Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Wekelijks schotelt De Beste Stuurlui prikkelende gespreksstof voor bij de vrijmibo voor. Deze week trok Tara Lewis eropuit. Ze ontdekte dat Rotterdam in de tastbare werkelijkheid er heel anders uitziet dan op haar smartphone.

DBS-OctaviaVanHorik
Beeld door: beeld: Octavia van Horik

Mijn vriend heeft geen smartphone. Dit zorgt ervoor dat ik regelmatig een spiegel krijg voorgehouden tussen wat ‘echt’ is en wat online gebeurt. Verhalen over perikelen op Facebook of WhatsApp interesseren hem geen lor, evenmin als reacties op artikelen die ik schrijf. Kort gezegd vindt hij de digitale wereld vooral ruis.
Volgens mij is hij iets op het spoor. Ons wereldbeeld wordt gevormd door de prikkels die we binnenkrijgen op het werk, via vrienden en familie en (digitale) media. Dat zorgt voor een bubbel, zoveel weten we inmiddels. In mijn geval wordt deze gevormd door een mix van grotendeels politiek correcte linkse elite, een handjevol rechtse grootkapitalisten en één cynische Christen.
Eén ding hebben ze gemeen: ze maken zich zorgen om de toekomst van onze stad, Rotterdam. Toenemende politieke verdeeldheid, armoede en segregatie, het klimaat, de economie en heremetijd daarbovenop ook nog gentrificatie. Het mag duidelijk zijn: ‘De wereld staat in brand’, en we weten niet wat we eraan kunnen doen. Welnu, vorige week werd ik hardhandig uit mijn bubbel gerukt en sindsdien is er iets wezenlijks veranderd in hoe ik naar onze stad kijk.

Slikken van ontroering

Het begon op de Hofdijk, nabij het Noordplein. Hier bezocht ik Wil van Vugt en Hamid Achatbi die samen een buurthuis bestieren. Ze zijn als een tweede paar ouders voor de kinderen in de wijk, proberen ouderen uit hun sociale isolement te halen en organiseren een eindeloze reeks activiteiten. Samen vormen ze de kern van een betrokken en warme buurt, waar mensen voor elkaar klaarstaan. Een dag eerder plukte Wil bijvoorbeeld samen met de zoon van Hamid nog een verwarde buurman van straat en hielpen jongeren een tijd terug een ernstig zieke buurtgenoot met zijn verhuizing.
De dag daarna was ik bij Lisette Halve, aan de Van Malsenstraat in Hillesluis. Zij is al 17 jaar de gangmaker in de wijk. Laatst was er een Iftarmaaltijd in haar achtertuin, ze zorgt voor zieke buren, organiseert elk jaar een kerstdiner voor de ouderen en maakt samen met de kinderen de straat schoon. En dat is nog maar de helft.
Naast het feit dat ik zo nu en dan moest slikken van ontroering door de eindeloze goedheid van deze mensen en de oprechte burenliefde die ze voelden (“we zijn net een familie”), viel me nog iets op. Deze mensen waren optimistisch en leken zich geen zorgen te maken over de toekomst. Ik vond het dergelijk ongewoon dat ik op een bepaald moment vroeg of ze geen last hadden van de ‘toenemende politieke verdeeldheid in de stad’. Alle drie keken me onbegrijpend en glazig aan. Daar was in hún buurt absoluut geen sprake van. Met politiek hadden ze sowieso niet zoveel. Nee, aan hun buurt zouden ze niets willen veranderen. Ik was met stomheid geslagen door hun positiviteit.

De wijken hebben met elkaar gemeen dat ‘wit’ en ‘zwart’ en alles wat er tussenin zit door elkaar woont. De drie actieve buurtbewoners hebben met elkaar gemeen dat ze het gevoel hebben een verschil te kunnen maken in hun wijk. Dat is het tegenovergestelde van de machteloosheid die gepaard gaat bij metaprocessen als globalisering en een veranderende samenstelling van de stad. Een sentiment waar de PVV en anderen zo welig op floreren.
Slecht nieuws blijft beter hangen dan goed nieuws én het levert kliks (centjes) op. In deze stad gebeurt zoveel moois wat nooit de koppen van de krant zal halen of op je tijdlijn op Facebook verschijnt. Zodoende ontdekte ik nu pas deze voor mij onbekende kant van de stad waarin mensen barsten van compassie en betrokkenheid. Waarin leeftijd, afkomst of sociale klasse geen rol spelen en mensen écht samenleven. Het is een kant die je mogelijk pas ontdekt als je uit je (digitale) bubbel gaat en ‘sociale’ media inruilt voor maatschappelijke betrokkenheid. In ruil krijg je een Rotterdam wat bijna ècht is.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

WhatsApp Image 2019-09-03 at 08.40.31

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

[email protected]

Profiel-pagina
photo profile

Octavia van Horik

Illustrator

Octavia van Horik (1987) is grafisch ontwerper, illustrator en Rotterdammer sinds 2008. In haar werk gaat ze op zoek naar de grenzen van het medium om te kijken wat daar aan te morrelen valt. Een setje regels is er nu eenmaal om gebroken te worden.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
 1. Profielbeeld van Nienke Binnendijk
  Nienke Binnendijk

  Tara, wat fijn voor je dat je de stad nu positiever bekijkt.

  Ik zit op de lijn van Sisi, vind het heerlijk wonen & werken hier door al die mensen om me heen. Heb zaterdagochtend nog staan plastic vissen samen met twee daklozen die in ruil n bak koffie en een stroopwafel me maar kwamen helpen, vrijwillig, in de Rijnhaven.

  “Weet je dat je n rare ben, ik doet dit normaal als werk.” Heb een hilarische ochtend gehad en veel leuke mensen gesproken.

  Zulke ochtenden had ik ook in Groningen en Leiden, de twee steden waar ik hiervoor woonde. Ik vind t ook bij leven in de stad horen, er zijn zoveel mensen om je heen om dingen mee te delen.

  Kijk even op de facebook van Het Goede Gebeuren en de Geluksroute.
  Zij delen veel vrolijks uit Rotterdam (en organiseren regelmatig momenten voor ontmoetingen).

 2. Profielbeeld van Sisi
  Sisi

  Dit is precies waarom ik zo graag in Rotterdam woon. Ik zie niet in waarom ik mijn sociale media (bubbel?) moet opgeven om optimistisch in het leven in onze stad te kunnen staan, tbh. Optimisme zit in meer of mindere mate in je karakter, volgens mij. Ja toch?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.