Nagefloten worden of seksueel getinte opmerkingen naar je hoofd krijgen, bijna alle Rotterdamse vrouwen hebben er ervaring mee. Wanneer wordt dergelijk gedrag intimiderend of bedreigend? En wat kan de gemeente hier aan doen? Dat vertelt Tamar Fischer dinsdag in het minicollege.
Dr. Tamar Fischer, criminologe aan de Erasmus Universiteit, deed in opdracht van Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam onderzoek naar seksuele straatintimidatie in Rotterdam. Ze onderscheidde daarin drie vormen van intimidatie: verbaal (roepen, fluiten, sissen), non-verbaal (nastaren, indringend kijken) en fysiek (aanraken, beetpakken, achterna lopen). Opvallend is dat uit dit onderzoek blijkt dat de meeste vrouwen regelmatig te maken krijgen met (seksuele) toenadering op straat. Maar in veel gevallen wordt dit niet als bedreigend of intimiderend ervaren (66%). Het percentage vrouwen dat met ernstige vormen van intimidatie ervaring heeft, is beperkt (5%).
Hoe verschillend de beleving van vrouwen ook is, de meeste vrouwen passen wél vaak hun gedrag aan om de kans op straatintimidatie (of erger) te voorkomen. Ze nemen bijvoorbeeld andere routes, besluiten hun kleding aan te passen en gaan op bepaalde tijdstippen niet alleen over straat. Hoe ver gaat dit en waarin kan de gemeente de kans op straatintimidatie verkleinen?
Al één reactie — discussieer mee!
En altijd maar weer ‘wat kan de gemeente er aan doen’.
De gemeente DOET er niets aan!! 170 culturen in Rotterdam, met allemaal hun eigen achtergrond. Bij de een wordt pssst niet als vervelend beschouwd bij de ander als aanstootgevend. In die velen culturen heeft de vrouw een ondergeschikte rol, iets waartegen de vrouwen in NL keihard voor hebben gevochten, moet men nu ineens rekening houden met andere culturen, want onze overheid wil iedereen maar tevreden houden. Stel 1 duidelijke regel en niet rekening houden met allerlei tere zieltjes, de vrouw is gelijk aan de man ongeacht waar je vandaan komt, ongeacht wat je geloof is, ongeacht wat dan ook, de vrouw is een gelijkwaardig klaar over uit. Bijeenkomst in Luxor Theater van DENK, vrouwen een andere ingang dan de man, vrouwen gescheiden zitten van de man. CIDI deed hetzelfde op de EUR. Dat anno 2016 in Rotterdam. Integratie op dit vlak totaal mislukt.