Ga naar de inhoud

Aankondiging minicollege: Waarom hebben we zo’n hekel aan hipsters? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Vintage racefiets, baardje, werkzaam in de creatieve sector en hangend in één van de vele koffiebarretjes in het centrum. Juist ja, we hebben het over hipsters. Om de één of andere reden zijn ze weinig populair. Hoe komt dat? Dat beantwoordt cultuursocioloog Janna Michael in het minicollege van aanstaande dinsdag.
Weinig mensen zullen zichzelf met trots ‘hipster’ noemen. Sterker nog ‘hipster’ is praktisch een scheldwoord in de volksmond. Dat is anders met punkers, hardrockers of skaters. Grappig genoeg is de hipster altijd de ander. Niemand ziet zichzelf graag als hipster. Het lijkt de enige subcultuur te zijn waar je niet graag bij wilt horen, maar wat misschien toch stiekem zo is.
Janna Michael, cultuursocioloog aan de Erasmus Universiteit, deed haar promotieonderzoek naar trendgevoeligheid en hipsters. Ze interviewde verschillende jongeren tussen de 21 en de 37 jaar over trendgevoeligheid. Waarom we niet zo dol zijn op hipsters legt ze uit in het aanstaande minicollege op dinsdag 11 april in Studio Erasmus.

Kom dinsdag 11 april naar Studio Erasmus, in de foyer van de Rotterdamse Schouwburg. Inloop 20:00, start programma 20:30. Klik hier voor meer informatie.

Al 7 reacties — discussieer mee!

 • het valt op dat er wel heel veel hippe koffiebarretjes in de stad komen..is dit omdat er zoveel mensen plots een koffiebar willen beginnen te ondernemen of faciliteert de gemeente deze koffiebarretjes?
  Als er vanuit gezonde ondernemerslust mensen koffiebarretjes willen openen oke..maar als dit vanuit de gemeente gebeurt vanwege de gentrificatie dan is dit dus een valse werkelijkheid wat vraag en aanbod betekent.
  De burger moet ondernemer blijven met gezond ondernemersverstand,zo ook zijn de winkelpanden en het mogelijk maken van de huurbetaling ervan, dus kunstmatig gecreeerd wellicht?
  Wie betaalt de ondernemingen van de vele koffiebarretjes en de huur om er te vestigen?
  Dit is wellicht om de hipster en de bakfietsgezinnen tegemoet te komen in uitstraling van de wijk,maar daarom zijn de sociale voorzieningen en subsidies dus ingekort?
  Om de hippe barretjes te faciliteren?
  De Karel Doormanstraat en de Oldenbarneveltstraat is een voorbeeld hiervan,wie betaalt die pand eigenaren de maandelijkse huur?
  Het is er zo leeg en stil dat het niet te geloven is dat een burger ondernemer dit zo kan volhouden..dus gemeente onderneming en gentrificatie?
  Wie zal deze kosten uiteindelijk betalen juist de burger die wordt ingekort,en subsidies en kwijtscheldingen die worden e nzijn afgeschaft..om de hippe koffiebarretjes en gallerietjes te plaatsen.

 • Trouwens vinden hipsters en de koffiebarretjes bezoeker nu de gewone Rotterdammer nu ook aardig?
  Hebben hipsters wel wat met de Rotterdamse burger of blijven de hipsters gewoon onder elkaar gezellig doen in een van de vele koffiebarretjes koffie drinkend?
  Wellicht hebben de hipsters zelf geen binding of gevoelens jegens de van oorsprong geboren en getogen Rotterdammer?
  Ze zijn(de hipsters en de koffiebarretjes) kunstmatig met grootste beloften naar Rotterdam gehaald..wijken zouden hip worden voor hen,koffiebarretjes naar levenslust op elke hoek gefaciliteerd..dus tja dacht men dat de hipster gezellig met de gewone Sjaan of tante Nel zou omgaan? of met Mohammed of Ladronda?
  Hipsters en nuchtere Rotterdammers zijn twee verschillende werelden..dus om af te vragen of hipsters gewild zijn kun je dat aan de hipster ook vragen of zij de gewone burger wel leuk vinden om mee om te gaan.
  En een gewone Rotterdammer heeft geen tijd om heel de dag op een klapstoel terrasje van een hip koffiebarretje te zitten nietsnutten..die moet werken!
  En die zet thuis een lekkere pot koffie.
  Waar en wat doen die hipsters nu eigenlijk? afgezien van immens veel koffie drinken en hip slenteren lang koffiebarretjes en gallerietjes?
  Dus die hipsters zijn eigenlijk gewoon koffieleuten?

 • Nu even een oud Rotterdam kinderliedje voor de hipster.

  Ik stond laatst voor een hipsterkraam,ik zag daar toen twee hipsters staan
  Ik zei wat doen die hipsters hier ,die hipsters drinken hipsterskoffie.
  Die hipsters drinken hipsterswijn o wat zullen die hipsters dronken zijn van al die koffie en hipsterswijn.
  Zo hipsters en nu aan het werk,koffie drinken doe je maar in je vrije tijd..niet koffie leuten maar poetsen.

 • ik vind de binnenstad er ook enorm saai en ongezellig door geworden,erg jaren 50 vertrutting.
  De coolsingel is zo doods zelfs op vrijdagavond,oke de mc Donald maakt het nog wat levendig voor de rest kan je een kanon afschieten zo rustig.
  Het gezapige jaren 50 leven is met dwang de stad ingekomen,nu nog de meiden weer achter de snelwasser en wringer,en de jongens met brylcreem op naar het werk.
  Wat denken de expats en buitenlandse studenten,wauw we gaan naar Rotterdam een bruisende stad vol levendigheid en vertier en vermaak met de beste dancings en uitgaansgelegenheden..waar je je niet zult vervelen,kortom een wereldstad die bruist van de energie.
  Nou beste expats en buitenlandse studenten,verheug je maar niet het zal je behoorlijk tegenvallen,of je moet de jaren 50 sfeer willen en vroeg naar bed,,nadat je op een hip barretjes terasje een kopje koffie hebt gedronken..zonder muziek en roken want dat past niet in een jaren 50 sfeer.
  Geen nachtleven is er meer,alles verboden,de hele Coolsingel kaal en leeg met een opzichtig verlicht stadhuis als voorbeeld van een corrigerende fabriek die de jaren 50 duidelijk moet inprenten.
  Rotterdam sober,gezapig,jaren 50,streng,tuttig,vol gedrags verplichtingen,geen uitgaansvertier,veel streng gezag,harde lijn van rechtse politici,strak regiem van leefbaar die de jaren 50 stijl en strenge kostschool gevoel in de stad pompt.
  Leefbaar wil de schillenboer al in de stad terug,straks de voddenman en de scharensliep ook?De pottenkijker weer langs de deuren laten gaan en huishoudscholen weer opzetten om meisjes weer met schort en strik in het haar de was te kunnen laten doen met een waschplank,wellicht verplicht tollen op straat en een hoepel voor kinderen?
  En straks de vernieuwde Coolsingel leuk..paardekoetsjes met dames van stand die met lange rok en mooie hoed flaneren langs het stadhuis,en rijke heren met pak en bolhoed die de nog maagdelijke dames hoffelijk groeten..niet fluiten verboden!
  De deftige gezinnetjes die met hun kinderwagens wandelend langs de rustige coolsingel lopen wanend zich in een dorp te bevinden a la Wim Sonneveld.
  Willen hippe hipsters en moderne stadsmensen dit?

 • Beetje late reacties. Waarom velen een hekel hebben aan hipsters. Nou misschien dat het iets te maken kan hebben dat helaas het grootste deel van deze 20ers (vaak bevoordeelde individuen) die je met de nek aankijken en waar Rotterdam al jaren de officieuze leefregel hanteert vooral voor allochtonen. “Wij groeten elkaar” doen hipsters dat meestal niet. Ze hebben totaal geen gevoel voor Rotterdamse humor en mogen wat mij betreft weer lekker terugverhuizen naar hun vinexwijkjes. En natuurlijk generaliseer ik hier maar wees oprecht als hipster en get of your high horse.

 • Kathinka, erger nog dit hippe gepeupel lopen met hun monden vol mooie termen zoals de inclusieve samenleving en als het om presenteren gaat (vooral voor subsidies) weten ze echt te imponeren en komt er zelfs wel eens een Fatima of Pjotr langs maar meer als een excuustruus om te laten zien dat ze zo correct zijn. Maar kijk voor de gein is naar hun Facebook vriendenlijst. Ik denk dat Geert Wilders meer moslims en verdere allochtonen als FB vriend heeft als de gemiddelde hipster. Ja, ik ben be-vooroordeelt omdat ik niet bij dat soort mensen hoor. Ik ben een Rotterdammer met een mening die niet in de onderwijsbankjes wordt onderwezen en tijdens colleges zeker niet wordt gewaardeerd. Een vleugje Trumpiaans, een vleugje conservatief, een vleugje rebels maar vooral voor het gezin, hard werk en no nonsense… maar ja die WIJ samenleving he. En waar is waar je heb er werkelijk pareltjes tussen zitten en oprecht lieve en goedwillende mensen maar het grootste deel leeft in een werkelijkheid zoals die zou kunnen zijn en niet zoals die is. Daarom worden mensen zoals ik weggezet als onwenselijk of deplorable terwijl kijk mijn facebook eens. Vol allochtonen en haast geen hipster te bekennen… 😉 Ik zou graag eens met je willen sparren over dit onderwerp… Bakkie??? Weet wel een leuk hipstertentje… of 20…

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures