Ga naar de inhoud

Stilte na sluiting De Dubbelde Palmboom kenmerkt populariteit oud Delfshaven — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Oud Delfshaven is mede door de bloeiende binnenstad langzaam minder populair geworden. Tekenend is de stilte na sluiting van de voormalige publiekstrekker De Dubbelde Palmboom vijf jaar geleden, constateren Jacques Börger en Anne Jongstra.

Dit jaar staat in Historisch Delfshaven het voormalig pakhuis en museum De Dubbelde Palmboom vijf jaar leeg. In oktober 2012 sloot Stichting Museum Rotterdam de deur van de museumlocatie. Het bleef in Rotterdam oorverdovend stil.

Al 7 reacties — discussieer mee!

 • “Rond Historisch Delfshaven wordt het stiller”

  Misschien stiller, maar zeker niet stil. Als de schrijvers op een zonnige dag langskomen, dan zien zij ongetwijfeld de drukte op de terrassen van de Pelgrim en het Bruggetje, plus de groepen toeristen richting de Pelgrimvaderskerk*.

  *Misschien dat dat het euvel is: waren de schrijvers niet per ongeluk bij de door hen genoemde Pelgrimskerk en zagen zij daarom een ander straatbeeld? ;).

 • Delfshaven
  Het is inderdaad heel vreemd te ervaren, dat een uniek stukje Rotterdam bij mij nooit enig sentiment heeft opgeroepen.
  Ik herinner me bijv. de Gebr. Cupedo met een machinefabriekje voor pneumatisch aandrijvingen vlg eigen concept. Een uniek ontwerp. Eén van de directieleden had een hobby …tin gieten..uitsluitend om te bewijzen, dat armeluis’ zilver tin was, maar wel, dat de legering in vroegere tijden essentieel was om niet die lood-achtige kleur te produceren.
  Er bestond dan ook een controverse met de man van het tinnengietershuisje, die Cupedo’s samenstelling bestreedt. Onterecht, want ik heb al zo’n 40 jaar een wijnbeker van Cupedo, die qua kleur puur zilverachtig is gebleven.
  Misschien zou een optie geweest zijn in samenwerking met de RDM oude productiemethoden van machinefabriekjes, die in Rotterdam als toeleverancier aan schepen hun bestaan hadden, te laten zien. Zoals dat overigens wel werd gepoogd in de Dubbelde Palmboom. Of, misschien als onderdeel van de huidige lts opleidingen als pure basiskennis functioneel zou kunnen zijn door bijv. stempels, of gereedschap maken.
  Er zat ook nog een zeepoederfabriek van Akzo, als ik me goed herinner
  Horeca?
  Een restaurant annex cabaret is volgens mij nooit goed van de grond gekomen.
  Een restaurant, dat plotsklaps waterkonijn op het menu had. Bestaat het nog?
  En natuurlijk galerietjes. Leuk maar geen echte publiekstrekkers.
  Het zou best wel eens kunnen zijn, dat de bereikbaarheid parten speelt.
  En misschien willen de huidige bewoners, die rust op Zondag zo houden.
  Laten we het maar beschouwen als een heel stil rustpunt in de Großstadt in het weekend…uit een heel ver verleden en het daarbij laten.
  Maar vreemd blijft het

 • De Dubbelde Palmboom is een groot gemis. Dit was nu net een museum met een hoog hands-on gehalte. Als een individu die behalve meesterwerken zoals in Le Louvre of het Rijks niet bijster veel op heeft met vooral ‘moderne’ kunst en de hype er omheen vind ik dit soort musea onontbeerlijk, vooral voor de jeugd. Prima dat we gelukkig nog het Maritiem Museum hebben in onze havenstad. Maar dat gedrocht achter het stadhuis wat blijkbaar het beste van de Rotterdamse musea zou moeten zijn is niet meer dan een pleister op de wond van kunstminnende Rotterdammers. Het doet mij meer aan als een soort veredelt VVV kantoor voor Rotterdammers. Niets ten negatieve voor de hartstochtelijke vrijwilligers en medewerkers aldaar maar kom op als dat het beste moet zijn van alle collecties van musea die er waren en nu zijn samengevoegd in dat geschiedkundig-vvv-kantoortje dan is de curator van die collectie vast een boekhouden en geen kunsthistoricus of zo…

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures