Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Voor velen is het vooral een obscure plek die te ver fietsen is. Toch neemt rock- en metalpodium Baroeg in IJsselmonde een bijzondere plek in binnen het alternatieve circuit. Het laatste wapenfeit: een vriendenclub die jaarlijks een paar duizend euro inlegt. Hoe werkt dat en wie zijn eigenlijk die mecenassen uit deze metalscene?

Hij is metalman uit het boekje: Erik de Boer is boomlang, berebreed, lacht veel, praat hard, draagt altijd bandmerchandise, werkt in de haven en drinkt bier. De veertiger was de afgelopen jaren voorzitter van Baroeg en is een trouwe bezoeker van gitzwarte concerten en dito bierlokalen.

In 2015 stopte De Boer met die functie, maar hij bleef actief. Met de nieuwe vrije tijd realiseerde hij een langgekoesterde droom: de Vrienden Van Baroeg, een betaald ledensysteem voor sympathisanten. Dit model is voor de ‘moderne muziek’-scene uitzonderlijk. Want waar musea en klassieke musici gewend zijn aan mecenassen op privétitel, moeten de Rotowns en Birds het gewoon hebben van ticketverkoop, baromzet en subsidies. Bij Baroeg moet dat breder kunnen, vond De Boer. Het publiek van harde muziek is namelijk hondstrouw. En hoewel er een stuk minder geld zit dan in de achterban van, zeg, Boijmans van Beuningen of De Doelen, is er welwillendheid om belangeloos bij te dragen.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Inge Janse

Inge Janse

Inge Janse (1981) is geboren en getogen in Nieuw-Lekkerland en woont op Kop van Zuid. Hij werkt als freelance journalist, redacteur en presentator.

Profiel-pagina
GeisjevanderLinden.versbetonkopie

Geisje van der Linden

Fotograaf

Geisje van der Linden (Rotterdam, 1985) werkt als documentaire fotograaf aan langlopende foto projecten. In haar werk onderzoekt ze hoe grote veranderingen, vaak van maatschappelijke aard, het leven van mensen en hun omgeving beïnvloedt en hoe zij zich hieraan zowel bewust als onbewust op aanpassen. Dit jaar publiceert ze haar eerste fotoboek met de titel, Stella Maris. Over Oost-Europese gastarbeiders in Nederland. Naast haar eigen projecten werkt ze in opdracht.

Profiel-pagina