Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Deze week onthult Ferrie Weeda hoe het er bij een Buurt-bestuurtvergadering in oud/nieuw/historisch Delfshaven/Coolhaveneiland aan toe gaat.

DBS-OctaviaVanHorik
Beeld door: beeld: Octavia van Horik

“Coolhaveneiland?! Ik woont niet op Coolhaveneiland!!” Tegenover me aan de vergadertafel zit een vuurrood aangelopen buurvrouw. Ik weet niet beter of de wijk waar ik woon heet Coolhaveneiland. Dit ligt voor buurvrouw S. blijkbaar anders. “Coolhaveneiland is voor studenten! En kunstenaars! Ik woont in Oud-Delfshaven! En ik wil mijn slager terug! Met spek!”
In een gemêleerde wijk krijg je de neuzen nooit dezelfde kant op. De tweemaandelijkse Buurt-bestuurtbijeenkomsten geven een interessante inkijk in de samenleving op micro-niveau, maar concrete oplossingen komen er zelden. Zelfs over de vraag wat een probleem is, bestaat nauwelijks overeenstemming. Vogels wel/niet voeren, want lieve dieren/vliegende ratten. Wel/niet anarchistisch tuintje, want duurzaam/rommelig. Lokale leden van No surrender mogen niet/wel over de speelplaats rijden, want gevaarlijke hufters/ronkende motoren zijn stoer.

Bij de vergaderingen zijn autoriteiten present. Ook zij dragen weinig bij aan constructieve oplossingen. De buurt bedelt al drie jaar om extra vuilnisbakken en fietsrekken. Waarom duurt dit zo lang, ondanks toezeggingen? Ambtenaar I. wordt boos: “Weet u wel hoeveel vuilnisbakken en fietsrekken er jaarlijks worden aangevraagd bij de gemeente?!” Ook de wijkagent straalt weinig daadkracht uit. Hij klaagt over waterbedeffect en onderbezetting en adviseert vooral het gesprek aan te gaan met de hangjongeren. Buurvrouw L. merkt fijntjes op dat de laatste keer dat zij een hangjongere aansprak, ze als reactie kreeg: “Bek houden k*nkerh*er anders ne*k ik je van achter kapot”.
Buurvrouw S. pruttelt nog na over de naam van de wijk. Ze kijkt me boos aan. Ik heb haar slager verdreven, en straks verdrijf ik haar. Ze weet niet dat ik in de wijk ben opgegroeid. Moet ik me daarmee gaan verdedigen?
Ik vind de naam ‘Coolhaveneiland’ fantastisch, en zoek thuis de oorsprong op. Dat is schrikken. De term ‘Coolhaveneiland’ hoort bij onversneden gentrificatie-beleid, met nauwelijks aandacht voor zittende bewoners. In een officieel rapport heet het woonblok van buurvrouw S. ‘introvert’ en ‘schizofreen’.
Enfin. Wat ik eigenlijk wil vertellen is dat het tóch goed is om met je buren over de buurt te praten – ondanks alle verschillen, en ondanks de matige resultaten. Bovendien wil ik alle lezers uitnodigen voor een rondleiding die ik zaterdag 10 juni om 15u geef in mijn wijk, startend bij Wijkkantoor Coolhaveneiland, Havenstraat 106. De tour is onderdeel van ‘Wijksafari Oud-Delfshaven’, georganiseerd door ‘bewonersorganisatie Delfshaven-Zuid’. Volg je het nog? De rondleiding is gratis, en je krijgt een boekje over Historisch Delfshaven cadeau, helemaal voor niks! Ik geef de tour trouwens ook voor niks, net zoals ik dit stukje schrijf voor niks. Want soms is het goed iets voor niks te doen, voor de buurt en voor de stad.
Naschrift:
De officiële naam van mijn wijk is ‘Delfshaven’. Verwarrend, want je hebt óók de (voormalige) deelgemeente ‘Delfshaven’. Vandaar de alternatieve naam, ‘Coolhaveneiland’. Maar vanwege de kwalijke reuk van gentrificatie weigert de bewonersorganisatie deze naam te gebruiken. Zij noemen mijn wijk ‘Oud-Delfshaven’. Dat maakt alles nog verwarrender, want ze hebben het dan dus niet over Historisch Delfshaven. De bewonersorganisatie is er ook voor onder andere Mathenesse en Bospolder-Tussendijken, en noemt zichzelf daarom ‘bewonersorganisatie Delfshaven-Zuid’. Ineens dringt het besef bij mij door: Ik woon in “Delfshaven-Zuidoost”. Een verfrissend idee.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Ferrie

Ferrie Weeda

Ferrie Weeda (1977) studeerde geschiedenis en Nederlands. Zijn wieg stond aan de Coolhaven – nog steeds zijn domein. Ferrie houdt van publiek en van de stad. Hij is voorzitter van BuurtBestuurt Coolhaveneiland. Als stadsgids en schrijver deelt hij zijn betrokken en bevlogen verhalen over geschiedenis, samenleving en cultuur. Gerrit, Ferries jack-russell uit Tiel, is vernoemd naar Erasmus.

[email protected]

Profiel-pagina
photo profile

Octavia van Horik

Illustrator

Octavia van Horik (1987) is grafisch ontwerper, illustrator en Rotterdammer sinds 2008. In haar werk gaat ze op zoek naar de grenzen van het medium om te kijken wat daar aan te morrelen valt. Een setje regels is er nu eenmaal om gebroken te worden.

Profiel-pagina
Lees 7 reacties
 1. Profielbeeld van Ferrie Weeda
  Ferrie Weeda

  Beste buurman

  Ik heb twee weken getwijfeld of ik een reactie op je bericht zou sturen… Vanavond is er weer een buurtbijeenkomst, dus ik ga toch maar in op je tirade.

  Allereerst: Ik vind het laakbaar en laf dat je je reactie anoniem hebt geplaatst. Ik heb geen idee wie je bent. Je bent in ieder geval aanwezig geweest bij één bijeenkomst (die was overigens in januari, en niet in november), maar dan nog zou je net zo goed een Woonbron-medewerker, een Maatschappelijk werker of een buurtagent kunnen zijn.

  Ten tweede vind ik het weinig constructief dat je niet ingaat op inhoudelijke elementen van mijn stuk. Je maakt je zelfs schuldig aan de drogreden ‘ad hominem’, ofwel: je speelt nogal op de man. Dat is de reden waarom jouw bericht met vertraging is gepubliceerd. Het voldoet namelijk niet aan de op Vers Beton geldende huisregels. De teneur van je reactie is dat ik niet gerechtigd zou zijn om buurt bestuurt te beoordelen, omdat ik een ‘KAMELEON’ zou zijn, niets voor de buurt zou doen en bovendien niets zou weten van de samenleving ondanks mijn opleiding. In de argumentatie geldt: Zelfs al zou dat zo zijn, dan nog zouden mijn argumenten en mijn beschrijving van een Buurt bestuurt bijeenkomst kunnen kloppen.

  In overleg met mij is je reactie toch geplaatst, omdat het een perfecte illustratie is van het punt dat ik wil maken: namelijk dat het in een buurt als de onze bijna onmogelijk is om eens te worden over welke kant het met de wijk op moet. We zijn het zelfs niet eens over de vraag hoe onze wijk héét.

  Ten derde wil ik ingaan op enkele posities die jij inneemt. Volgens jou weet ik niet wat buurt bestuurt inhoudt, omdat ik zou denken dat anderen voor mij moeten werken. Dat is onjuist. De twee voorbeelden die ik wél in dit kader noem zijn de hangjongeren/drugsdealers en de verdwenen vuilnisbakken. De gemeentereiniging en ordehandhaving zijn functies die bewoners moeilijk over kunnen nemen van de overheid. Buurtwerk, buurtagenten, reiniging en onderhoud zijn slachtoffer geworden van bezuinigingen. Dat is frustrerend voor de gesaneerde organisaties, maar natuurlijk vooral vervelend voor de bewoners.
  Hoe jij buurt bestuurt omschrijft, dat is ook mijn perceptie. Bewoners en verschillende partijen werken samen aan enkele focusdoelstellingen. Helaas worden de bewoners het dus niet eens over de focusdoelstellingen, en kunnen de andere (overheids)partijen vanwege personeelstekorten en bezuinigingen de enkele gedeelde zorgen niet oplossen. En dat is het probleem dat ik met mijn stuk wilde aankaarten. De vergelijking met de Derde Wereld en met de Middeleeuwen begrijp ik overigens niet.
  En dan de vraag wat de officiële titel is van de bijeenkomst tijdens welke de discussie plaats vond over de naam ‘Coolhaveneiland’. Inderdaad: deze bijeenkomst vond plaats onder de noemer ‘democratic challenge’ en niet onder de noemer ‘buurt bestuurt’. Echter: het verschil tussen beide concepten is nihil, de aanwezigen en de partijen zijn dezelfde en bij beide concepten speelt exact hetzelfde probleem van gebrek aan overeenstemming en gedeeld inzicht.

  En ten slotte… hoewel het dus eigenlijk niet ter zake doet, de vraag: wat ik voor de wijk heb gedaan. Volgens jou ‘nul, niets, zero’. Ik denk dat ook deze stellingname een uitstekende illustratie is van mijn opvatting dat wij in onze buurt niet of nauwelijks overeenstemming bereiken of visie delen. Wat ik voor de wijk doe (en heb gedaan in de 30 jaar van mijn leven die ik in Delfshaven doorbracht) wordt door jou laag gewaardeerd, en dus niet als bijdrage beschouwt.

  En nu moet ik snel naar de Dempostraat, waar ik straks een kleine pitch zal doen waarbij ik zal pleiten voor een nieuw buurthuis en meer fysieke verbinding in de wijk!

  groeten
  Ferrie

 2. Profielbeeld van Buurman Ferrie
  Buurman Ferrie

  Beste Ferrie,
  “Hele concept buurtbestuurt begrijp jij niet. Dat is zeker te merken.. Jij denkt dat andere voor je alleen moeten werken. Zo werkt het niet. Je hebt toch geschiedenis van Nederland gestuurd?
  Wat jij wilt, gebeurde toen in de middeleeuwen of in derde wereld landen. Maar niet NU binnen het concept van de buurtbestuurt.
  De buurtbestuurt is dat de buurt samen met de deelnemende partners, samen aan de aangeleverde punten werken… “Samen” !!!!
  In plaats van klagen over je buren, gemeente, politie en andere deelnemende partijen.
  Kijk zelf even een keertje in de spiegel en filter je zelf wat je tot op heden voor de COOOOOLhaven eiland hebt gedaan. Of voor je Delfshaven(oost/west/noord/zuid).
  Resultaat >>>> zero.. ” 0″.
  Buiten de koffie drinken, koekjes eten en klagen, doe je niets voor de wijk… vanmiddag ga die dingen weer doen, “herhalen” tijdens de WijkSafari 2017 Delfshaven.
  Wat jij doet is alleen maar rollen draaien en aandacht aan andere schuiven. Discussie over Coolhaveneiland is in november tijdens wijkbijeenkomst geweest,
  niet tijdens een Buurtbestuurt overleg. Jij bent echt goed in geschedenis, is wel te merken..

  Verander niet als KAMELEON van kleur, karakter, denkwijze en gedrag. En haal niet overleggen door elkaar. Tot de volgende buurtbestuurt overleg.

 3. Profielbeeld van Eeva Liukku
  Eeva Liukku

  Interessant dat de onvrede over gentrificatie en kunstenaars ook wordt gekoppeld aan het verdwijnen van de slager met spek… dat laatste lijkt dan weer over iets anders te gaan dan gentrificatie.

  1. Profielbeeld van Ferrie
   Ferrie

   Delfshaven-Zuidoost bevindt zich in een schizofreen tussenstadium van stedelijke ontwikkeling :P

  2. Profielbeeld van ronald
   ronald

   Gaat inderdaad over iets anders.

   Maar pas op met commentaar, want dan word je heel snel in de extreem rechtse hoek geduwd (het allerergste dat je in uw kring kan overkomen)
   Ook die mevrouw, die voor k.h. wordt uitgescholden en wordt bedreigd met verkrachting: Pas op met begrip!
   Het is verstandiger om die “spekmevrouw” en haar als ongeletterde en primair reagerende buurtgenoten te afficheren (wel raar dat ze naar zo’n vergadering komen trouwens)

   Een kopje thee drinken met die hangjongersn is de oplossing.

   1. Profielbeeld van Ladronda
    Ladronda

    Ik begin gentrificatie enorm te waarderen!
    Als zulke boze klagende buurvrouwen hiermee naar bijvoorbeeld prinsenland verkassen (als er nog geen Rotterdam wet is daar) dan blijft het gezellig in Rotterdam en wordt het steeds beter.
    En dat zure vette spek en doorregenlappen kan ze ook bij diverse supermarkten vinden,liggen schappen vol van.

    1. Profielbeeld van ronald
     ronald

     Zure spek?
     Zou het toch eens proberen, want het is alles behalve zuur.
     Uitgebakken spek is heerlijk (wel een beetje volks natuurlijk)

     Waarom ga je er vanuit (vooroordeel) dat die klagende vrouwen onder de Rotterdamwet vallen?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.