uw “artikel”

  U citeert Voltaire en indirect Fortuyn: “Ik kan uw mening nog zo abject vinden, maar ik zal uw recht verdedigen om die te uiten”. Beetje kromme vertaling , maar soit. U bent het er zelfs mee eens, maar waarom mag mijn mening dan niet blijven staan?

  Over de posters van de PVV. Die zijn niet verwijderd, omdat ze niet zijn opgeplakt! Je loopt nogal risico in deze stad met die posters. Vandaar denk ik.
  Toch eigenlijk ook een bedreiging van de vrijheid van meningsuiting! Geweld, en dat komt in ons land uit twee hoeken!

 • Heer Sorensen,

  een redacteur heeft uw vorige reactie weggehaald omdat hij op de man was (zie huisregels).

  Om in te gaan op uw nieuwe reactie die inderdaad een stuk inhoudelijker is (dat willen we graag!): in de grondwet is vrijheid van meningsuiting is niet absoluut, maar begrensd door verbod op beledigend uitlaten over of aanzetten tot haat, discriminatie, haat of geweld tegen leden van groepen (van ras, godsdienst, geaardheid etc). De rechter heeft bepaald dat dit is overtreden bij de ‘minder, minder’ uitspraak van Wilders, en daar kan ik mij in vinden. Ik ben echter niet van mening dat dit van toepassing is op de poster van Erdogan. Dat vind de politie ook niet, want daarom hebben ze zich beroepen op het argument van de ‘openbare orde’ om de posters weg te halen. Ik stel daar vraagtekens bij, te meer omdat dit argument vaker wordt gebruikt om de vrijheid van meningsuiting in te perken. Ik heb overigens wel PVV posters op verkiezingsborden gezien, ik kan mij inderdaad geen poster herinneren op ramen. Maar als de politie zou sommeren die weg te halen zou het land, terecht, te klein zijn.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam