Ga naar de inhoud

De Witte Kaap — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Nieuw-Katendrechter Rob Houkes dacht in een gemêleerde volkswijk te komen wonen, maar niets was minder waar. Met lede ogen ziet hij de gentrificatie op Katendrecht aan. Voor Vers Beton schreef hij erover, en doet hij geen moeite om zijn ergernis te verbergen.

Gentrificatie, aangezwengeld door woningbouwverenigingen en Gemeentebeleid, is op Katendrecht compleet. Kort door de bocht is gentrificatie het aantrekken van kapitaalkrachtige nieuwe bewoners en (daarmee gepaard gaande) verdringing van de lagere klassen in een stadsdeel. Cody Hochstenbach schreef voor Vers Beton laatst een stuk over overheid gestuurde gentrificatie in Rotterdam. Voor Katendrecht blijkt dit te betekenen dat de diversiteit en veelkleurigheid sterk afneemt en de bevolking steeds homogener, in dit geval witter, wordt.

Al 46 reacties — discussieer mee!

 • Vroeger was de Dordtselaan een straat op stand, de rijken woonde daar, nu behoort het tot één van de Vogelaarswijken, de straten daarachter, voorheen oer Rotterdams, nu is de voertaal niet NL en zijn er welgeteld 4 ‘blanke’ winkels in de straat te vinden (sexshop, kroeg, Elgo en viswinkel). Vroeger mocht je niet zeggen dat het verpauperd werd of zoals Rob het brengt, ik draai hem om ‘het aantrekken van kapitaalarme nieuwe bewoners en (daarmee gepaard gaande) verdringing van de hogere klassen in een stadsdeel’. In de tijd voor Nacht van de Kaap en dergelijke, was de Kaap een no-go zone, is dat wat je terug wilt? Waar je mee omgaat, daarmee raak je besmet, en als het niveau omhoog gaat in de wijk, zullen daar velen van meeprofiteren. Rotterdam kent de meest laag opgeleide mensen en de hoogste werkeloosheid, dat ligt ook wel degelijk aan de samenstelling van de stad cq wijken.

  Katendrecht, hoerenwijk, man man man, weet je hoe lang dat geleden is!!!!!
  De wat hoger opgeleide ‘allochtonen’ of de ‘allochtoon’ die een beter bestaan wil voor hun kinderen zijn massaal vertrokken uit de buurt en o.a. verhuisd naar randgemeentes, zoals Capelle.
  Ik ben geboren en getogen op de Dordtselaan een goede 40 jaar geleden en kom er nog steeds zeer regelmatig.

  Voor de rest een typisch Rotterdams stuk, lekker zeuren om het zeiken.

 • De gentrificatie van slechte wijken is in Rotterdam en in de jaren 60/70 zeer verstedelijkte randgemeenten dals Vlaardingen en Maassluis de afgelopen jaren ingezet. Mocht ook wel. Crooswijk, Katendrecht, Delfshaven, Vlaardingen Oost (achter het station) en de Burgermeesterswijk in Maassluis hadden het gewoon keihard nodig. Zijn altijd mensen van ver buiten de regio die menen te kunnen zeggen/beoordelen wat goed is voor Rotterdam. Begrijpen niets van de enorme problemen en verpaupering waar Rotterdam en dus randgemeenten als Schiedam, Vlaardingen en Maassluis te maken hebben gehad de afgelopen 20,30 jaar. Om een lang verhaal kort te maken: mogen we hier ook eens wat welvarender worden?

  • Precies. Eerst klagen dat de stad de hogere- en middeninkomens niet aan zich wist te binden en over de daaruit voortvloeiende eenzijdige bevolkingssamenstelling, maar zodra dat wel lukt klagen over gentrificatie van een heel, heel klein stukje van een overigens verder nog steeds zeer eenzijdig Rotterdam-Zuid. Gevalletje cake, eat it too. En echt: nergens ter wereld kan een mens nog voor een habbekrats op een binnenstedelijke triple-A locatie wonen, wen er maar aan.

   • Peter,waarom willen die hogere inkomens nu eigenlijk in een triple-A locatie persee wonen?
    Wat is nu die reden dat ze dat met alle intentie zo graag willen?
    Is dit voor de blokker,action,wibra,h&m,kruidvat,etos,zeeman,zara of voor het gezellige uitgaansleven op het Stadhuisplein met de baja en de coconuts? gaan ze daar veel uit?
    Die glas wijn en die duurdere appartementen kunnen ze overal in de stad vinden,waarom perse in een buurt waar de huidige bewoners worden weg gecentrificeert?
    De werkelijke reden is dat die rijken vaak niet eens werken in de stad of enig binding hebben met Rotterdam of de Rotterdamse mentaliteit,ze zitten in die woningen puur omdat ze het geld hebben en de gemeenten van elke grote en door populisme en theatrale gedreven besturen,de stad en dan met name het centrum willen gebruiken als paradepaardje.
    Dit alles om globale redenen,daar kan je als burger niets tegen doen.
    De gemeenten doen wat makelaars,banken en bedrijven willen zien om zo mee te kunnen doen met de globale handelingen die men bedrijft.
    Tegen woordig kan je beter zorgen dat je koelkast vol is en dat je uberhaupt nog een dak boven je hoofd hebt,laat die gemeenten en globaliserende makelaars en bedrijven maar zich uitsloven in de centrumgebieden.
    En ook die hippe jongeling /alleenstaande homoseksuele oudere man die straks eenzaam en depri in hun appartement zitten op 20 hoog en op internet een date zoeken kun je beter meelij mee hebben,wel leuk die aparte spotlamp en dat artistieke tafeltje,en je lege bed en liefdeloze eenzame leven op 20 hoog,ach ja je kan ook een glaasje wijn drinken op een terrasje en onzin babbelen hoe goed je het hebt en hoe hoog je zou zijn opgeleid..en daarna weer eenzaam naar je appartement,waar je buren zelf zich afzonderen en jij weer even op internet een date voor de volgende dag kan zoeken.
    Wat een leven.

   • Overal is een trek naar de steden gaande: daar is het werk, daar zijn de culturele voorzieningen, terwijl de periferie wegkwijnt. In toenemende mate blijven gezinnen (ook als kinderen komen) in de stad. Ook een mondiale trend. Dus is er behoefte aan woningen voor die categorie. Laat nu Rotterdam-Zuid die categorie goed kunnen gebruiken, juist om de druk op al die probleemwijken te verlichten. Die grootstedelijke problematiek behoeft hier geen verdere toelichting, dat hebben anderen hier al gedaan. Komt er eindelijk een positieve impuls, is het weer niet goed. Ik begrijp dat gejammer niet. Althans niet zolang we geen Amsterdamse toestanden hebben en dat is nog lang het geval niet. What’s the problem ?

   • Rond 2000 waren de statistieken:

    A’dam: 55% hoogopgeleid
    Den Haag idem
    Utrecht: 75%

    En Rotterdam…15%.

    De werkloosheid is nog stéeds het hoogste van het hele land in de Rijnmond.

    Buiten de regio vond iedereen het een lelijke, arme en gevaarlijke stad. Dus nee, gentrificatie is broodnodig als je het mij vraagt. Laat de andere grote steden maar een keer ‘voortrekker’ worden op het gebied van sociale en economische problemen.

   • inderdaad!
    En rotterdam is ook een hele hele grote stad he,logisch dat dan hier meer mensen met een bepaald item wonen dan in een kleine stad,in een grote taart zit meer slagroom en cake dan in een klein gebakje.
    Vandaar dat er in Rotterdam dan meer werklozen zouden wonen,nou en?
    Daarom is het BASISINKOMEN de enige echte oplossing,ook om populisme en kapsones van mensen zoals peter hierboven in te dammen,en hun net als een echte nuchtere Rotterdammer in Rotterdam te laten wonen zonder kapsies en naast de schoentjes loperij.

 • Ben het er helemaal mee eens. NvdK is een inhoudsloos zuipfestijn geworden, ik ga er niet meer heen. En de gemeente wil inderdaad alleen maar rijke blanken in de stad, dat beleid zie je overal. Ze zeggen wel dat ze een diverser woningaanbod willen, maar in de praktijk worden er allleen onbetaalbare blokkendozen neergezet op de paar plekken die nog betaalbaar zijn en verdwijnt de diversiteit. Als het echt om divers woningaanbod zou gaan, zouden ze ook goedkope woningen neer moeten zetten in Kralingen en Hillegersberg, maar daar hoor ik ze niet over. De Kaap is inmiddels zo goed ‘gelukt’ dat ik er met mijn bovenmodaal salaris niet eens meer terecht kan.

  Ik hoop dat ze met hun tengels van de rest van Zuid afblijven voor dat ook verandert in een attractiepark voor slingerende toeristen op huurfietsen. Laat ze nou eens zorgen dat de huizen van mensen die er wonen beter geïsoleerd en onderhouden worden, dan zou het echt gaan om kwaliteit en betere omstandigheden voor bewoners. Dan hadden die bewoners ook niet zo het idee dat ze tweederangsburgers zijn, en konden ze hun geld misschien in de lokale economie steken in plaats van in stookkosten.

 • Lachwekkend gewoon hoe een witte academicus hier verstrikt raakt in zijn eigen verhaal. Want we mogen de oude Kaap niet idealiseren, maar de nieuwe wil hij exclusief voor zichzelf houden. Met alle kritiek die er op de aanpak mogelijk is: de oude Kaap was een dramatisch stadsgetto met dichtgetimmerde panden, een tot en met verloederd cul-de-sac, met dank aan de door Rob omhooggestoken inwoners van die tijd. Een stadsdeel opkrikken zonder die gehate bakfietsgezinnen, de creatieven en mensen die geld en middelen kunnen inbrengen, dat gaat niet beste Rob. En de tijd dat de overheid ad fundum woningcorporaties van middelen voorzag ligt ook al enige decennia achter ons. Deal with it.

 • Helemaal geen reactie op de stuk tekst “Sinds wanneer sluiten ze een heel woongebied af? Het ‘feest’ gaat tot vier uur ‘s nachts door. ”

  Een woongebied afzetten voor een feest (heb ik het goed gelezen en is het geen ‘woongebied’ maar een industrie-gebied waar andere regels voor gelden?) 20 x per jaar ofzo?

 • Ik begrijp de afkeer van het koketteren met roemruchte verleden , dat al jaren niet meer bestaat.
  Nog even en er komt een prostitutiemuseum met bijbehorende app.
  Aan de andere kant Katendrecht was tot voor kort echt een probleemgebied door continue alleen kansarme groepen te plaatsen.
  Jammer Rob dat jezelf de gentrificatie verder bevorderd door op Katendrecht te komen wonen.Waar was je 10 jaar geleden? Was het toen te onveilig?
  Wat me intrigeert , je doet hier lekker aan mee , waarom het woord blank niet meer gebruikt wordt , tegenwoordig begrijp ik ,moet ik mij als wit zien.
  Proef hier toch een vorm van negatieve kwalificatie in…
  Is dit een vorm van zelfbevlekking?

 • Ik doe ook even geen moeite om mijn ergernissen aan Rob Houkes te verbergen;

  – Het draait allemaal om geld!: Ach gut: wow Rob bedankt voor je geweldige inzicht in de wereld van grootstedelijke vastgoed en gebiedsontwikkeling. Noem mij één wereldstad waar niet de meest aantrekkelijke gebieden het duurste zijn. Misschien kan je naast literatuur en filosofie in Amsterdam nog een keer economie in Rotterdam gaan studeren?

  – Rob vergeet even dat hoe veel en hoe lang de gemeente heeft geïnvesteerd om Katendrecht na een jaar of 15 tot dit succes te hebben kunnen krijgen: Dat deze investeringen weer terug verdiend moeten worden vergeet hij even voor het gemak

  – Als Rob werkelijk denkt dat er op de Kaap alleen maar witte elite kindjes wonen met dito gezinsachtergrond moet hij maar eens gaan praten met docenten van basisscholen de Schalm en de Globetrotter: er zijn nog steeds veel leerlingen met enorme thuis problemen en schrijnende gevallen van armoede

  – En tot slot Rob voldoet zelf exact aan de import bewoner waar hij blijkbaar een probleem mee heeft: In tegenstelling tot veel Kapenezen (in sociale huurflats) heb jij hebt de mogelijkheden om te verhuizen Rob, als je iets anders wil ga je toch lekker verhuizen naar een plek waar je eigen soort niet tegen komt: aan de overkant heb je de Afrikaanderwijk helemaal voor jezelf

  Wees blij dat Rotterdam eens een succesverhaal kan hebben in plaats van de neerwaartse spiraal van de afgelopen 50 jaar. En wees gerust heel Rotterdam is nog altijd : werkloosheidstad nummer 1, laagst opgeleide stad, meest vette (overgewicht) stad, meest arme stad en meest ongezonde stad dus tel uit je winst..

  • Beste Jaap, ben het voor een groot deel eigenlijk wel met je eens. Ben me bewust dat ik ergernis opwek maar is misschien komt dat gedeeltelijk ook door ‘niet lezen wat er staat’; ik heb bijvoorbeeld nergens gezegd dat ik denk dat er alleen maar witte elitekindjes wonen op de Kaap, en is jouw ergernis dus niet overal helemaal terecht.
   Neem even de moeite om mijn antwoord te lezen op 28 april (00:52) op de reactie van ‘0’ op 27 april (19:16); misschien zet dat een en ander in perspectief.

 • Wat een zuur zeikstuk is dit zeg. “Nieuw-Katendrechter Rob Houkes dacht in een gemêleerde volkswijk te komen wonen, maar niets was minder waar. Met lede ogen ziet hij de gentrificatie op Katendrecht aan.” Rob heeft helemaal niet nagedacht, anders zou hij dit niet geschreven hebben. Beetje research doen in de buurt kan geen kwaad als je ergens gaat wonen.

  Daarbij, kan iemand mij uitleggen wat er – excusez le mot – godverdomme erg is aan een buurt waar hoogopgeleide, niet-agressieve, niet-stelende, drugsgebruikende, netjes belastingbetalende mensen wonen?

  Beste Rob, je kunt er wel een afkeer van hebben maar jij BENT de gentrificatie op Katendrecht. Dat je dat niet door hebt is stuitend. Dat je daarvoor een podium krijgt hier nog veel erger.

 • Als geboren katendrechtste (1949) kan ik je verzekeren dat de Kaap ooit zo wit was als de maandag was. Afgezien van een aantal jazzclubs bevolkte oude Zeeuwen het schiereiland. Het was een plek waar gewone Rotterdammers woonden, met werk en een gezin. Niet heel rijk en ook niet heel arm. De enige ‘nieuwe’ bewoners waren de Chinezen en 1,5 Griek. Toen de prostitutie steeds gewelddadiger werd en idem de drugmaffia bezit nam van de Kaap veranderde dat. De wijk ging achteruit, werd onveilig en een ‘no go’ area. Veel bewoners verlieten de kaap. Niet vanwege de ‘rijke witten’, maar vanwege de totale verpaupering. Ik vind het prachtig dat dit stadsdeel weer in ere wordt hersteld en ik ga zeker terug om daar mijn oude dag te slijten.

 • Wat ik me afvraag is in hoeverre de eigen bewoners hierover zijn bevraagd? Delen zij deze mening of is dit vooral een vakgerelateerde visie? Want die is voor de hand liggend om te geven vanuit de vakliteratuur en eens dat je het risico op het verliezen van de authenticiteit – dat juist een kracht is – moet voorkomen. In principe geen lege huls verkopen. Maar hoe kijken de bewoners daar zelf tegenaan?

 • Er lijkt wel een hetze te ontstaan bij schrijvers van Vers Beton tegen de welgestelde autochtoon die bij het krijgen van kinderen niet meer voor de Vinex in Barendrecht/Berkel kiest, maar ‘gelukkig’ voor het (binnen)stedelijke wonen in Rotterdam. Alsof Rotterdam dan niet meer exclusief is voor de mensen aan de zelfkant van de maatschappij of mensen met een migrantenachtergrond. Die overigens de afgelopen 40 jaar de autochtonen hebben verdreven uit de oude stadswijken, vanwege diverse (on)bewuste redenen.

 • Beste Tom,
  Er hebben nooit welgestelden op de kaap gewoond.
  In de oude Rotterdamse wijken hebben nagenoeg nooit welgestelden gewoond.
  In die oude stadswijken woonden de gewone scharensliep,orgeldraaier,putjesscheppers,wasmeiden,loopmeiden,havenarbeiders,en op de kaap ook zo de vrouwen van lichte zeden.
  Van rijken is daar nooit sprake geweest.de rijken hadden sowieso altijd al en nu nog steeds hun eigen enclaves die ze nooit zijn kwijtgeraakt of eruit zijn verdreven,zoals Hillegersberg,Kralingen en andere singels waar herenhuizen staan.
  Dus die anekdote van jou gaat niet op.
  De gewone Tante Nel of Ome Joop konden heel gemakkelijk in de jaren 70 en 80 goedkope en leuke woningen huren in Zevenkamp en Capelle,daar werden toen nieuwe wijken gebouwd en de autochtonen wilden meteen daar naartoe,tuurlijk centrale verwarming,douche en mooie tuin en alles spiksplinternieuw.
  De oude twee op een trap in de oude stadwijken zoals de kaap wilden de autochtonen plots niet meer,stel je voor je buuf verhuist naar zevenkamp en jij blijft achter met een gaskachel en een geiser en lavet?
  Nee de autochtone Bep en Joop keken neer op hun buurtje en wilden weg,dat kon toen heel gemakkelijk.
  De zevenkampse woningen waren toen ook sociaal verhuurd vandaar.
  Dus de oude woninkjes met gaskachel werden verhuurd aan mensen die dat minder erg vonden en ook een huis nodig hadden en hier werkten.
  Dat die hier gebleven zijn en nu ook in die wijken zijn blijven wonen,en doordat Zevenkamp en Capelle ook ineens vrije sector werd,is de autochtone Nel en Joop een beetje in het verkeerde keelgat geschoten.
  Ze wilden nu ook ineens wel in hun oude wijk wonen ja nu weer wel he?
  Maar van rijken die met opzet zouden zijn verdreven is geen sprake.
  Gentrificatie is alleen handig voor rijken en makelaars die eraan kunnen verdienen.gezelligheid is hiermee ver te zoeken.
  De rijken hebben altijd zoveel keus gehad en hebben die nog steeds omzich te vestigen waar zij willen geld zat,zitten die op die oude straatjes en buurtjes te wachten?
  Nee de gemeente geeft hen deze wijkjes kado!
  Maar dan wel met duurdere huur en veel inzet van gemeente om opknappen van die wijk en geld erin te pompen wat eerst er niet was,om die rijken er te vestigen.
  Het is me een raadsel wat ze er nou te zoeken hebben,zo heet op de kolen zaten ze toch niet te wachten op en huis daar?
  Er wordt zat gebouwd hoor,woontorens genoeg met prijzen waar je U tegen zegt,dus de “verdreven Rijken”hebben nooit iets te klagen gehad,wellicht is dit gewoon een goed middel om paupers,allochtonen,minderheden te verjagen en hun buurt uit te krijgen,zodat de gewone autochtoon denkt ja denkt dat zij er bij horen.Fout een bakfiets hoog opgeleide heeft niets met Nel of sjaan uit de oude wijk,die vinden ze te ordinair en aso.
  Ik heb gewoond op de Dordtselaan en me moeder hing de was op een lijn en hing ze met krulspelden uit het raam om het uur een stofdoek uit te kloppen voor de buren,waren allemaal gewone arme mensen hoor.

 • Tom waar staan al die huidige woningen waar die ‘verdreven autochtonen”heen verhuist waren,en wat gebeurt er met die achtergelaten woning in Barendrecht/Berkel als die verdreven autochtoon in Rotterdam komt wonen?
  Een vraag die men niet stelt is wat gebeurt er met de huidige woningen van de rijke welgestelde hippe autochtoon die nu in Rotterdam komt wonen?
  Want als er massaal nieuwe woontorens en koopwoningen worden gerealiseerd voor deze groep,waar vandaan komen zij dan?
  Ze waren gevlucht zegt men oke..en nu komen ze weer terug oke..en hun huidige woning wat gebeurt daar dan mee?wie gaat daar in wonen dan?
  Die rijke hippe mensen lopen niet te zwerven op straat lijkt me,dus wanneer zij hier komen wonen wat is het adres van hun huidige woning dan en wat doen ze ermee?
  Kunnen die verhuurt worden in sociale status aan de huidige pispaaltjes van de stad dan?

 • Tuurlijk ben ik onderdeel van het “probleem”. Geworden. Tegen wil en dank. Eigenlijk maakt dat het een beetje pijnlijk. Maar – tegenvraag – ben jij niet voor een stad, woon jij niet graag op een plek met verschillen en diversiteit of opteer je voor een monocultuur? In mijn ogen is dat de wereld niet, niet meer, niet in Nederland. Typisch genoeg heeft hier wethouder Schneider de portefeuille Wonen én Integratie maar de praktijk lijkt meer gericht op segregatie. Maak jij je daar geen zorgen over? Gaan we met de ogen dicht in onze respectievelijke enclaves wonen? Wat voor stad wil Rotterdam eigenlijk zijn? Een wereldstad of een provincieplaats?
  En dan wat anders: de realiteit in stedenbouw gaat gewoon over geld, veel geld. Bouwers houden zich met bovenstaande niet bezig, die zijn echt niet bezig het fijn voor de mensen te maken maar met geld maken. En ook de meeste wethouders zijn niet zuiver op de graat, de voorgaande niet en deze ook zeker niet. Die willen gewoon een spoortje zetten. Ik denk stiekum wel eens dat dat soort mannen ergens iets tekort komt wat ze dringend moeten compenseren.
  Overigens, wit en hogeropgeleid – of laten we zeggen, redelijk goed opgeleid, wil zeker niet automatisch zeggen welvarend. Niet meer. Vaak integendeel.

 • Wijken zoals Spangen, Middelland, Provenierswijk alsook Liskwartier zijn behoorlijk ruim opgezet, zodat grotendeels de middenklasse hier goed kon leven. Deze wijken zijn vanaf begin jaren 70 overspoelt door grote stadsproblematiek, zoals drugs-, overbewoning-prostitutieoverlast, te denken aan Perron 0, GJ Jonghweg, drugsrunners etc. Hierdoor was de keuze van middenklasse die de mogelijkheid had om te verhuizen, naar veiligere oorden een eenvoudige keuze. Waarom mag deze (weggejaagde) middenklasse niet wederom in Rotterdam wonen. Ik ben dan ook groot voorstander dat Rotterdam woningen bij bouwt of renoveert en samenvoegd om ook deze middenklasse te behouden/aan te trekken om in Rotterdam een huis te kunnen kopen. Want verhoudingsgewijs heeft Rotterdam ten opzichte van Nederland een schrikbarend hoge hoeveelheid aan goedkope ongeschikte (huur)woningvoorraad. Te denken dat sowieso maar 1/3 van de voorraad koopwoningen zijn, mag er voor deze vraag bijgebouwd worden.

 • De zogenaamde middenklasse is niet weggejaagd,die middenklasse had normaal geen huis in een straatje op de kaap,en ook niet in een andere wijk voor het werkvolk.
  Deze middenklasse waar men het hier over hebt zijn twee verdieners met enorm goede banen,zeg maar advocaat of rechter.
  De gewone werkslaaf werkend in de bouw of als kassamedewerkster die een gezin moeten onderhouden kunnen die hoge huren/koopprijzen niet betalen.
  Deze appartementen die worden bijgebouwd en worden samengevoegd zijn voor de alleenstaande hoogverdiener en de samenwonende tweeverdieners zonder kinderen.
  En Rotterdam heeft wellicht meer goedkopere huurwoningen in voorraad maar Rotterdam is dan ook een enorm grotere stad dan zeg maar delft of Rijswijk begrijp je?dan wonen er ook meer mensen zeg maar toch?
  en niet schrikbarend te noemen hoor,dat zou je van de wachttijden die mensen hebben te voorduren om zo’n goedkope huurwoning te mogen krijgen wel!
  Iedereen weet dat deze gentrificatie kunstmatig is opgezet met enorm veel lijken in de kast,die er ooit uit zullen vallen,want om een aantal wijken en straten voor de buhne hip,gezapig en oud Hollandsch jaren 50 uiterlijk te geven heeft de overheid en de gemeentebesturen van oa Rotterdam, een zeer groot aantal burgers hun kans op een huurwoning verkleind,vaste lasten omhoog geduwd,kunstmatige wijkveranderingen gebracht die on Rotterdams aanvoelen,subsidies gestopt van burgers,tal van onzinnige verplichtingen en nare wetten erbij ingevoegd om de stad deze vreemde kunstmatig te laten aanvoelen.

 • Ik geloof sowieso niet in al dat geplan, de stad zit in de lift. je hebt echt geen Rotterdamwet nodig om Rotterdam Zuid aantrekkelijk te maken voor investeerders, de markt doet zijn werk vanzelf.
  Nu Noord duurder wordt is Zuid een goed gebied om te investeren, de prijzen van de huizen zijn er nog lekker laag, je kan nog voor weinig een pand kopen en er een tuut met geld in gooien om het naar eigen inzicht te renoveren en te moderniseren.

 • Ik zou op dat onleesbare stukje klassehaat (rijke mensen, wie zijn dat ? waar is dat onzinnige statement op gestoeld of zitten alle advocaten en rechters ineens in Rotterdam ?) precies hetzelfde antwoord kunnen geven. In any case: voorzover ik haar betoog begrijp is het de aloude romantisering van de armoede. Die houdt Rotterdam-Zuid het liefst een pauperparadijs, is dat het ? Laat die eenzijdige bevolkingssamenstelling nu net het probleem zijn ! En zo zijn we weer terug bij af.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Nieuwbouwplannen verscheuren de Pompenburgflat

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Aan het Hofplein verrijst RISE, de hoogste woontoren van Europa. De sociale huurflat Pompenburg moet daarvoor worden gesloopt. De ooit zo harmonieuze sfeer in het karakteristieke wooncomplex is om te snijden. Maar komt die nieuwe toren er wel? Volgens experts kleven er veel risico’s aan het project, dat bovendien veel minder betaalbare woningen oplevert dan wordt voorgeschoteld.

 • Zeg Roodkapje waar ga je heen? De verkoop van de Delftsestraat is rond

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Een slepend verkoopproces, Amsterdamse ontwikkelaars, ‘verloren’ miljoenen en een gemeente die de spelregels steeds verandert. De verkoop van vier markante panden aan de Delftsestraat ging niet van een leien dakje. Alternatieve ontwikkelaars hebben (weer) het nakijken. “Met welke partijen ga je als gemeente nou in zee?”

 • Woningmarkt: “In Rotterdam liggen de kansen voor het oprapen”

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Hoe herverdeel je de woonruimte, is sloop nodig, wat kun je met leegstand? Ook de architecten van Platform Woonopgave worstelen met de wooncrisis. Ze komen alleen met andere oplossingen dan de gemeente en ontwikkelaars.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures