Ga naar de inhoud

De invloed van overheid gestuurde gentrificatie in Rotterdam — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Ten onrechte wordt gentrificatie vaak gezien als spontaan proces, stelt Cody Hochstenbach. Op basis van zijn proefschrift over de verdeeldheid in Europese gegentrificeerde steden, schreef hij voor Vers Beton over overheid gestuurde gentrificatie in Rotterdam.

De_invloed_van_overheidsgestuurde_gentrificatie_in_Rotterdam-MarkvanWijk-bovenplaat
beeld: Mark van Wijk

Al 5 reacties — discussieer mee!

 • Wat ik me als leek en bewoner van een buurt met een voorheen zeer eenzijdig bewonersprofiel dan afvraag, is of er in het verleden niet ook juist al sprake is geweest van omgekeerde gentrificatie? Werd de middenklasse toen niet verdreven vanuit bepaalde wijken naar buitenwijken of omliggende gemeenten?

 • Oplossing: betaalbare koopwoningen! Als er betaalbaar gekocht kan worden knapt de buurt vanzelf op. Beloon kopers met opknapvoordeeltjes! Leegstaande kantoren opkopen door gemeente voor LED-farming. Verkoop huizen uitsluitend aan Nederlanders. Hou Chinese, Arabische en Russische metabaronnen buiten de huizenmarkt.

 • Wat absurd is, is dat Rotterdam zelf verantwoordelijk is voor het aantal niet werkende in hun stad. Niet werkende mensen zijn allemaal NL-ers, dus moet Den Haag eens stoppen het een probleem van Rotterdam te maken. Geen Rotterdamwet, kijk eens naar wijken als Charlois, Bloemhof, Feyenoord en dergelijke oftewel alle Vogelaarswijken, resultaat van als je geen Rotterdam wet of iets gelijkwaardig hebt. Huizenprijzen, die zijn te achterlijk voor woorden. Hoe kan een huurhuis elk jaar duurder worden als er niets aan de buurt en/of aan het huis verandert? Elk jaar huur verhogen, houdt in dat een woning over 20 jaar voor niemand meer te betalen is. Standaard appartement aan de Putselaan, niet echt een goede wijk, begint bij € 244.000,- je hebt het over meer dan een HALF MILJOEN GULDEN. De huizenmarkt is terminaal ziek! Gentrificatie, in welke wijken presteren jongeren beter, Afrikaanderwijk of Kralingen in de buurt van de Essenlaan. Vrijheid van wonen leuk en aardig, maar kansen van jongeren zijn ook belangrijk.

 • Moeten laag verdienende mensen dan een zelfmoordpil toegediend krijgen?
  En zijn er werkelijk zoveel rijke mensen in Nederland dat Rotterdam Noodzakelijk gentrificatie wordt ingevoerd?
  Er zijn teveel rijken?
  Ik hoop dat die nieuwe rijke burgers die door gentrificatie mijn huidige Rotterdammers verdrijven, een zeer ongelukkig depressief leven zullen krijgen in Rotterdam en hun kinds kinderen ook.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • In gesprek over een nieuwe fossiele frontlinie: vloeibaar gas uit de VS

  Venue: Oase Rotterdam
  Datum:
 • Recht op Rust

  • Evenement

  Bij dezen nodigen we je uit voor de actie Recht op Rust, een kunstzinnige manifestatie op het plein voor Rotterdam Centraal in de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 oktober.

  Venue: Stationsplein
  Datum:
 • On Thursday 9 November Kim Stanley Robinson – one of our greatest living science-fiction writers – will join us on the occasion of his latest book The Ministry for the Future

  Venue: Hofpleintheater
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam