Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Lotfi el Hamidi laat zijn licht schijnen op de overwinning van rechts Rotterdam. Want een stad waar Erasmus als marketinginstrument ingezet wordt, kan wel wat zelfreflectie gebruiken.

whereserasmus
Beeld door: beeld: Femke van Geffen

“Heel de wereld is mijn vaderland”. In Rotterdam kun je niet om deze uitspraak van Erasmus heen. Hoewel de beroemde humanist waarschijnlijk de christelijke wereld van zijn tijd bedoelde, past de uitspraak vandaag perfect in een havenstad die meer dan 170 nationaliteiten vertegenwoordigt. De wereld bevindt zich in het klein in Rotterdam, van oudsher het nieuwe vaderland voor veel nieuwkomers. Ik stel voor dat de lijfspreuk van Erasmus de symbolische welkomstgroet wordt voor elke nieuwe inwoner van Rotterdam, zoals het Vrijheidsbeeld de migranten in New York verwelkomt.
Maar migranten zijn niet welkom. Of laat me specifieker zijn: berooide, bruinkleurige mensen die in vreemde klanken communiceren, zien we liever gaan dan komen. Al moeten we daarvoor deals sluiten met dictators en potentaten uit landen waar mensenrechten slechts betrekking hebben op hoe hun woordvoerders en aanhangers op buitenlands grondgebied behandeld worden.
Tot zover de humanistische waarden van Erasmus.

Status is erfelijk

‘Grenzen sluiten voor islamitische immigranten’ is inmiddels een gewone stelling uit de StemWijzer. Of grenzen open; je bent vrij als bruinmens of moslim het land te verlaten wanneer je het lef hebt een problematisch aspect van de superieure Nederlandse cultuur te bekritiseren. Kijk eerst naar je eigen primitieve cultuur, met je vouwenbesnijdenis en kindhuwelijken. Je bent hier geboren? Zeiden ze ook over Obama, die bleek mooi de eerste afro-islamitische president van de Verenigde Staten.
Inderdaad. Wat zegt zo’n uittreksel van je geboorteakte nog over je plaats in de maatschappij, behalve dat je toevallig hier geboren bent? Mijn vader was een gastarbeider en wie een beetje oplet, merkt dat die status erfelijk is. In ons land ben je welkom, mits [enter nationalistische en nativistische blabla over onze normen en waarden, onze joods-christelijke cultuur, enzovoort].
Ik heb de Nederlandse en de Marokkaanse nationaliteit en bezit dan ook twee paspoorten. Had ik er maar drie, of vier, of nog meer. Voor mij handige reisdocumenten, maar voor de verstrekkers ervan zijn het meer dan alleen toegangsbewijzen. Het zijn loyaliteitspapieren. En wie meer dan één paspoort bezit komt in een loyaliteitsconflict terecht. Of, beter gezegd: wordt een loyaliteitsconflict ingeduwd.

Duif

Als ik een keuze moest maken tussen twee paspoorten, zoals een zekere politicus onlangs weer eens voorstelde, dan wist ik het wel. Een Nederlandse pas geeft toegang tot zo’n 170 landen zonder visa, terwijl het Marokkaanse paspoort ‘slechts’ 55 visaloze landen garandeert (vooral in Afrika, je weet wel, dat continent waar straks bijna iedereen deze kant op zal komen). Ik zou wel gek zijn om dan voor beperkte bewegingsvrijheid te kiezen. Heel de wereld is mijn vaderland, een leus die alleen waarde heeft als je per toeval in hetzelfde deel van de wereld geboren bent als Erasmus.
Zou het trouwens wat uitmaken? Het is niet zo dat je etnisch geprofileerd wordt aan de hand van de kleur van je biometrische paspoort. Of dat je daarmee gevrijwaard bent van ongefundeerde verdachtmakingen en beschuldigingen vanwege je islamitische overtuiging.
Laten we de kernwaarde van Erasmus in ere herstellen, in zijn stad, hier in Rotterdam. Laat ik, een moslim, de zelfverklaarde verdedigers van de christelijke natie herinneren aan een uitspraak van Erasmus zelf: “de Heilige Geest is neergedaald in de gedaante van een duif, niet als een adelaar of havik”.
Deze column droeg Lotfi El Hamidi eerder voor tijdens de Election Night in Arminius.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Lotfi el Hamidi

Lotfi el Hamidi

Lotfi El Hamidi (1986) is geboren en getogen in Delfshaven. Studeerde geschiedenis aan de Erasmus Universiteit. Probeert als redacteur in Amsterdam de ‘R’ terug te brengen in NRC.

Profiel-pagina
Femke van Geffen

Femke van Geffen

Illustrator Femke van Geffen maakt mandalas, illustreert kinderboeken en maakt beelden van boeken.

Profiel-pagina
Lees één reactie
 1. Profielbeeld van Paul
  Paul

  En het white-bashing gaat verder en verder!!
  Grappig wat je stelt: ‘wanneer je het lef hebt een problematisch aspect van de superieure Nederlandse cultuur te bekritiseren’ maar als het andersom gebeurt staat men net zo op hun achterpoten, iets met pot en ketel. Wat velen heel moeilijk vinden, is zonder bril ergens naar te kijken, velen hebben last van selectieve verontwaardiging, zoals ook in dit stuk voorkomt. 170 nationaliteiten, vele geloven, één groep in beiden die overduidelijk aanwezig is, maar dat mag je niet zeggen, want ik ben blank dus racist omdat ik kritisch ben. Statistieken zijn onderbouwde cijfers! Als je wilt dat anderen stoppen met categoriseren, doe het zelf dan ook niet!

  ‘In ons land ben je welkom, blablabla…..’ In jou huis, wiens regels gelden daar, die van jou of die van je bezoekers? Als jou bezoeker iets doet wat jij niet waardeert, laat jij hen dan hun gang gaan of zeg je daar wat van? ‘We’ verplichten ‘je’ niet om varkensvlees te eten! Andre Hazes te luisteren, maar de waarden die in NL zijn opgebouwd te accepteren en je daarna te gedragen, is dat zo raar?

  Ik ben niet christelijk, ik verwerp elk geloof, omdat ik vind dat het juist voor 2-deling zorgt en het vrouwen als 2de rangs burger beschouwt, ongelovigen per definitie minder zij en laat ik maar niet beginnen over homoseksualiteit. Christelijke natie, daar hoor ik niet bij, ik ben mens.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.