Ga naar de inhoud

Het verhaal achter de Roparun — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Dit jaar doe ik voor de eerste keer mee aan de Roparun, de estafetteloop van Parijs of Hamburg naar Rotterdam die dit jaar voor de 26ste keer plaatsvindt. Een tocht van ruim vijfhonderd kilometer door steden en slaperige dorpjes. Waar en waarom is de Roparun ontstaan? Ik besloot het uit te zoeken. 

Toen twee Rotterdamse vrienden begin jaren negentig een weddenschap aangingen (“Wedden dat ik zonder problemen van hier, Rotterdam, naar Parijs loop?”), konden ze niet vermoeden dat deze grootspraak zou uitmonden in een jaarlijks terugkerend mega-evenement. Sinds 1992 klinkt in het pinksterweekend traditiegetrouw het startschot voor duizenden sportieve weldoeners, die langs het parcours worden aangemoedigd door een veelvoud aan toeschouwers.
Arie Wezemer was erbij vanaf het prille begin en heeft de Roparun door de jaren heen zien uitgroeien tot wat het nu is. Als geen ander weet hij hoeveel organisatie het vergt om de loop in goede banen te leiden. “En die organisatie is perfect. Onze motorrijders zorgen voor controle en veiligheid. We hebben medische teams op de route en zelfs onze eigen Wegenwacht staat paraat, mocht er een volgwagen met pech uitvallen of onverhoopt in de greppel rijden.” Tijdens de Roparun doet het kantoor aan de Jan van Galenstraat in Schiedam – waar ik hem spreek – dienst als zenuwcentrum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures