Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Deze week een extra lange editie van Ferrie Weeda, die de vloer aanveegt met het ‘Gesprek met de stad’. Wegwezen nou met je weeïge, naïef-megalomaan optimistische geneuzel.

DBS-OctaviaVanHorik
Beeld door: beeld: Octavia van Horik

“Wachten op de toekomst, daar zijn we niet van in Rotterdam. Hier geven we de toekomst graag zelf vorm. Deze stad is van de pioniers. Mensen met een idee, die de behoefte zien, de ruimte pakken, ervoor gaan en het waarmaken.” Je zou zeggen, dit is bombastisch proza uit pakweg 1947, toen de stad plat lag, gezinnen met tig kinderen in zolderkamertjes woonden en aardappelen nog op de bon waren. Aan den slag, Rotterdammer!
Niet dus. Bovenstaand citaat komt uit het startdocument van ‘Het verhaal van de stad’. Rotterdamse ambtenaren en bestuurders voerden op basis hiervan de afgelopen weken het ‘Gesprek met de stad’. Resultaat: bijna 10.000 stadsgenoten gaven hun droombeeld van Rotterdam in 2037.
Dromen scherpt de geest en vooruitkijken is belangrijk. Het Gesprek met de stad doet echter een flink aantal vragen rijzen. Voor wie is dit project in essentie bedoeld? Waarom kijken we maar liefst 20 jaar vooruit, en niet 5 jaar of 10 jaar? Welke waarde hebben de resultaten voor het gemeentelijk beleid? Wat zegt dit project over de problemen waar de stad nu mee kampt? Wat zegt het over het actuele functioneren van het gemeentelijk apparaat?

1 aprilgrap

Oorspronkelijk was het Verhaal van de stad een ideetje van het college van B&W. Het kwam een jaar geleden via een tweet van wethouder Joost Eerdmans naar buiten, en werd met scepsis ontvangen door de oppositie in de gemeenteraad (1 aprilgrap, vreemde timing halverwege de rit van dit college, ambtelijke capaciteit kan wat nuttiger worden ingesteld). Maar de raad ging uiteindelijk mee. Want héél veel Rotterdammers zouden “het verhaal bouwen”, zo verzekerde Eerdmans. En na de werksessies in het college zouden ook werksessies met de raadsleden plaatsvinden. Er werd een heuse ‘begeleidingscommissie Verhaal van de Stad’ ingesteld, en het hele plan werd eind 2016 bekrachtigd: “Deze vernieuwende aanpak en samenwerking is voor zover ons bekend uniek.”
Het startdocument ademt een weeïg, naïef-megalomaan optimisme. “Onze droom is een gezamenlijk verhaal van de stad. Begrijpelijk, uitdagend, inspirerend én concreet. Waarvoor we het beste uit onszelf naar boven moeten halen om het beste voor onszelf en Rotterdam te realiseren. Grensverleggend. Werelds. No-nonsense. Niet een verhaal waar niemand tegen is. Maar een verhaal waar iedereen vóór is.”

Ik doe mijn best, maar ik begrijp geen bal van deze passage: “Een grensverleggende inspirerende concrete no-nonsense droom waarvoor je het beste uit jezelf naar boven haalt is niet een gezamenlijk verhaal waar niemand tegen is.” WTF? Ik ben blij dat ze elkaar in de raad gevonden hebben in een positief droombeeld (normaal jagen ze elkaar in de gordijnen), maar deze utopie is schizofreen.

Fantastische teambuildingervaring

Ik hou mijn hart vast voor het Verhaal van de stad… zou dat ook zo’n gnostisch-hermetische verhandeling worden? En nog belangrijker: ik hou mijn hart vast voor de prioriteiten van het gemeentebestuur en de gemeenteraad. Is de fixatie op de toekomst niet een schaamlap? De utopie wordt centraal gesteld, waardoor de aandacht wordt afgeleid van de actuele problemen in de stad ­ samenhangend met maatschappelijke én politieke tegenstellingen. Helaas is het stadhuis te vaak een uitvergroting van tegenstellingen, en worden problemen niet constructief opgelost. De berichten over ‘angstcultuur’ onder ambtenaren en de dreiging om de rekenkamer voor de rechter te slepen, zijn hier recente voorbeelden van.
Maar laten we positief eindigen. Het Gesprek met de stad was ongetwijfeld een fantastische teambuildingervaring voor raadsleden, wethouders, burgemeester en ambtenaren. En er is ook nog eens contact gelegd met burgers in het wild! De volgende stap is hopelijk het bijschroeven van het ambitieniveau: De Coolsingel die het beste uit zichzelf naar boven haalt voor de stad van nu.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Ferrie

Ferrie Weeda

Ferrie Weeda (1977) studeerde geschiedenis en Nederlands. Zijn wieg stond aan de Coolhaven – nog steeds zijn domein. Ferrie houdt van publiek en van de stad. Hij is voorzitter van BuurtBestuurt Coolhaveneiland. Als stadsgids en schrijver deelt hij zijn betrokken en bevlogen verhalen over geschiedenis, samenleving en cultuur. Gerrit, Ferries jack-russell uit Tiel, is vernoemd naar Erasmus.

[email protected]

Profiel-pagina
photo profile

Octavia van Horik

Illustrator

Octavia van Horik (1987) is grafisch ontwerper, illustrator en Rotterdammer sinds 2008. In haar werk gaat ze op zoek naar de grenzen van het medium om te kijken wat daar aan te morrelen valt. Een setje regels is er nu eenmaal om gebroken te worden.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
 1. Profielbeeld van Anke Griffioen
  Anke Griffioen

  Topstuk, helemaal eens ! In mijn rol als schaduwwethouder bestuurlijke vernieuwing heb ik dit punt in de zijlijn al eerder aangekaart. Ik was in een voorfase uitgenodigd als ‘stadsexpert’ om mee te denken over de aanpak. Die uitnodig was ook onzinnig opgesteld dus ik stelde net als Ferry vragen naar voor wie is dit bedoelt ? Wat is de status ? en heeft het college het niet druk genoeg met alle ideeën en wensen die vanuit de stad nu al worden aangedragen ? Waarom deze onzinnige vlucht vooruit ? Ik kreeg geen enkele reactie na herhaald verzoek dus haakte gelijk af en het zakte weg in mijn geheugen. Totdat ik ineens al die posters zag met slogans “in 2037 veegt u zelf uw stoep in ruil voor minder belasting ? ‘in 2037 kijkt u dan via webcam bij u kinderen in de klas om de leerkracht te controleren’ . Het was dus nog erger dan ik had gedacht……….. dit heeft natuurlijk niets met participatie te maken of het dichten van de kloof tussen burgers en politiek. Het is ook geen serieuze poging van het college om de wensen van het volk te vernemen, daar zijn echt veel meer doordachte en effectievere wegen voor. Dit is gewoon een hele goedkope PR stunt van het college voor 600.000. Hiermee verliest het college vertrouwen in plaats van dat ze dat versterkt. Schaamteloos.

  uw st>gebeurt er met de die sl maar vond die uitnodiging zo onzinnig dat ik die gelijk wou afzeggen maar

 2. Profielbeeld van Rob Houkes
  Rob Houkes

  Goed stuk. Leuk geschreven. Over de inhoud: ik vermoed inderdaad dat dit soort gemeentelijke manoeuvres een afleiding is van de huidige problemen in de stad en meer nog een afleiding van focussen op het huidige beleid. Houd de burgers leuk bezig dan bemoeien ze zich niet met onze zaken nú.
  note: definition of manoeuvre by The Free Dictionary
  1. a contrived, complicated, and possibly deceptive plan or action, political manoeuvre
  ( gecombineerd, ingewikkeld, en misschien bedrieglijk plan of actie, politieke manoeuvre)

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.