Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: de Buurt-bestuurtbijeenkomst

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Deze week onthult Ferrie Weeda hoe het er bij een Buurt-bestuurtvergadering in oud/nieuw/historisch Delfshaven/Coolhaveneiland aan toe gaat.

DBS-OctaviaVanHorik
beeld: Octavia van Horik

Al 7 reacties — discussieer mee!

 • Interessant dat de onvrede over gentrificatie en kunstenaars ook wordt gekoppeld aan het verdwijnen van de slager met spek… dat laatste lijkt dan weer over iets anders te gaan dan gentrificatie.

 • Beste Ferrie,
  “Hele concept buurtbestuurt begrijp jij niet. Dat is zeker te merken.. Jij denkt dat andere voor je alleen moeten werken. Zo werkt het niet. Je hebt toch geschiedenis van Nederland gestuurd?
  Wat jij wilt, gebeurde toen in de middeleeuwen of in derde wereld landen. Maar niet NU binnen het concept van de buurtbestuurt.
  De buurtbestuurt is dat de buurt samen met de deelnemende partners, samen aan de aangeleverde punten werken… “Samen” !!!!
  In plaats van klagen over je buren, gemeente, politie en andere deelnemende partijen.
  Kijk zelf even een keertje in de spiegel en filter je zelf wat je tot op heden voor de COOOOOLhaven eiland hebt gedaan. Of voor je Delfshaven(oost/west/noord/zuid).
  Resultaat >>>> zero.. ” 0″.
  Buiten de koffie drinken, koekjes eten en klagen, doe je niets voor de wijk… vanmiddag ga die dingen weer doen, “herhalen” tijdens de WijkSafari 2017 Delfshaven.
  Wat jij doet is alleen maar rollen draaien en aandacht aan andere schuiven. Discussie over Coolhaveneiland is in november tijdens wijkbijeenkomst geweest,
  niet tijdens een Buurtbestuurt overleg. Jij bent echt goed in geschedenis, is wel te merken..

  Verander niet als KAMELEON van kleur, karakter, denkwijze en gedrag. En haal niet overleggen door elkaar. Tot de volgende buurtbestuurt overleg.

 • Beste buurman

  Ik heb twee weken getwijfeld of ik een reactie op je bericht zou sturen… Vanavond is er weer een buurtbijeenkomst, dus ik ga toch maar in op je tirade.

  Allereerst: Ik vind het laakbaar en laf dat je je reactie anoniem hebt geplaatst. Ik heb geen idee wie je bent. Je bent in ieder geval aanwezig geweest bij één bijeenkomst (die was overigens in januari, en niet in november), maar dan nog zou je net zo goed een Woonbron-medewerker, een Maatschappelijk werker of een buurtagent kunnen zijn.

  Ten tweede vind ik het weinig constructief dat je niet ingaat op inhoudelijke elementen van mijn stuk. Je maakt je zelfs schuldig aan de drogreden ‘ad hominem’, ofwel: je speelt nogal op de man. Dat is de reden waarom jouw bericht met vertraging is gepubliceerd. Het voldoet namelijk niet aan de op Vers Beton geldende huisregels. De teneur van je reactie is dat ik niet gerechtigd zou zijn om buurt bestuurt te beoordelen, omdat ik een ‘KAMELEON’ zou zijn, niets voor de buurt zou doen en bovendien niets zou weten van de samenleving ondanks mijn opleiding. In de argumentatie geldt: Zelfs al zou dat zo zijn, dan nog zouden mijn argumenten en mijn beschrijving van een Buurt bestuurt bijeenkomst kunnen kloppen.

  In overleg met mij is je reactie toch geplaatst, omdat het een perfecte illustratie is van het punt dat ik wil maken: namelijk dat het in een buurt als de onze bijna onmogelijk is om eens te worden over welke kant het met de wijk op moet. We zijn het zelfs niet eens over de vraag hoe onze wijk héét.

  Ten derde wil ik ingaan op enkele posities die jij inneemt. Volgens jou weet ik niet wat buurt bestuurt inhoudt, omdat ik zou denken dat anderen voor mij moeten werken. Dat is onjuist. De twee voorbeelden die ik wél in dit kader noem zijn de hangjongeren/drugsdealers en de verdwenen vuilnisbakken. De gemeentereiniging en ordehandhaving zijn functies die bewoners moeilijk over kunnen nemen van de overheid. Buurtwerk, buurtagenten, reiniging en onderhoud zijn slachtoffer geworden van bezuinigingen. Dat is frustrerend voor de gesaneerde organisaties, maar natuurlijk vooral vervelend voor de bewoners.
  Hoe jij buurt bestuurt omschrijft, dat is ook mijn perceptie. Bewoners en verschillende partijen werken samen aan enkele focusdoelstellingen. Helaas worden de bewoners het dus niet eens over de focusdoelstellingen, en kunnen de andere (overheids)partijen vanwege personeelstekorten en bezuinigingen de enkele gedeelde zorgen niet oplossen. En dat is het probleem dat ik met mijn stuk wilde aankaarten. De vergelijking met de Derde Wereld en met de Middeleeuwen begrijp ik overigens niet.
  En dan de vraag wat de officiële titel is van de bijeenkomst tijdens welke de discussie plaats vond over de naam ‘Coolhaveneiland’. Inderdaad: deze bijeenkomst vond plaats onder de noemer ‘democratic challenge’ en niet onder de noemer ‘buurt bestuurt’. Echter: het verschil tussen beide concepten is nihil, de aanwezigen en de partijen zijn dezelfde en bij beide concepten speelt exact hetzelfde probleem van gebrek aan overeenstemming en gedeeld inzicht.

  En ten slotte… hoewel het dus eigenlijk niet ter zake doet, de vraag: wat ik voor de wijk heb gedaan. Volgens jou ‘nul, niets, zero’. Ik denk dat ook deze stellingname een uitstekende illustratie is van mijn opvatting dat wij in onze buurt niet of nauwelijks overeenstemming bereiken of visie delen. Wat ik voor de wijk doe (en heb gedaan in de 30 jaar van mijn leven die ik in Delfshaven doorbracht) wordt door jou laag gewaardeerd, en dus niet als bijdrage beschouwt.

  En nu moet ik snel naar de Dempostraat, waar ik straks een kleine pitch zal doen waarbij ik zal pleiten voor een nieuw buurthuis en meer fysieke verbinding in de wijk!

  groeten
  Ferrie

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Tegenlicht is een reeks informatieve televisieprogramma’s waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. Onze eigen hoofdredacteur, Eeva Liukku, is aanwezig als een van de gasten.

  Venue: Centrale Bibliotheek
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures