Ga naar de inhoud

Maak van het Rotterdamse groen geen elitehobby! — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De ontwikkeling van het Rotterdamse groen wordt gedomineerd door het marktdenken. Op deze manier dreigt het groen in de stad alleen toegankelijk te worden voor een rijke, witte elite. Sociaal hovenier Rutger Henneman betoogt dat het anders moet én kan.

Overal staan de knoppen van struiken en bomen op springen. In de vele groene buurttuinen en stadslandbouwprojecten kan je je longen vullen met de geur van de lente. Dit is het hippe, groene Rotterdam. Dit zijn de groene oases in de stad waar je de wereld en je zorgen achter je kan laten. Voorlopig nog tenminste, want het Rotterdamse groen dreigt een decadent goed te worden.

Zuiverende zen-tuin en pizza onder een fruitboom

Al 9 reacties — discussieer mee!

 • De Hofbogen en alles erom heen was vanaf het begin een elitair project. En niet alleen vanuit marktdenken, maar ook om creatieve oplossingen een kans te bieden. Het je daar nu nog tegen afzetten is een politiek achterhoedegevecht. De ontwikkeling gaat wat mij betreft de goede kant op.

  Rutger Henneman is met prachtige initiatieven goed bezig. Maar ik proef uit zijn artikel dat het onderwerp stadslandbouw door het huidige gemeentebestuur in het slop raakt. Of vergis ik mij? Het gebruik van de term groen is daar nu voor in de plaats gekomen kennelijk. En groen is een woord waar iedereen, inclusief marketing, al mee aan de haal is gegaan.

  Op zuid gaat er veel afgebroken worden en komt er nieuwbouw voor in de plaats. Met ruimte voor stadslandbouw? Eigenlijk vermoed ik dat de nieuwe bewoners daar geen behoefte aan hebben als het als armoedebestrijding is bedoeld.

  En de illustratie van Alice Saey bevestigt het cliché van Rotterdam dat teruggebracht is tot het centrum. Waar het fijn wonen is en de gemeente veel aan ‘vergroening’ doet. A.s. vrijdag wordt bij de Laurenskerk een stadspark geopend door een wethouder van Leefbaar Rotterdam. En een lid van Leefbaar Rotterdam wil het groen voor de Markthal langs de Hoogstraat omvormen tot een stadspark. Ik vermoed dat het marktdenken dat in de weg zal zitten.

  Misschien dat Rutger Henneman en Leefbaar Rotterdam eens goed met elkaar moeten praten over de verdere ontwikkeling van de stadslandbouw. En daar politieke tegenstellingen beter even bij kunnen vergeten.

 • Em ook hier weer lekker white-bashing, niet normaal! Een donker persoon steeds ZWART noemen kan simpel weg niet, stop dan ook met blanke mensen WIT te noemen.

  Zuiderpark is afgelopen jaren gerenoveerd, ga eens kijken, buurtbewoners, allerlei achtergronden , maken er gretig gebruik van. Ook in het Kralingse bos en dergelijke. Vergeet ook niet dat mensen in hun eigen omgeving/cultuur blijven hangen en ook helemaal niet geïnteresseerd zijn in de lokale/landelijke politiek en projecten! Kijk bijvoorbeeld naar voetbalclubs, die draaien op vrijwilligers, vaak laten de ouders van bepaalde kinderen het afweten, het eenzijdig wijzen met de schuldige vinger, ik word er doodmoe van! Ik groeide op Op Zuid en heb daar van dichtbij meegemaakt dat velen geen moer geven om wat de stad doet, als men maar kan leven zoals ze leven. Armoede, dat ook voorkomt bij BLANKE mede-Rotterdammers, oplossen met stadslandbouw, vrijwillig participeren van de lokale bewoners is dan cruciaal, en daar ligt de grootste uitdaging. Wat het Dak Park betreft, wordt daar dan entree voor gevraagd? Zijn er bankjes waar men kan zitten zonder iets te hoeven bestellen? Zo ja, dan is het Dak Park voor iedereen toegankelijk, en aangezien de wijk zeer divers is, nier alleen voor de elite toegankelijk..

 • Rutger,
  helemaal mee eens. Vandaar ook dat wij juist het groen en de kennis brengen bij de mensen die dit het hardst nodig hebben.
  Wat mij betreft gaat het om een totaal nieuwe benadering van arbeid, natuur en gezondheid.
  Dat kan met onze nieuwe vakman de Tuinman(m/v) en zin fonds investeren in mensen via mensen.
  Groenonderhoud + welzijn = tuinieren

  Volksgezondheid is verantwoordelijkheid overheid. Dus ja de politiek dient zich hierover uit te spreken en niet de verantwoordelijkheid bij de markt of de mensen zelf leggen

  Tijd voor stadsgeneeskunde

  Dokter Biemans

 • Nou bij elk stukje groen in Rotterdam ligt wel een hoop hondenstront.
  bij elk stukje groen laat men de hond uit,je kan nergens een stukje groen of grasveldje vinden om lekker je proseco of je je kleedje en picknicmandje neer te zetten of er ligt wel een berg stront te stinken.

 • Helaas, op Rotterdam-zuid verdwijnt het communutair groen in ras tempo. Nu de bouwcrisis voorbij is wordt de gemeentekas weer kloppend gemaakt door het gebied tussen Laan op Zuid en Afrikaanderplein te ontwikkelen (lees bebouwen). Twee groenprojecten verdwijnen, de stadsboerderij Rotterdamse Munt en de openbare Afrikaandertuin. Verschillende insteek, de Munt verkoopt kopjes muntthee voor 3 euro aan kapitaalkrachtigen die bio-food kopen. Op de Afrikaandertuin worden koppies thee gratis geschonken aan mensen die meewerken aan het onderhoud. Voor beide projecten staken ‘witten’ hun nek uit maar gaan volledig op in hun multi-culti omgeving (als zijn de munt-klanten een tikkie bleker). Beide projecten markeren een moment(-je) in de geschiedenis van zuid. Of het Munt-bedrijf op een andere plek kan overleven? Laten we het hopen, het Doe Het Zelf-groen van de Afrikaandertuin gaat verloren bij gebrek aan verdienmodel, typies geval van jammer.

 • En wat dachten jullie van een soort groenfonds dat gevuld wordt door voorwaarden te stellen in bouw en omgevingsvergunningen e.d. Bij elke uitgave daarvan moet een percentage dat fonds in om publiek groen daar rondom te kunnen realiseren?

 • Inderdaad Groen is een publiek goed!
  Groen levert meerwaarde voor mensen uit alle lagen van de samenleving.

  Het productief & educatief groen in de stad – oftewel de stadslandbouw – biedt niet alleen een geweldige bijdrage aan schonere lucht, een veerkrachtiger stedelijk watersysteem, kennis en bewustzijn over een gezonde leefomgeving en leefstijl, waarde van vastgoed, een verlichting van de taken van zorgprofessionals en mantelzorgers, en nog een aantal andere ecosysteemdiensten. Het stedelijk groen biedt ook perspectief aan kwetsbare Rotterdammers.

  Bij Rotterdamse Munt zijn we optimistisch. Met een lange adem en in samenwerking gaat het ons zeker wel lukken om van Rotterdam een groene & gezonde stad te maken.

  Wij werken aan een hybride model om het publieke groen van en voor Rotterdam te laten groeien en bloeien. Hybride betekend dat we producten en diensten leveren aan Rotterdammers, aan de markt. En ook zeker in opdracht en betaald door de overheid.
  Inderdaad roepen wij de gemeente ook op om groeninitiatieven de kans te gunnen om duurzaam meerwaarde te generen voor de stad; door niet lager gratis gebruik te maken van de energie, de inzet en de vakkunde in deze sector.

  Rotterdamse Munt is ontstaan vanuit de overtuiging dat diversiteit een voorwaarde is voor een veerkrachtige stad. Wij geloven dat het heel gezond is om in tuinen, werkkringen en wijken de diversiteit te versterken. Inclusieve en biodiverse systemen zijn nou eenmaal weerbaarder, levendiger en veel leuker.

  De stadskruidentuin Rotterdamse Munt bestaat nog omdat zij kopjes muntthee a 2 euro en bossen verse munt verkoopt aan diegene die dat kunnen betalen en echt kunnen genieten van de lokale & biologische kwaliteit. Ook de opdrachten om educatieprojecten, lessen en workshops te verzorgen dragen bij aan het voortbestaan.

  Onze klanten en opdrachtgevers maken het daarmee mogelijk dat onze medewerkers – kwetsbare Rotterdammers die het meewerken gebruiken om te groeien en om te (re)integreren – met elkaar kunnen samenwerken, kunnen tuinieren en tijdens de lunch genieten van zelfgemaakte, verse soep & salade. Gewoon een gezellige, goede & gezonde maaltijd. Dat is onze bijdrage op Zuid.

  Ingrid Ackermans
  Initiatiefnemer
  stadskruidentuin Rotterdamse Munt
  http://www.rotterdamsemunt.nl

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Recht op Rust

  • Evenement

  Bij dezen nodigen we je uit voor de actie Recht op Rust, een kunstzinnige manifestatie op het plein voor Rotterdam Centraal in de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 oktober.

  Venue: Stationsplein
  Datum:
 • On Thursday 9 November Kim Stanley Robinson – one of our greatest living science-fiction writers – will join us on the occasion of his latest book The Ministry for the Future

  Venue: Hofpleintheater
  Datum:
 • On Tuesday 3 october De Dépendance welcomes Rosie Collington

  Venue: Erasmus Paviljoen
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam