Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Straatintimidatie – hot topic waarin het slachtoffer niets te zeggen heeft — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Deze week buigt Anne Ardon zich over het beleidsplan over straatintimidatie in Rotterdam, en vraagt zich af: “waar staat de belaagde vrouw in dit rapport?”

DBS-OctaviaVanHorik
beeld: Octavia van Horik

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • Armbanden die een stank verspreiden… *PROEST

  Dan is het kwaad toch ook al geschied? Dat soort dingen helpen alleen om ervoor te zorgen dat de intimidatie niet erger wordt.

 • “Je maakt slachtoffers verantwoordelijk voor het gedrag van de daders. Want wat als je zo’n armband om hebt en je vergeet er van de schrik aan te trekken als iemand je belaagt? Wat als je een weerbaarheidstraining hebt gehad maar je nog steeds lastiggevallen wordt?”

  Sorry maar dit is echt een onzinconclusie. Dat vrouwen of wie dan ook een weerbaarheidstraining volgen betekent nog niet dat ze verantwoordelijk zijn voor het feit dat ze lastig gevallen, of erger, fysiek geweld wordt aangedaan. Het past exact in het rijtje als het kulargument dat vrouwen ongewenst gedrag zouden uitlokken door de kleding die ze dragen.

  Je kan én een weerbaarheidstraining volgen én nog steeds slachtoffer zijn van straatintimidatie. Het één sluit het ander niet uit. En je kan dus weerbaarheidstraining geven naast het aanpakken van de daders. Nu projecteer je je eigen drogreden als probleem wat er in werkelijkheid niet is.

  En al zou er een groep personen zijn die het ondergaan van zo’n training wel als reden zien om de verantwoordelijkheid van straatintimidatie in de schoenen van vrouwen te schuiven, dan is dát het probleem en moet je die groep aanpakken, niet andersom.

  De titel van deze rubriek doet de kwaliteit van je argumentatie eer aan.

 • Wat betreft “Wat werkt dan wel?”

  Ik heb het idee dat Rotterdamse jongens en mannen heus wel weten dat uitschelden en lastigvallen op straat geen geaccepteerd gedrag is, het hen nog een keer vertellen (hoe?) gaat denk ik weinig uitmaken.

  Wat betreft betere verlichting denk ik dat dit perceptie is en het eigenlijke probleem meer iets te doen heeft met het ontbreken van toeschouwers, het alleen zijn. Helaas is perceptie ook van belang want als mensen zich door meer verlichting zeker voelen zonder dat de (rest van) de objectieve veiligheid vooruit gaat dan is dat ook vooruitgang. Ik zou graag een andere manier van vooruitgang zien, niet meer verlichting maar minder verlichting, beter voor de natuur.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam