Ga naar de inhoud

Het verhaal achter de Roparun — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Dit jaar doe ik voor de eerste keer mee aan de Roparun, de estafetteloop van Parijs of Hamburg naar Rotterdam die dit jaar voor de 26ste keer plaatsvindt. Een tocht van ruim vijfhonderd kilometer door steden en slaperige dorpjes. Waar en waarom is de Roparun ontstaan? Ik besloot het uit te zoeken. 

Toen twee Rotterdamse vrienden begin jaren negentig een weddenschap aangingen (“Wedden dat ik zonder problemen van hier, Rotterdam, naar Parijs loop?”), konden ze niet vermoeden dat deze grootspraak zou uitmonden in een jaarlijks terugkerend mega-evenement. Sinds 1992 klinkt in het pinksterweekend traditiegetrouw het startschot voor duizenden sportieve weldoeners, die langs het parcours worden aangemoedigd door een veelvoud aan toeschouwers.
Arie Wezemer was erbij vanaf het prille begin en heeft de Roparun door de jaren heen zien uitgroeien tot wat het nu is. Als geen ander weet hij hoeveel organisatie het vergt om de loop in goede banen te leiden. “En die organisatie is perfect. Onze motorrijders zorgen voor controle en veiligheid. We hebben medische teams op de route en zelfs onze eigen Wegenwacht staat paraat, mocht er een volgwagen met pech uitvallen of onverhoopt in de greppel rijden.” Tijdens de Roparun doet het kantoor aan de Jan van Galenstraat in Schiedam – waar ik hem spreek – dienst als zenuwcentrum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De marathon van Rotterdam: de laatste keer voor Lee, de eerste keer voor Abe

  • Sport

  Het was er één van laatste keren en één van eerste keren, de Marathon van Rotterdam 2024. De laatste keer Lee Towers’ You’ll never walk alone, de laatste keer Aboutaleb aan de finish, maar de eerste keer voor Abe Minnema, die nog nooit zoveel saamhorigheid voelde in de stad.

 • De Beste Stuurlui: Feyenoord City wordt een fiasco

  • Sport

  Wekelijkse opinie. Deze keer trekt Awais de wenkbrauwen op bij Feyenoord City. “In de kern is het probleem dat een Nederlandse subtopper een van de duurste stadions van Europa wil neerzetten”.

 • Carel van Hees brengt ode aan Feyenoord

  • Human interest

  Gerenommeerd fotograaf Carel van Hees heeft een fotoboek gemaakt over het landskampioenschap van Feyenoord. Van…

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures