Ga naar de inhoud

Waarom de omslag naar een schone economie deze keer wél lukt, volgens Jan Rotmans — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De doelen van de Roadmap Next Economy zijn juist heel concreet, reageert Jan Rotmans op de kritiek van Adriaan Korthuis. Hij betoogt waarom Rotterdam met de Roadmap Next Economy wel de omslag naar een nieuwe, schone economie maakt. Het gaat alleen even duren.

2.MaarValtTransitieTeSturen?_klein
Transitie sturen beeld: Tim Sake

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Beste Jan,

  Goed dat je dit rapport met zoveel verve verdedigt: helemaal eens dat we geen cynisme kunnen gebruiken. Laten we wel overgaan tot actie en juist ook expertise zoals van Adriaan ter harte nemen. Ik ben ook zeer vóór meetbare beleidsdoelen, dan weten we tenminste dat we op de goede weg zitten. Anders kun je over twintig jaar weer allerlei wegen voorstellen

  Drie vragen:

  Wat bedoel je met “De draaischijven van de oude economie, de Rotterdamse Haven en het Westland/Oostland, moeten van massa, bulk en volume naar hoogwaardige, gespecialiseerde bioproducten”?
  In de presentatie van het Havenbedrijf bleek juist dat het bedrijf kansen ziet met behoud van de schaal van de haven. Hoe zie jij dat?

  Ik ben benieuwd naar de praktische projecten waar we meteen mee kunnen beginnen. Kun je die al noemen?

  Daarnaast: Aboutaleb beloofde de komst van tienduizenden banen: daar praat ik graag met je over door. Wat voor soort banen zie jij in de nieuwe economie?

  Nienke

 • Beste Jan,

  Ik heb een gevoelige snaar geraakt, lijkt het, dat je in je artikel zo persoonlijk in de verdediging schiet. In je artikel klinkt een poging tot rechtvaardiging van de meer dan EUR 700.000 die het vuistdikke rapport waaraan jij hebt mogen meewerken, heeft gekost. Dat bedrag en het anderhalf jaar durende proces van consultaties maakten de verwachtingen hooggespannen. Laten we het maar aan de lezer overlaten of het rapport de hooggespannen verwachtingen waarmaakt.

  Belangrijker is dat we het eens zijn dat de energietransitie noodzakelijk is en dat Rotterdam voor een opwindende ontwikkeling staat. De transitie is urgent, veelomvattend en van invloed op ons allemaal. Zo’n belangrijke ontwikkeling moet doelgericht en meetbaar worden ingezet en met sterk politiek leiderschap. Aan de slag!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures