Ga naar de inhoud

Een enquête is niet geslaagd als er koppen rollen

De Waterfrontenquête is in meerdere opzichten een fascinerende exercitie, vindt Peter van Heemst. Lastig wordt het pas in de allerlaatste fase. Wat volgt op de onderste steen?

Peter
Peter van Heemst beeld: Jeroen Van de Ruit

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • Rik Grashoff van Groenlinks heeft de stad tientallen miljoenen gekost door zijn achterlijke urban podium plan, wat resulteerde in dat Rotterdam geen enkele poppodium over hield. Meneer zit nu in Den Haag, heeft promotie gemaakt. Niemand die je daar over hoort.

 • Valt mij op dat Van Heemst niet de enquête (van TK) noemt naar RSV in 1983. Heeft uiteindelijk de kop gekost van (wijlen) minister Gijs van Aardenne van EZ. Terwijl hij grotendeels de standpunten van de oppositie van PvdA (v.d. Hek) volgde. ‘Aangeschoten wild’, staat mij bij toen ik de RSV- enquête volgde voor HVV. Zelfs onze parlementsredactie vond dat minister moest opstappen terwijl hij alleen maar merderheid TK volgde.
  V.d. Hek heeft mij later verteld dat Van Aardenne misschien wel een van de betere ministers is geweest. Is dus een enquête pas geslaagd als koppen rollen? Soms wél, soms niét. Hangt van de situatie af.

 • Mooie achtergrond info dit. Na de Watergate hearings was deze enquête inderdaad het tweede parlementaire onderzoek dat me aan de buis gekluisterd hield. Fascinerend was het. En van hoog niveau.
  Ik heb niet bijgehouden/uitgezocht hoe vaak (of weinig) een enquêterapport tot het opstappen van een bewindspersoon heeft geleid. Maar ik weet wel dat sommige enquêtes waarbij dat niet gebeurde echt als succesvol zijn aan te merken omdat ze aanbevlingen hebben opgeleverd met grote inhoudelijke consequenties.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures