Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: De vijfde colonne — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Awais nam zich voor klaar te zijn met praten, maar dit is mislukt. Hij ging het debat weer in.

DBS-OctaviaVanHorik
beeld: Octavia van Horik

Al 8 reacties — discussieer mee!

 • Hoe komt het dat je deze discussies totaal niet hebt met/over andere geloven, levensbeschouwingen en culturen? Nooit gehoord dat Aziaten hond/kat in het gevangenis op het menu wilde hebben of in de supermarkt schappen. Geen discussie over een tulband onder de politiepet. Geen aanklacht over het missen van een schoolfoto omdat school geen rekening hield met Chinese Nieuwjaar. Hoor je de nudist dat ie niet wordt aangenomen omdat ie graag naakt werkt?

 • Daar heb je gelijk in. Het is zo democratisch en welvarend geworden door landen structureel uit te buiten, te plunderen en onder te ontwikkelen samen met haar bondgenoten zoals Engeland, Frankrijk en de VD . Tot aan de dag van vandaag gebeurt het nog steeds. Alleen denken mensen hier dat er zomaar mensen uit het mondiale zuiden naar Nederland komen. Alsof er geen verband tussen die twee zaken zijn. Voor extreem rechts zijn dit geen zaken om te benoemen.

 • Meneer Ronald, is het u nu echt nog nooit opgevallen dat de meeste mensen, waar zij ook vandaan komen, dat ook gewoon doen? Waarom ziet u altijd alleen de excessen? Dat begrijp ik niet. In mijn buurt wonen mensen uit alle windstreken zonder een enkel probleem met elkaar samen. De één draagt een hoofddoek, de ander een korte broek. De één doet mee met de Ramadan, de ander niet. Er zijn ook zeker mensen met wat afwijkend en in een aantal gevallen zelfs crimineel gedrag. Maar laten dat nou net geen Moslims zijn. Dat had u vast niet verwacht ;-). Wat is het probleem nu eigenlijk precies?

 • Het interessante is dat in uw buurt openlijk etnische en culturele afkomst beleden wordt en kan worden. En men er ook trots op is. Het is daar geen probleem om de verschillende culturele uitingen op tafel te leggen. Het is daar ook geen probleem om elkaar, of zichzelf, als Marokkaans, Turks of Kaapverdiaans te bestempelen. Het is daar gewoon, zoals in veel linkse multiculti discussies, om met ‘Nederlanders’ de blanke autochtone Nederlanders aan te duiden.

  Maar hoe komt het nou, dat als we echt constructief willen discussiëren over de multiculturele samenleving, er een rare abstracte meta discussie ontstaat? Waarbij mensen zich inderdaad vertwijfeld gaan afvragen wanneer ze nu eens volwaardig Nederlander zijn?

  Als er een discussie plaatsvindt over multiculturaliteit, dus over verschillende culturen, dan zou die moeten gaan over verschillen tussen die culturen. En over waar het wrijft of zelfs botst en hoe we daar met elkaar mee moeten omgaan. En over het beeld, al dan niet vertekend, dat we van elkaar hebben en hoe we dat kunnen veranderen. Maar helaas is die discussie nog steeds niet mogelijk.

  In plaats daarvan wordt er gevlucht in de diversiteitsdiscussie. Omdat Nederlanders van bepaalde komaf zich bijvoorbeeld niet vertegenwoordigd voelen door de witte instituties. En jongeren geen rolmodellen hebben. Waarbij vervolgens ik me vertwijfeld afvraag: zijn witte Nederlanders dan anders dan al die andere Nederlanders? Is afkomst nou wel of niet relevant?

 • U begrijpt mij verkeerd denk ik. Wat ik bedoel te zeggen, is dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt en wat je al dan niet doet of laat. We zijn allemaal buurtbewoners en Rotterdammers. We houden ons niet bezig met wie waar vandaan komt of naar welke kerk/moskee men gaat (of niet). Is dat nou echt zo vreemd? Niemand voelt zich hier “beter” dan een ander omdat hij/zij wit dan wel zwart of iets er tussenin is. Dat bestaat ook gewoon hoor, je hoeft niet altijd overal eerst over te debatteren!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures