Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
BCkaeTXqrFoZ5cIt
Beeld door: beeld: Save The Banksy

Het Rotterdamse straatkunstcollectief Rewriters010 en Hiphop In Je Smoel zijn een crowdfundingactie gestart om een origineel kunstwerk van Banksy naar Nederland te halen. Het werk ‘Haight Street Rat’ is in handen van een kunstverzamelaar, die het werk over de hele wereld gratis tentoon wil stellen. Om het transport en de verzekering te financieren, is echter wel een flink bedrag nodig. Als er genoeg geld wordt opgehaald, volgt een expositie in LP2 waarin het werk van Banksy de hoofdrol speelt en waarin nog eens twintig kunstenaars zullen exposeren. De media buitelden over elkaar heen en Rotterdamse cultuurliefhebbers haastten zich naar de retweet-knop om dit nobele initiatief onder de aandacht te brengen. Een Banksy!

Waarde- en betekenisloos

Banksy is een straatkunstenaar wiens identiteit nog steeds onbekend is. Hij begon in de vroege jaren ’90 met het achterlaten van muurschilderingen in Bristol. Zijn herkenbare en soms grappige gestencilde beelden bestaan vaak uit een mix van beeld en tekst die een pacifistische en antikapitalistische boodschap verkondigen: STOP WAR, NO FUTURE, ENJOY YOUR LI(F)E.
Banksy werd onder het grote publiek bekend met zijn film Exit Through The Gift Shop en realiseerde in de loop der jaren straatkunst in veel Europese steden en de Verenigde Staten. In 2015 opende hij Dismaland, een naargeestige parodie op Disneyland. Hoewel hij zijn werk inmiddels een stuk verder heeft ontwikkeld, blijven context en actualiteit altijd belangrijke factoren.

Het is niet toevallig dat Banksy’s politieke boodschap goed gedijt als street art, een kunstvorm die zich afzet tegen commodificatie. Door een werk op een muur te stencillen of spuiten, is het daarbuiten immers al snel waarde- en betekenisloos. De vraag is dus of street art volwaardig kan bestaan op een andere plek.

Beroemdheidscultus

Juist daarom is het zo opmerkelijk dat uitgerekend Rewriters010 een inmiddels contextloze Banksy naar Rotterdam wil halen. Het collectief – dat onder meer een straatkunstroute en bijbehorende app lanceerde – weet als geen ander hoeveel streetarttalent er in de stad rondloopt. Op de site van Rewriters010 verschijnen regelmatig updates over nieuwe ‘muren’ van lokale graffitischrijvers. Rotterdam is rijk aan kunstenaars die deel uitmaken van de stad, die zich in hun werk direct verhouden tot hun omgeving en hun peers.
Zo bezien is het invliegen van een Banksy dus niet meer dan het binnenhalen van een relikwie, het bijna-kunnen-aanraken van beroemdheid. Het werk dat hij in 2010 achterliet op een bed & breakfast aan San Francisco’s Haight Street is inmiddels ontdaan van het originele bijschrift THIS IS WHERE I DRAW THE LINE. Wat Banksy precies bedoelde met zijn rat en dit bijschrift lijkt inmiddels ondergeschikt geworden aan het meedoen aan de Banksy beroemdheidscultus. Banksy wil zelf het liefst dat zijn werk ‘niets waard is’ – zijn anti-kapitalistische filosofie indachtig. Laten wij dan ook geen geld steken in het importeren van een overblijfsel ervan.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

pasfoto

Josine Sibum Siderius

Josine (1983) studeerde Kunst, Cultuur en Media aan de RuG en realiseerde sindsdien verschillende tentoonstellingen en kunstprojecten. Ze werkt sinds 2014 bij CBK Rotterdam.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.