Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de borrel voor. Deze week is Willem Sonneveld onder de indruk van de nieuwe Spangesekade, maar waar blijven nou die zitbankjes?
Nieuwe routes houden de hersenen actief. Op advies van hoogleraar Scherder fiets ik tegenwoordig steeds vaker een blokje om. Zo ontdekte ik onlangs bij toeval de Spangesekade als nieuwe uitvalsroute richting de stad. Het is een kade om van te houden. De Schie klotst er tegen de kanten. Er zijn boten en bomen. Zodra de koperen ploert zijn stralen laat vallen op de kade is het er goed toeven.

DBS-OctaviaVanHorik
Beeld door: beeld: Octavia van Horik

Bijzonder mooi meegenomen is daarbij dat de hele kade opnieuw is bestraat en ingericht met schitterende rode klinkertjes in een fijn visgraat motiefje. De kade moest afscheid nemen van een baan. Er kwamen plantjes in bakken en het geheel werd tot een keurig ensemble gesmeed. Groot probleem: je kunt er niet zitten. Over de hele lengte van de kade zijn slechts vijf bankjes geplaatst tussen hele hoop kijkgroen. De boodschap is dan ook: Loop door en gebruik dit niet.
Rotterdam is kampioen herinrichten, maar een degradatiekandidaat als het gaat om het creëren van verblijfsruimtes. De gevolgen van het nu al 15 jaar durende schoon, heel en veilig offensief wreken zich hier. Het moraliserende vingertje wordt daarbij door het stadsbestuur niet geschuwd. Camera’s, bordjes en hekken maken duidelijk wat hoort en niet hoort.

Paradoxaal genoeg lijkt dit de Rotterdammer soms alleen maar gemakzuchtiger te maken. De stadsreiniging functioneert uitstekend. De impliciete boodschap is telkens weer: Je kunt je tyfuszooi gewoon in het park laten staan, want de volgende ochtend ruimen wij het wel voor je op. Dat kan natuurlijk niet overal en dus wordt de buitenruimte zo efficiënt en steriel mogelijk ontworpen. De publieke ruimte zou toch eens een beetje vuil, vies of unheimisch over kunnen komen. Dan is het beter om de burger helemaal geen kans te geven tot overlastgevend gedrag. Zo moet de Spangesekade het doen zonder bankjes waar mensen kunnen gaan zitten en afval kunnen achterlaten.
Tegelijkertijd willen steeds meer mensen in de stad wonen én leven. Zij zijn op zoek naar publieke ruimtes waarin het goed is vertoeven. Meer dan de helft van de stad woont boven en ook zij willen graag om de hoek geriefelijk in het struweel kunnen plaatsnemen. Of aan de oevers van de Maas hun zomeravond doorbrengen. En of we daar nou wel of geen Rosé kunnen drinken, zal me eerlijk gezegd een rotzorg zijn. Als we eerst maar eens mogen zitten.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

willemsonneveld

Willem Sonneveld

Willem Sonneveld (1983) groeide op onder de rook van Rotterdam. Voor Vers Beton is hij azijnzeiker en politiek redacteur. In zijn vrije tijd staat hij met véél plezier vóór de klas.

Profiel-pagina
photo profile

Octavia van Horik

Illustrator

Octavia van Horik (1987) is grafisch ontwerper, illustrator en Rotterdammer sinds 2008. In haar werk gaat ze op zoek naar de grenzen van het medium om te kijken wat daar aan te morrelen valt. Een setje regels is er nu eenmaal om gebroken te worden.

Profiel-pagina
Lees 4 reacties
 1. Profielbeeld van Hicham
  Hicham

  Die bankjes komen wellicht er niet omdat de gemeente denkt dat de allochtonen uit spangen daar dan komen zitten en chillen,wat de blanke bewoners van de vrije sector woningen die daar nu aan die spangesekade wonen niet willen hebben.
  De spangesekade moet er qua uiterlijk blank en hip uitzien voor de kopers van die woningen en daarom wordt elk “ongewenst gedoe” met gemeentelijke middelen weggehouden.
  Vandaar veel gebod bordjes,bankjes weghalen en de boel vooral kaal laten zodat de vrije sector wonende spangenaar vooral niets merkt van het echte oude spangen..

  1. Profielbeeld van Lakysha
   Lakysha

   Dat noemen ze dan ‘verbinden’ van nieuwe en oude bewoners van een wijk!
   Maar niet heus.
   Vreemd he? in andere wijken in Rotterdam hangt vaak een bord aan de gevels waarin staat: “in deze wijk groeten wij elkaar”..zou prima passen in een vrije sector straat waarbij de nieuwe bewoners amper praten of zich willen verbinden aan die wijk waarin zij krampachtig wilden komen wonen.
   Deze leefregels op een bord zou ook moeten komen hangen in de straten waar nu vrije sector woningen worden gebouwd,dit om samenhang en mixen van bewoners te bevorderen.
   Dat was toch de bedoeling van de Rotterdamwet?
   Kijk eens straks bij de Zomercarnaval optocht..hoeveel vrije sector wonende nieuwe Rotterdammers zich versteend met open mond verbazen naar de kleurrijke stoet van andere Rotterdammers..zo van oh zeg oh nou zeg..!
   ja ja OOK dit zijn Rotterdammers hoor die wonen hier ook en al heel lang zelfs!
   Even een check doen als je naar een bepaalde stad wilt verhuizen.
   Er wonen zoveel verschillende burgers hier and to stay!
   Wen er maar aan DURF in Rotterdam te wonen vrije sector wonenden.
   Anders is Rotterdam wellicht geen stad voor jullie.

 2. Profielbeeld van Joey den Broeder
  Joey den Broeder

  Ja, helemaal mee eens. Het is gewoon een heerlijke kade om lekker te zitten. Met een beetje horeca in de buurt zou je er zo een Rotterdamse Bassin de la Villette van kunnen maken.

  PS Hoe logisch Spangensekade ook klinkt, het is helaas de Spangesekade.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.