Ga naar de inhoud

De mecenassen van de metal: alternatief cultureel ondernemen in Baroeg — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Voor velen is het vooral een obscure plek die te ver fietsen is. Toch neemt rock- en metalpodium Baroeg in IJsselmonde een bijzondere plek in binnen het alternatieve circuit. Het laatste wapenfeit: een vriendenclub die jaarlijks een paar duizend euro inlegt. Hoe werkt dat en wie zijn eigenlijk die mecenassen uit deze metalscene?

Hij is metalman uit het boekje: Erik de Boer is boomlang, berebreed, lacht veel, praat hard, draagt altijd bandmerchandise, werkt in de haven en drinkt bier. De veertiger was de afgelopen jaren voorzitter van Baroeg en is een trouwe bezoeker van gitzwarte concerten en dito bierlokalen.

In 2015 stopte De Boer met die functie, maar hij bleef actief. Met de nieuwe vrije tijd realiseerde hij een langgekoesterde droom: de Vrienden Van Baroeg, een betaald ledensysteem voor sympathisanten. Dit model is voor de ‘moderne muziek’-scene uitzonderlijk. Want waar musea en klassieke musici gewend zijn aan mecenassen op privétitel, moeten de Rotowns en Birds het gewoon hebben van ticketverkoop, baromzet en subsidies. Bij Baroeg moet dat breder kunnen, vond De Boer. Het publiek van harde muziek is namelijk hondstrouw. En hoewel er een stuk minder geld zit dan in de achterban van, zeg, Boijmans van Beuningen of De Doelen, is er welwillendheid om belangeloos bij te dragen.

Al 2 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Dit is hoe criminele winsten via Rotterdams vastgoed worden witgewassen

  • Economie en ondernemerschap

  Onderzoek In totaal zijn er 84 offshore -bedrijven die Rotterdams vastgoed bezitten of financieren via…

 • Acht Rotterdammers om in 2023 in de gaten te houden

  • Economie en ondernemerschap

  Wie gaan er in 2023 voor ophef zorgen, een sleutelrol vervullen of met iets bijzonders…

 • Worstelen met warmtenetten

  • Economie en ondernemerschap

  Rotterdam en omgeving wil zoveel mogelijk woningen aansluiten op stadsverwarming, om zo de klimaatdoelen te…

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam