Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Wanneer krijgt Rotterdam nou eindelijk een degelijk hiphopcafé? Jelena vraagt het zich af in de juni-editie van de Uitagenda Rotterdam

tiki_VB-2
Beeld door: beeld: ikRotterdam

Een tijd terug dronk ik een biertje in een niet nader te noemen café in het Oude Noorden. Een vriendin van me stond dat weekend als invaller achter de bar, anders was ik er vrijwel zeker nooit naar binnen gelopen. De inrichting was nietszeggend, de verlichting was te hard, en de sfeer was op z’n zachtst gezegd suf en ongemakkelijk. Aan de bar zaten wat mannen van middelbare leeftijd voor zich uit te staren en in de hoek probeerden twee jongens een paar euro uit het gokautomaat te trekken.
Naast het gratis bier was alleen de muziek de moeite waard. Uit de speakers schalden producties van Madlib, Mike WiLL Made-It en 9th Wonder. Als ik mijn ogen sloot en het geluid van de gokkast negeerde, leek het bijna alsof ik mijn nieuwe stamkroeg gevonden had.
In 1992 opende Café De Duivel de deuren aan de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam. In no time werd het de plek waar hiphopliefhebbers zich verzamelden na een concert, in het weekend of na een lange werkdag. Waar opkomende hiphopdj’s vlieguren konden maken. Waar zelfs Amerikaanse hiphoplegendes als Ghostface Killah en The Roots kwamen buurten als ze een bezoek aan Nederland brachten.

25 jaar later is hiphop doorgedrongen tot de mainstream, mogen Rotterdamse rappers met regelmaat een platina plaat in hun zak steken en zijn er elk weekend tientallen hiphopfeestjes in de grote steden. In Amsterdam is De Duivel nog altijd een begrip, maar in Rotterdam ontbreekt een degelijk hiphopcafé. Ondertussen heb ik een leeftijd bereikt waarop ik niet perse twee keer per week in een club wil staan. Maar ik wil me ook niet opsluiten in mijn woonkamer om verzekerd te zijn van goede hiphop. Ik weet zeker dat ik niet de enige ben, dus ik het tijd voor een oplossing.
Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Zorg voor een goede sfeer, pleur wat turntables in een hoek, draai nieuwe releases en classic hiphopplaten, en vergeet het bier niet koud te zetten. Bonuspunten als er een fijn terras bij inbegrepen is. Dan beloof ik plechtig dat ik stamgast word.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profielfoto

Jelena Barišić

Jelena Barišić (Bugojno, 1990) is journalist, (eind)redacteur en programmamaker. Tussen 2015 en 2017 was ze adjunct-hoofdredacteur van Vers Beton, en in 2020 interim hoofdredacteur. Momenteel werkt ze als eindredacteur bij De Correspondent. 

Profiel-pagina
Lees 11 reacties
 1. Profielbeeld van Paul
  Paul

  Leuk artikel, helemaal mee eens. Altijd leuk om nieuwe artiesten te ontdekken door in een cafe te hangen.

  Colors was zo’n tent!
  Goede hiphop is soms ver te zoeken. In NL denken vele dat ze heel wat zijn.
  Ik ben meer van de old skool, Big Daddy Kane, Guru, Tupac, Brand Nubian/Grand Puba, The Goats, Beatnuts, De La, Extince en nu van de Kendrick Lamars.
  Momenteel iedereen die zijn stem aan het vervormen is, doe eens je eigen ding! In NL, die clips zijn lachwekkend, beetje op een scootertje rijden door de straten alsof men G is, alsof het Brooklyn uit de jaren 80 is.

  Stretch and Bobbito, op de video streaming site die iedereen kent, dikke aanrader. Hoe grootheden ooit hun demo’s op de radio brachten, voordat ze een platen contract hadden.

  Slick Rick komt in paradiso in juli. Big Daddy Kane stond een paar jaar geleden in Rotterdam, ik denk hooguit 50 man. Dag later stond hij in de Melkweg, packed. Hij is een legende. Dat is toch een verschil.

  En Jelene, ‘een leeftijd bereikt …..’. je bent pas 27

 2. Profielbeeld van Robert
  Robert

  Wat let je, Jelena? Mijn zegen heb je. :) “Punt van zorg” lijkt me wel of hiphop in Rotterdam een voldoende grote aanhang kent om zoiets zakelijk levensvatbaar te houden…

  De programmering buiten zo’n ‘hiphop hangout’ is in Rotterdam nl. ook best schraal. North Sea Jazz biedt het (een beetje), maar dat trekt weer bezoekers vanuit heel Nederland.

  1. Profielbeeld van Jelena Barisic
   Jelena Barisic

   Een zak met geld en de ambitie om horeca-ondernemer te worden, om maar wat te noemen ;)

   Het gebrek aan publiek herken ik alleen als het om (sommige) betaalde concerten gaat. Denk dat dat niet zo’n probleem is voor een kroeg waar je gewoon naar binnen kunt stappen.

 3. Profielbeeld van Jeroen
  Jeroen

  Kan me wel herinneren dat we een r&bcafe hadden waar archiguides zat/zit en dat niet een onverdeeld succes was

  1. Profielbeeld van Jelena Barisic
   Jelena Barisic

   Moet zeggen dat ik daar nooit binnen ben geweest, maar ik had altijd de indruk dat dat eerder een kleine club was. Het is in elk geval niet de insteek die ik in gedachten had.

 4. Profielbeeld van Eliette
  Eliette

  Yup, Ben had het hier met mij over denk ik haha. Hiphop is my first love, vooral oldschool. Ik heb hier al zo lang behoefte aan! Een plek waar je alleen of in gezelschap van vrienden kunt genieten van mooie beats. Waar de verscheidenheid in de hiphopmuziek ten gehore wordt gebracht. Waar mensen die een leuke collectie bezitten hun platen kunnen draaien, hoe inspirerend zou dat zijn… lm def up for it! Stamgast nr 2 ;)

  1. Profielbeeld van Jelena Barisic
   Jelena Barisic

   Jaaaa, superleuk om te horen dat er mensen rondlopen met dezelfde behoefte! Maareh, jullie zijn niet van die “Young Thug is geen echte hiphop”-types he? ;)

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.