Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Peter van Heemst had altijd een zwak voor Joost Eerdmans, lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam. Deze week tuimelden de missers over elkaar heen, het leedvermaak daarover is groot. Terecht, want de partij heeft er een potje van gemaakt. En de bodem is nog niet in zicht.

Peter van Heemst
Peter van Heemst Beeld door: beeld: Jeroen Van de Ruit

Leedvermaak. Ik kom het de laatste dagen veel tegen. Links leedvermaak vooral. Over het geklungel, gehannes en gesukkel van Leefbaar Rotterdam. Over het gezwalk, gelummel en geklets van Joost Eerdmans. De Leefbaar-lijsttrekker waar ik altijd een zwak voor had. Die dankzij een knappe, uitgekiende campagne nog maar drie jaar geleden een prachtige zege boekte. “Wij hebben nu de sleutel van de stad in handen”, glunderde hij toen hij onbedreigd als grootste partij uit de stembus kwam. Van dat gelukzalige moment is weinig meer over.
Joost Eerdmans, die altijd ver weg bleef van de anti-islamsentimenten die bij de LPF, de PVV en ook in en rond Leefbaar Rotterdam rondwaarden. Die een herkenbare eigen agenda had, waarin het vooral draaide om het bestrijden van onveiligheid en het tegengaan van bureaucratie. Maar die prioriteiten zie ik langzaam kopje ondergaan in het moeras van hele en halve blunders, kleine en grote missers, voorziene en onvoorziene pech dat hem als politiek leider opslokt.
Bij de start van het nieuwe college ging hij al faliekant de mist in. Eerdmans gedroomde kandidaat- wethouder, Ingeborg Hoogveld, partner van Leefbaar Rotterdam-prominent Marco Pastors, werd bij een geheime stemming onverwacht verslagen door nota bene een andere Leefbaar-prominent, oud-fractievoorzitter Ronald Schneider.
In nog geen twee jaar versleet Leefbaar een stuk of vijf fractievoorzitters. De een na de ander haakte af, omdat het in de fractie bleef broeien en rommelen na de geslaagde coup van Schneider. Voor alle duidelijkheid: die kon alleen slagen omdat er drie, vier Leefbaar-fractieleden stiekem op deze tegenkandidaat hadden gestemd.

In de ogen van veel gemeenteraadwatchers wilde Joost Eerdmans als wethouder van een grote stad maar niet uit de verf komen. Ik heb hem altijd wat milder beoordeeld. Want de resultaten, die hij wist te boeken, waren in elk geval voor zijn eigen kiezers herkenbaar en veelbelovend. Anderen, check bijvoorbeeld de tweets van voormalig Rotterdams Dagblad-columnist Willem F. Sonneveld, vonden en vinden hem een mix van een politieke clown en bestuurlijk onbenul.
Achter de schermen werkte Leefbaar hard mee aan de komst van een asielzoekerscentrum in de Beverwaard en aan de huisvesting van toegelaten vluchtelingen, maar in de krant en in de raadszaal riepen ze moord en brand. Dat zette verder geen zoden aan de dijk, omdat een ruime meerderheid van de gemeenteraad de burgemeester en de wethouders bij deze lastige keuzen wel politieke rugdekking durfde te geven. Het was daardoor geen ijzersterke vertoning van Leefbaar en co.
Afgelopen week stapelden de missers zich in een nog wat rapper tempo op.
Maandag stapte Mo Anfal, een Leefbaar Rotterdam-raadslid, over naar NIDA. Door een Rotterdammer met Marokkaanse roots in 2014 hoog op de lijst te zetten, wilde Joost Eerdmans laten zien dat hij het aller-, allerbeste voor heeft met deze groep Rotterdammers. Het was het logische sluitstuk van een uitgebreide goodwill-toer die Leefbaar Rotterdam een jaar of acht geleden maakte langs de Rotterdamse migranten- en moslimorganisaties.
Eerst zei Leefbaar dat de overstap haar volkomen had verrast. Later heette het opeens dat ze al “een heel traject” met het vertrokken fractielid achter de rug had. Op hoge toon werd de zetel opgeëist die Anfal achterover had gedrukt (want dat was het en niets anders), maar het klonk weinig geloofwaardig: in 2006 had Eerdmans als Tweede Kamerlid hetzelfde nare kunstje geflikt door van de LPF naar een nieuwe fractie over te stappen.

Woensdag zagen we een Leefbaar-wethouder ertussenuit knijpen, die te bang was om zich in de gemeenteraad over zijn handel en wandel te komen verantwoorden. Inderdaad, ik heb het (weer) over Ronald Schneider. Door zijn vaandelvlucht scheepte hij zijn D66-collega wethouder Adriaan Visser (toch al aangeschoten wild) op met het debat over het vernietigende rapport van de enquêtecommissie naar de Waterfrontfraude.
Leefbaar kon het niet laten. Toen Schneider als een dief in de nacht zijn koffer had gepakt, werd er flink nagetrapt. Politiek leider Eerdmans vond het maar niks, weggaan voor de raad had kunnen spreken. En Ingeborg Hoogveld liet dapper weten dat ze zeker en vast voor een motie van wantrouwen zou hebben gestemd. Het sloeg allemaal nergens op, want Schneider zat inmiddels al lang en breed als oud-wethouder op een terras van de zon te genieten.
Eerdmans en Leefbaar Rotterdam. Ze hebben er een potje van gemaakt. Waar de grootste politieke partij een bron zou moeten zijn van stabiliteit en rust, werd ze het epicentrum van precies het tegenovergestelde.
De vooruitzichten zijn in mijn ogen allesbehalve zonnig. Waar Leefbaar bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006, 2010 en 2014 de PVV in Rotterdam buiten de deur wist te houden, zag Eerdmans dit voor 2018 jammerlijk mislukken. Erger nog, om zijn electorale positie te beschermen, scheepte hij Rotterdam vervolgens op met een alliantie van Leefbaar Rotterdam en Thierry Baudet.
Is er veel reden voor leedvermaak? Ja. Maar is leedvermaak op zijn plek? Nee. Absoluut niet. Helemaal niet. Deze week kent maar een winnaar. En die heet Geert Wilders.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer trainer bij de Rotterdamse stichting MANO.

Profiel-pagina
Jeroen van de Ruit kopie

Jeroen Van de Ruit

Illustrator

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
 1. Profielbeeld van Maarten Rensen
  Maarten Rensen

  “De Leefbaar-lijsttrekker waar ik altijd een zwak voor had. Die dankzij een knappe, uitgekiende campagne nog maar drie jaar geleden een prachtige zege boekte”.

  Over dit citaat van Peter van Heemst moet mij toch even iets van het hart: Leefbaar Rotterdam heeft de afgelopen verkiezingen zeer stabiel gepresteerd in Rotterdam. Consequent 14 zetels mag een prestatie genoemd worden, drie verkiezingen achter elkaar. Maar ik zou het zeker geen knappe zege willen noemen, temeer waar Leefbaar er niet in geslaagd is te profiteren van het zeer sterke verlies van de traditionele tegenstander, de PvdA.

  Uiteraard staat dit los van de overige kwalificaties van wethouder Eerdmans, die overigens bij mijn weten geen campagneleider was bij die verkiezingen.

 2. Profielbeeld van Oscar
  Oscar

  Over messen in de rug gesproken. Ik blijf het vreemd vinden dat een Leefbaar Rotterdam wethouder nu afgerekend wordt op het cliëntelisme dat voor het overgrote deel onder Hermit Karakus van de PvdA heeft plaatsgevonden. Maar goed dat vogeltje is gevlogen en zit nu via de baantjesmachine van de partij weer in een andere lucratieve schnabbel.

  Typisch het PvdA gedrag waar mensen de kots van krijgen en waar dit jaar eindelijk de afrekening voor is gepresenteerd.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.