Ga naar de inhoud

Een enquête is niet geslaagd als er koppen rollen

De Waterfrontenquête is in meerdere opzichten een fascinerende exercitie, vindt Peter van Heemst. Lastig wordt het pas in de allerlaatste fase. Wat volgt op de onderste steen?

Peter
Peter van Heemst beeld: Jeroen Van de Ruit

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • Rik Grashoff van Groenlinks heeft de stad tientallen miljoenen gekost door zijn achterlijke urban podium plan, wat resulteerde in dat Rotterdam geen enkele poppodium over hield. Meneer zit nu in Den Haag, heeft promotie gemaakt. Niemand die je daar over hoort.

 • Valt mij op dat Van Heemst niet de enquête (van TK) noemt naar RSV in 1983. Heeft uiteindelijk de kop gekost van (wijlen) minister Gijs van Aardenne van EZ. Terwijl hij grotendeels de standpunten van de oppositie van PvdA (v.d. Hek) volgde. ‘Aangeschoten wild’, staat mij bij toen ik de RSV- enquête volgde voor HVV. Zelfs onze parlementsredactie vond dat minister moest opstappen terwijl hij alleen maar merderheid TK volgde.
  V.d. Hek heeft mij later verteld dat Van Aardenne misschien wel een van de betere ministers is geweest. Is dus een enquête pas geslaagd als koppen rollen? Soms wél, soms niét. Hangt van de situatie af.

 • Mooie achtergrond info dit. Na de Watergate hearings was deze enquête inderdaad het tweede parlementaire onderzoek dat me aan de buis gekluisterd hield. Fascinerend was het. En van hoog niveau.
  Ik heb niet bijgehouden/uitgezocht hoe vaak (of weinig) een enquêterapport tot het opstappen van een bewindspersoon heeft geleid. Maar ik weet wel dat sommige enquêtes waarbij dat niet gebeurde echt als succesvol zijn aan te merken omdat ze aanbevlingen hebben opgeleverd met grote inhoudelijke consequenties.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam