Ga naar de inhoud

De stad als emancipatiemachine — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De multiculturele samenleving is niet mislukt, hij is passé. We zijn geen multiculturele, maar een superdiverse stad die alsmaar diverser zal worden. Hoe zorgen we ervoor dat de superdiverse stad van 2037 ook een goede stad is voor iedereen?

Multiculturaliteit refereert aan het beeld van een samenleving met één homogene (etnische) meerderheid, waarbinnen enkele overzichtelijke etnische minderheden een plek krijgen. Dit beeld doet echter geen recht aan de realiteit van de Rotterdamse samenleving.

Op dit moment heeft 50 procent van de Rotterdammers officieel (volgens de CBS definitie) een migratieachtergrond. De helft van de stedelingen is dus zelf gemigreerd of heeft ten minste één ouder die in het buitenland geboren is. Daar zit de derde generatie, met grootouders uit bijvoorbeeld Turkije of Marokko, dus niet tussen. We zijn, kortom, een stad die voor de meerderheid bestaat uit minderheden. Sociologen gebruiken daarvoor tegenwoordig het begrip ‘superdiversiteit’. ‘Super’ komt niet van gaaf of goed, maar duidt de mate van complexiteit aan: de uitzondering is de regel geworden.

20170307-superdiversiteit-animatie2
beeld: Bram van Rijen

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • Waarom vergeten we dat de immigratie en dus ook de integratie PAS 60 jaar aan de gaan is.
  Wat verwacht men nou, dat in die zeer korte tijd alles perfect verloopt. Wees eens realistisch!!!
  Tig studies die aangeven dat als men de taal van het land spreekt, men eerder participeert in de maatschappij, maar als je dan verplicht dat iemand NL leert praten, wat krijg je te horen ‘assimilatie, moet ik dan mijn haar blond verven, Andre Hazes luisteren,..’. Kansloze reacties! Nergens verplicht men dat je aardappelen en een karbonade moet eten.

  NIDA en emancipatie in één artikel!?!?
  NIDA bijeenkomsten, vrouwen gescheiden ingang van de mannen, gescheiden zitten in de zaal, is dat emancipatie is dat vrijheid, blijft een moeilijk vraagstuk? Mannen die vanuit geloof vrouwen geen hand willen geven, is dat vrijheid? Wie moet zich daarin aanpassen, de ongelovige of de gelovige. Mijn optiek is dat geloof in een open maatschappij een onderdanige rol dient te hebben, als jij een levensovertuiging volgt die beperkingen oplegt, dan dien je die opzij te zetten!
  Geloof is een mannen instituut die vrouwen onderdrukken! Vrouwen zijn NIET WELKOM in de moskee! Een vrouw kan geen paus worden! Mormonen, mannen mogen meerdere vrouwen hebben! Rastafari, vrouwen zijn ondergeschikt aan de man

  En wat als een minderheidsgroep de meerderheid gaat vormen!? Ik heb het dan niet over ras/afkomst, maar over geloof. Daar lees ik niets over in dit stuk. Geloof zorgt voor een tunnelvisie en dat zal zo blijven. Integratie zal blijven bestaan en aanpassen aan de NL-cultuur zal moeten blijven. Helaas is het momenteel zo dat het scheldwoorden zijn, je direct een nazi bent. De NL cultuur gaat om de mens, de rechten van de mens en omgang met elkaar. Als jou levenswijze daar niet in past, moet dan het land veranderen of de persoon cq minderheid?

  Men gaat ook uit dat alle groepen bereidwillig zijn, maar dat is een aanname, daar kan je niets mee.
  Allemaal utopisch gepraat. We willen niemand dwingen, maar wel van alles willen, dat kan simpel weg niet. Wat als iemand/een groep niet mee wilt in de diversiteit?

 • Er staat zoveel feitenvrije, wensdenkende quatsch in dit artikel, dat ik niet eens weet waar ik moet beginnen. Maar dat Nida -de Denk of zelfs Moslim Broederschap met een vergankelijk suikerlaagje, zeg maar- een lichtend voorbeeld zou zijn voor emancipatie en inclusiviteit is een dijenkletser. Mijn voorganger Paul hier ziet er geloof ik ook de lol van in.
  Hoewel lol? Voor de veiligheid en een solide financiële positie van een superdivers Rotterdam, mag je hopen dat universitaire onderzoekers als Peter Scholten behoren tot wat hij zelf de ‘vlottende bevolking’ noemt.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Tegenlicht is een reeks informatieve televisieprogramma’s waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. Onze eigen hoofdredacteur, Eeva Liukku, is aanwezig als een van de gasten.

  Venue: Centrale Bibliotheek
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures