Ga naar de inhoud

Minicollege over straatintimidatie in Rotterdam — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Nagefloten worden of seksueel getinte opmerkingen naar je hoofd krijgen, bijna alle Rotterdamse vrouwen hebben er ervaring mee. Wanneer wordt dergelijk gedrag intimiderend of bedreigend? En wat kan de gemeente hier aan doen? Dat vertelt Tamar Fischer dinsdag in het minicollege.

Dr. Tamar Fischer, criminologe aan de Erasmus Universiteit, deed in opdracht van Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam onderzoek naar seksuele straatintimidatie in Rotterdam. Ze onderscheidde daarin drie vormen van intimidatie: verbaal (roepen, fluiten, sissen), non-verbaal (nastaren, indringend kijken) en fysiek (aanraken, beetpakken, achterna lopen). Opvallend is dat uit dit onderzoek blijkt dat de meeste vrouwen regelmatig te maken krijgen met (seksuele) toenadering op straat. Maar in veel gevallen wordt dit niet als bedreigend of intimiderend ervaren (66%). Het percentage vrouwen dat met ernstige vormen van intimidatie ervaring heeft, is beperkt (5%).
Hoe verschillend de beleving van vrouwen ook is, de meeste vrouwen passen wél vaak hun gedrag aan om de kans op straatintimidatie (of erger) te voorkomen. Ze nemen bijvoorbeeld andere routes, besluiten hun kleding aan te passen en gaan op bepaalde tijdstippen niet alleen over straat. Hoe ver gaat dit en waarin kan de gemeente de kans op straatintimidatie verkleinen?

Al één reactie — discussieer mee!

 • En altijd maar weer ‘wat kan de gemeente er aan doen’.
  De gemeente DOET er niets aan!! 170 culturen in Rotterdam, met allemaal hun eigen achtergrond. Bij de een wordt pssst niet als vervelend beschouwd bij de ander als aanstootgevend. In die velen culturen heeft de vrouw een ondergeschikte rol, iets waartegen de vrouwen in NL keihard voor hebben gevochten, moet men nu ineens rekening houden met andere culturen, want onze overheid wil iedereen maar tevreden houden. Stel 1 duidelijke regel en niet rekening houden met allerlei tere zieltjes, de vrouw is gelijk aan de man ongeacht waar je vandaan komt, ongeacht wat je geloof is, ongeacht wat dan ook, de vrouw is een gelijkwaardig klaar over uit. Bijeenkomst in Luxor Theater van DENK, vrouwen een andere ingang dan de man, vrouwen gescheiden zitten van de man. CIDI deed hetzelfde op de EUR. Dat anno 2016 in Rotterdam. Integratie op dit vlak totaal mislukt.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam