Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Multiculturaliteit refereert aan het beeld van een samenleving met één homogene (etnische) meerderheid, waarbinnen enkele overzichtelijke etnische minderheden een plek krijgen. Dit beeld doet echter geen recht aan de realiteit van de Rotterdamse samenleving.

Op dit moment heeft 50 procent van de Rotterdammers officieel (volgens de CBS definitie) een migratieachtergrond. De helft van de stedelingen is dus zelf gemigreerd of heeft ten minste één ouder die in het buitenland geboren is. Daar zit de derde generatie, met grootouders uit bijvoorbeeld Turkije of Marokko, dus niet tussen. We zijn, kortom, een stad die voor de meerderheid bestaat uit minderheden. Sociologen gebruiken daarvoor tegenwoordig het begrip ‘superdiversiteit’. ‘Super’ komt niet van gaaf of goed, maar duidt de mate van complexiteit aan: de uitzondering is de regel geworden.

20170307-superdiversiteit-animatie2
Beeld door: beeld: Bram van Rijen

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Eeva Liukku

Eeva Liukku

Hoofdredacteur

Eeva Liukku (Rotterdam, 1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
[email protected]

Profiel-pagina
bram van rijen

Bram van Rijen

Illustrator

Bram van Rijen is illustrator onder het pseudoniem Nozzman en is creative bij Hoppinger.

Profiel-pagina