Dankzij de Rekenkamer weten we dat de gemeente nog steeds zo lek is als een mandje. Irritant? Mooi. Laten we niet vergeten dat de Rekenkameronderzoekers voor ons de macht controleren, zegt Peter van Heemst.
Gerelateerde inhoud
Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam
We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.
Al 5 reacties — discussieer mee!
Idealiter hoort de gemeente niet hiervoor naar de rechter te gaan, daar heb je een punt en dat doen ze meestal dus ook niet bij de andere rapporten van de rekenkamer volgens mij.
Maar dit is volgens mij een uitzonderingsgeval waarbij er eventueel nog makkelijker gegevens van meer dan 600.000 Rotterdammers op straat kunnen komen. Is het juist niet handig dat de rechter, die ook onafhankelijk is, kijkt of het in ons belang is om het rapport openbaar te maken?
Ik vind het te makkelijk geredeneerd dat directe openbaarmaking altijd de beste optie is voor Rotterdammers. Maar dit moet wel gebeuren als de belangrijkste lekken zijn gedicht, dus binnen een half jaar als dat kan.
Het probleem is juist dat het dicht maken van die lekken niet gebeurd. Dus met die gedachtegang kan het rapport kan nooit openbaar gemaakt worden.
Ah, het gaat dus niet over de lekken zelf maar vooral waarom ze niet worden dichtgemaakt. Dan mag het inderdaad meteen openbaar
Overheid incl Rotterdam functie al tientallen jaren niet goed! Hoe kunnen anders Vogelaarswijken ontstaan, voedselbanken er zijn, kloof tussen arm en rijk groter en groter, steeds groter groeiende intolerantie en wat dacht men van MH-17! Echte problemen worden niet aangepakt, het is allemaal pluche.
On-topic; hoe zit het bij andere gemeente met de beveiliging? Vind elke gemeente het wiel opnieuw uit? Je zou zeggen dat gemeentes samenwerken op dit soort vlakken.
De discussie over de functie van de rekenkamer is onnodig, zo hebben we met elkaar afgesproken hoe zaken in de hand gehouden kunnen worden. Macht corrumpeert immers heel gemakkelijk. Een andere zaak is of je de “criminelen” van deze wereld altijd op het spoor moet zetten van zaken die je niet zo handig hebt gedaan. Ik denk van niet. Als ze het zelf uitvinden is het al erg genoeg, waarom ze helpen. Nee waar het om gaat is dat er al eerder is vastgesteld dat er iets loos is en dat men daar niet of niet genoeg aan heeft gedaan. Daar zou ik een rechtsgang wel op zijn plaats vinden. Fouten maken is jammer maar oplossen toont je werkelijk karakter. Via de rechter kan je afdwingen dat er wel wat aangedaan wordt. Meer burgers en organisaties zouden onze overheden moeten dwingen om gemaakte afspraken na te komen.