Ga naar de inhoud

Deze Rotterdamse initiatieven moeten jongeren naar de stembus krijgen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Landelijk zijn er tal van initiatieven om jongeren op naar de stembus te krijgen. Ook in Rotterdam. We spraken met Malique Mohamud (Concrete Blossom) en Shirin Mirachor (Vote2017), die ieder op hun eigen manier millennials motiveren om op 15 maart te stemmen.

versbetonhandklein
beeld: Esther Lankhaar

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • “De hoofdregel bij onze debatten is: geen witte mensen op het podium” maar we zijn geen racist hoor, dat niet. Het hebben over erbij horen/samenleven/niet uitsluiten en dan zelf het wel doen?!? Selectieve verontwaardiging, iets waar heel veel mensen last van hebben.

  NIDA: vrouwen gescheiden laten zitten tijdens bijeenkomsten, is dat wat je bedoelt met ‘niet uitsluiten’ ‘gelijkwaardig behandelen’?

  Termen als dekoloniseren, oude witte mannen, iets van pot verwijt de ketel.

  Heel het stuk sluit ‘blank’ uit, alsof blank NL achter de huidige politieke macht staat of rechts is of de ‘biculturele’ jongeren niet kan vertegenwoordigen en zelf denken dat je geen racist bent?!?!

 • Ik juich dit alleen maar toe: rechttrekken qua vertegenwoordiging en (re)presentatie wat nu ondervertegenwoordigd is of niet aan bod komt!
  Vernieuwing en herbronning in de politiek kan pas als alle Rotterdammers zich (h)erkend weten en op eigen manieren in debat, gesprek en dialoog kunnen met diegenen die hen representen.

 • Malique: “In onze debatten gaat het over RACISME, UITSLUITING, islamofobie en Nederlanderschap. Maar we zoeken ook antwoorden op vragen als: ‘Hoe gaan we rechts-extremisme bestrijden?’ De hoofdregel bij onze debatten is: ”GEEN WITTE MENSEN OP HET PODIUM”
  Volgens mij ook geen Aziatische mensen op het podium, maar wat een volslagen kritiekloos stukje.

  Lege kreten als neokoloniaal onderwijs? Is dat onderwijs waarij men voorleest uit een boek geschreven door een slavenhandelaar?

  Gelukkig kan “creatief “en op subsidie azend Rotterdam de aanhang van NIDA verdubbelen?
  De partij die vrouwen en ongelovigen als minderwaardig beschouwd ?

  Ik gebruik geen diskwalifikaties, maar dat kost me nu wel erg veel moeite.

  • Beste Caterina

   De geïnterviewde hebben duidelijk een dubbele (politieke) agenda. Ze denken (hopen) Nida te verdubbelen zijn tegen Brexit en het Oekraïne referendum. Dus onder het mom van de jeugd naar de stembus krijgen politiek bedrijven. Ik denk dat een journalist daar op zijn minst even naar moet/kan vragen.

   Verder worden nogal wat kreten gebruikt. Neokoloniaal onderwijs, gemarginaliseerde groepen, bestuurlijke stilstand, progressief college enz.enz. Allemaal multi interpretabel en geen enkele diepgang of uitleg bij de beweringen. Een journalist prikt door kretologie heen en vraagt om invulling c.q. uitleg.
   Voor welke geluiden is in de media geen ruimte? Zowel Sylvana als Denk hebben de media bijna gedomineerd.

   Wat me als buitenstaander interesseert is de opmerking over de belangstelling van seksualiteit? Waarom? In verband met de religieuze voorschriften? Vrouwonvriendelijkheid (akker van de man) ? Dubbele moraal? In dit stuk wordt iedereen met een kleurtje over één kam geschoren, maar is dat wel logisch? Is dat niet, ja hoe zeg ik het, kleur eenzijdig interpreteren?
   Kortom veel vragen en geen antwoorden.
   Oh, ik zit niet op een vervolg te wachten.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures