Ga naar de inhoud

Hoe iedereen behalve de PvdA van Aboutaleb profiteerde

Niks premierbonus, Rutte won de verkiezingen dankzij het daadkrachtige optreden van Ahmed Aboutaleb afgelopen weekend. Hoe kan het dat de PvdA daar niet van profiteerde? Peter van Heemst gaat op zoek naar een verklaring.

Peter
Peter van Heemst beeld: Jeroen Van de Ruit

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • Ja dat ik dat nog mag meemaken: de VVD de grootste in Rotterdam. Bij een voor Rotterdamse begrippen zeer hoge opkomst van 72%. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezing was deze 45%, tijdens de Fortuyn revolte in de gemeenteraad van 2002 55%. Ondanks de veel hogere opkomst haalt de PVV nu bijna 51.000 stemmen, Leefbaar Rotterdam in 2002 ging hier ver over heen met 86.000. Wilders kan in Rotterdam zelfs niet in de buurt van de schaduw van Fortuyn staan. *)

  Zou bij de gemeenteraadsverkiezing 2018 in Rotterdam de PVV meedoen? Het lijkt mij zeer onverstandig en een nutteloze verzwakking van Leefbaar Rotterdam betekenen. Het is zeer de vraag of voldoende normale kandidaten beschikbaar zullen zijn. Of Denk een lokale poging zal wagen, ten koste van vooral Nida, zullen we zien. Ook dat betekent een verdere versplintering, een vergruizing van de democratie. Die had een dieptepunt in 2004 toen we na alle afsplitsingen bij PvdA, GroenLinks en vooral Leefbaar, met 15 fracties of wat daar voor doorging, de stad bestuurden. Met een College van LR/VVD/CDA met een minderheid in de raad.

  Bij een opkomst die ongeveer een derde minder is, gaan vergelijkingen al gauw mank. Een lagere opkomst die vooral wordt veroorzaakt door weinig aandacht van de media voor de gemeenteraadsverkiezing. De afgelopen weken hebben avond na avond op diverse programma’s per avond de landelijke partijen hun mening kunnen geven en de verschillen aanscherpen. Dat kan niet in deze mate bij de gemeenteraad en zal ook in de campagne van 2018 niet het geval zijn. De lokale politici zijn hier veelal ook minder geschikt voor. We zullen het weer met een paar goedwillende uitzendingen van TVRijnmond voor de liefhebbers moeten doen. Daardoor kent vrijwel niemand een raadslid of een wethouder. Laat staan waar de partijen voor staan en wat en hoe zij het hebben gedaan. Gemeenteraadsverkiezingen verlopen dan veelal langs landelijke lijnen, alleen met veel minder kiezers. Waarbij de belangrijke vragen zijn wie er in 2018 thuisblijven en hoe de ontwikkeling op landelijk vlak het komend jaar verloopt.

  Ook in dit licht is de kabinetsformatie van belang voor de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezing.
  Het aantal potentiele VVD kiezers is daarbij in Rotterdam ongekend hoog. Dat is een mooi perspectief voor de stad.

  George van Gent
  Lijsttrekker VVD gemeenteraad 2006

  *) Het aantal VVD kiezers in Rotterdam tijdens de gemeenteraadsverkiezing 2006 bedroeg 16.145 en bij de Tweede Kamer verkiezing dat zelfde jaar 35.000. Ik kan dus ook niet in de schaduw van Rutte staan. En de populariteit van de toenmalige burgemeester Ivo Opstelten heeft de VVD toen ook niet geholpen.

  • Goede benadering van de Rotterdamse politiek, George.
   Maar dat jouw opkomstverwachting voor 2018 minder hoopvol voor de gemeenteraadsverkiezingen zal zijn is twijfelachtig. Onverwachtse zaken – als bv. de aanvaring met Ankara – kunnen zich binnen Rotterdam ook voor doen en hebben meegewerkt aan een hogere opkomst en dit keer de VVD geen windeieren opgeleverd.
   De discussie bij de bevolking over de minimale wens tot integratie van Nederturken zal de spanningen doen toenemen en wellicht een grotere opkomst doen opleveren.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam