Ga naar de inhoud

De Rekenkamer voor de rechter: het moet niet gekker worden

Dankzij de Rekenkamer weten we dat de gemeente nog steeds zo lek is als een mandje. Irritant? Mooi. Laten we niet vergeten dat de Rekenkameronderzoekers voor ons de macht controleren, zegt Peter van Heemst.

Peter
Peter van Heemst beeld: Jeroen Van de Ruit

Al 5 reacties — discussieer mee!

 • Idealiter hoort de gemeente niet hiervoor naar de rechter te gaan, daar heb je een punt en dat doen ze meestal dus ook niet bij de andere rapporten van de rekenkamer volgens mij.

  Maar dit is volgens mij een uitzonderingsgeval waarbij er eventueel nog makkelijker gegevens van meer dan 600.000 Rotterdammers op straat kunnen komen. Is het juist niet handig dat de rechter, die ook onafhankelijk is, kijkt of het in ons belang is om het rapport openbaar te maken?

  Ik vind het te makkelijk geredeneerd dat directe openbaarmaking altijd de beste optie is voor Rotterdammers. Maar dit moet wel gebeuren als de belangrijkste lekken zijn gedicht, dus binnen een half jaar als dat kan.

 • Overheid incl Rotterdam functie al tientallen jaren niet goed! Hoe kunnen anders Vogelaarswijken ontstaan, voedselbanken er zijn, kloof tussen arm en rijk groter en groter, steeds groter groeiende intolerantie en wat dacht men van MH-17! Echte problemen worden niet aangepakt, het is allemaal pluche.

  On-topic; hoe zit het bij andere gemeente met de beveiliging? Vind elke gemeente het wiel opnieuw uit? Je zou zeggen dat gemeentes samenwerken op dit soort vlakken.

 • De discussie over de functie van de rekenkamer is onnodig, zo hebben we met elkaar afgesproken hoe zaken in de hand gehouden kunnen worden. Macht corrumpeert immers heel gemakkelijk. Een andere zaak is of je de “criminelen” van deze wereld altijd op het spoor moet zetten van zaken die je niet zo handig hebt gedaan. Ik denk van niet. Als ze het zelf uitvinden is het al erg genoeg, waarom ze helpen. Nee waar het om gaat is dat er al eerder is vastgesteld dat er iets loos is en dat men daar niet of niet genoeg aan heeft gedaan. Daar zou ik een rechtsgang wel op zijn plaats vinden. Fouten maken is jammer maar oplossen toont je werkelijk karakter. Via de rechter kan je afdwingen dat er wel wat aangedaan wordt. Meer burgers en organisaties zouden onze overheden moeten dwingen om gemaakte afspraken na te komen.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures